Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

pharmamarketjournal..ενα site με ενδιαφερον "Τρία δωρεάν smartphone apps για ασθενείς"

Αναδημοσιευση αρθρου pmjournal.gr

Τρία δωρεάν smartphone apps για ασθενείς

March 29th, 2012 | Posted by Panagiotis Garoufalidis in Digital | eHealth | ePatients | Technology
Η ολοένα και περισσότερο εξοικείωση του ιατρικού προσωπικού με τα smartphones δεν έχει οδηγήσει
μόνο σε μια «εκρηκτική» εξάπλωση των ιατρικών εφαρμογών για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, αλλά έχει επίσης δημιουργήσει και εφαρμογές που στοχεύουν στην «ενδυνάμωση» των ασθενών.
Παρά την καινοτόμο αυτή ανάπτυξη των εφαρμογών είναι δύσκολο και για τους γιατρούς αλλά και τους ασθενείς, λόγω του μεγάλου αριθμού των εφαρμογών αυτών, να βρούνε την εφαρμογή που τους ταιριάζει περισσότερο.
Σύμφωνα με τον Iltifat Husain, υπάρχουν τρεις εφαρμογές που ο ίδιος συνιστά στους ασθενείς του, όπως αναφέρει στο Tech Crunch. Τα applications αυτά, σύμφωνα με τον ίδιο, βοηθούν τους ασθενείς και τις οικογένειες τους στο να κατανοήσουν καλύτερα το πώς λειτουργεί η θεραπεία, αλλά και το τι συμβαίνει με το σώμα τους.
Συγκεκριμένα οι τρεις αυτές εφαρμογές βοηθούν τους ασθενείς να κατανοήσουν καλύτερα τη διαδικασία της θεραπείας του καρκίνου, τις εγκύους να κατανοήσουν την ανάπτυξη του μωρού τους, αλλά και το πώς να διαχειρίζονται μικροί και μεγάλοι τον Διαβήτη. Και οι τρεις υποστηρίζονται από αξιόλογες οργανώσεις, καθώς και ασθενείς από όλον τον κόσμο.
Η εφαρμογή αυτή σχεδιάστηκε από την ASCO. Σημαντικό στοιχείο αυτής της εφαρμογής, όπως αναφέρει ο Iltifat Husain, είναι η ενότητα «ερωτήσεις και απαντήσεις» η οποία επιτρέπει στους ασθενείς να συγκρατούν ερωτήσεις που μπορούν να συζητήσουν με τον ογκολόγο τους, ή και άλλους γιατρούς. Η συγκεκριμένη ενότητα επίσης προτείνει ερωτήσεις που θα έπρεπε να κάνουν οι ασθενείς και τα μέλη της οικογένειας.
Μια άλλη λειτουργία της εφαρμογής είναι η φωνητική αποθήκευση των ερωτήσεων. Αυτό είναι σημαντικό γιατί όσοι ασθενείς βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία δεν μπορούν να πληκτρολογήσουν εύκολα, λόγω νευροπάθειας στα δάχτυλα. Επιπρόσθετα, επιτρέπει στους ασθενείς να καταγράψουν τις απαντήσεις του γιατρού με ακρίβεια.    
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε iOS και ίσως σύντομα και σε Android.
Η εφαρμογή αυτή δημιουργήθηκε από την Medtronic. Σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τα παιδιά με Διαβήτη να μάθουν περισσότερα για την ασθένεια, αλλά και στο να μετράνε τις θερμίδες που καταναλώνουν. Είναι ζωτικής σημασίας για έναν Διαβητικό να μπορεί να γνωρίζει το ποσό των θερμίδων που καταναλώνει, ώστε να καθορίζει τα φάρμακα αποτελεσματικά.
Η εφαρμογή ενσωματώνει παιχνίδια στη διδασκαλία της καθιστώντας τη χρήση της διασκεδαστική. Παρόλο που σχεδιάστηκε περισσότερο για παιδιά, ο Iltifat Husain την προτείνει και σε ενήλικες ασθενείς του.
Θα την βρείτε διαθέσιμη σε iOS.
Αυτή η εφαρμογή δημιουργήθηκε από την Pampers και επιτρέπει στις εγκύους να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα των ποικίλων σταδίων της εγκυμοσύνης τους, αλλά και της ανάπτυξης του μωρού τους, δείχνοντας τα διάφορα στάδια της ανατομίας του από βδομάδα σε βδομάδα.
Επίσης περιλαμβάνει σειρές από βίντεο για γονείς, ενώ παρέχει και μια ιδιόμορφη εικόνα του τι ακούει το μωρό όσο βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας. «Είναι ιδιαίτερα προσφιλής και εφόσον βοηθάει τις μέλλουσες μητέρες να είναι καλύτερα προετοιμασμένες κατά την εγκυμοσύνη, την προτείνω ανεπιφύλακτα», σημειώνει ο Iltifat Husain.
Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή εδώ.
Καθώς τα smartphones εξαπλώνονται ολοένα και περισσότερο, είναι σημαντικό τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο και οι ασθενείς να αποκτήσουν μια καλύτερη κατανόηση του πώς να χρησιμοποιούν την τεχνολογία στην περίθαλψη.
Πληροφορίες από techcrunch.com

1 σχόλιο: