Πίνακας τρόπου χορήγησης αναλωσίμων υλικών σακχαρώδη διαβήτη από τα Ασφαλιστικά Ταμεία

27/02/2017
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ
ΕΚΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΥ
1)ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΚΥΤΙΟΥ
2)ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 1500
3)ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 3000

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ4. Δεν καταβάλλουν συμμετοχή για το υγειονομικό υλικό:
 α. Οι δικαιούχοι που προμηθεύονται το υλικό που σχετίζεται με την πάθησή τους από τις Αποθήκες και τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Προς τούτο ο ΕΟΠΥΥ δύναται να προμηθεύεται τα υλικά με δημόσιους διαγωνισμούς με τιμή χαμηλότερη από την λιανική τιμή του προϊόντος.
 β. Οι παραπληγικοί, οι τετραπληγικοί, οι ακρωτηριασμένοι με αναπηρία 67% και άνω που λαμβάνουν το εξω-ιδρυματικό επίδομα, οι νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας (αιμοκάθαρση, αιμοδιήθηση, αιμοδιαδιήθηση) ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ασθενείς με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και Μηχανική Υποστήριξη Καρδιάς (ΜΥΚ), οι υποβληθέντες σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, οι HIV θετικοί ασθενείς. 
γ. Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και συναφείς αιμοσφαιρινοπάθειες, για τη δαπάνη αγοράς υλικών αποσιδήρωσης, εφόσον διενεργούν αποσιδήρωση. 
δ. Οι πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, με πιστοποιημένη αναπηρία σε ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 67%, ή με νεοπλασματικό νόσημα, για τα ακόλουθα υλικά: - αναλώσιμα συσκευών σίτισης, εντερικής και παρεντερικής, - συσκευών συνεχούς έγχυσης φαρμάκων, - συσκευών συνεχούς αναπνευστικής υποστήριξης σε ασθενείς που φέρουν τραχειοστομία ή για συσκευές που χρησιμοποιούνται στην θεραπεία του συνδρόμου άπνοιας του ύπνου (υπνική άπνοια).
 ε. Οι ινσουλινοθεραπευόμενοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι διαβητικοί τύπου 1 που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, οι ινσουλινοθεραπευόμενοι διαβητικοί τύπου 2 ή από άλλου τύπου διαβήτη όπως ο μονογονιδιακός, διαβήτης κύησης και διαβήτης μετά παγκρεατεκτομή που ακολουθούν θεραπεία με δισκία ή άλλες ενέσιμες θεραπείες εκτός ινσουλίνης, για την δαπάνη αγοράς ταινιών μέτρησης σακχάρου και ισόποσων σκαριφιστήρων ή ίσης αξίας αναλωσίμων συσκευών στιγμιαίας μέτρησης σακχάρου, σύριγγες ινσουλίνης μιας χρήσης, βελόνες φυσοσυρίγγων, βελόνες χορήγησης ινσουλίνης, αναλώσιμα συσκευών έγχυσης ινσουλίνης όπως καθετήρες έγχυσης ινσουλίνης, δεξαμενές, αισθητήρες μέτρησης, μπαταρίες, όπως επίσης και για κάθε νέο τεχνολογικό προϊόν που ο ΕΟΠΥΥ θα εντάξει στο σύστημα αποζημίωσης, με την διαδικασία που κάθε φορά ισχύει. 
στ. Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, για συστήματα έγχυσης ορού, βελόνες, σύριγγες, φλεβοκαθετήρες, στατώορού, λευκοπλάστ, γάζες που είναι αναγκαίο υγειονομικό υλικό για πραγματοποίηση κατ'οίκον ενδοφλέβιας αγωγής, όπως θα πιστοποιείται από τον θεράποντα ιατρό κάθε ασθενή. 
5. Τα αναλώσιμα υλικά διαβήτη, χορηγούνταιως εξής: -
Για τους ινσουλινοεξαρτώμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 1), χορηγούνται έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες ανά μήνα ή ίσης αξίας αναλώσιμα συσκευών συνεχούς μέτρησης επιπέδων σακχάρου, έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 200 βελόνες ανά μήνα, ένα σύστημα καταγραφής ή ελέγχου του σακχάρου, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση. - 
Για τους ινσουλινοθεραπευόμενους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη (διαβήτης τύπου 2), χορηγούνται έως 100 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 100 σκαριφιστήρες ανά μήνα, έως 30 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος και έως 60 βελόνες ανά μήνα, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση.  
Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που λαμβάνουν αντιδιαβητικά δισκία ή άλλες ενέσιμες αγωγές εκτός ινσουλίνης, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/δίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/δίμηνο και έως 60 βελόνες ινσουλίνης ανά δίμηνο, για όσους λαμβάνουν σκευάσματα GLP-1 αναλόγων που δεν φέρουν ενσωματωμένη βελόνα στην προγεμισμένη σύριγγα. -
ΠΡΟΣΟΧΗ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΚΠΥ, ΟΙ ΣΔ ΜΕ ΔΙΣΚΙΑ  ίΔΕΝ  ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ., διορθώθηκε ορθώς το Μάρτιο του 2019. οι ΣΔ με διατροφή έχουν 25% , ακόμα και όταν είναι διαβήτης κύησης!!!.
 Σε διαβήτη κύησης, χορηγούνται έως 150 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 150 σκαριφιστήρες/μήνα και ως 150 βελόνες, σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση. -
 Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που αντιμετωπίζονται με διαιτητική αγωγή, χορηγούνται έως 50 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/τρίμηνο και έως 50 σκαριφιστήρες/τρίμηνο. -
Για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη που κάνουν χρήση αντλίας συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης, χορηγούνται, ένα σύστημα ελέγχου ή καταγραφής γλυκόζης σύμφωνα με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση, τα αναλώσιμα καταγραφής γλυκόζης συνδεδεμένα ή μη συνδεδεμένα με την αντλία και σε ποσότητα έως 5/μήνα, έως 200 ταινίες μέτρησης σακχάρου στο αίμα/μήνα, έως 200 σκαριφιστήρες το μήνα, 100 βελόνες για χορήγηση ινσουλίνης με πένα/εξάμηνο (σε περίπτωση εμπλοκής αντλίας ή πρόσθετης δόσης) και έως 50 ταινίες μέτρησης κετονών στο αίμα ανά έτος. Σε περίπτωση που απαιτούνται επιπλέον ποσότητες από τις ανωτέρω ορισθείσες, για όλες τις κατηγορίες σακχαρώδους διαβήτη, θα πρέπει να προσκομίζεται αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού, όπου θα αναφέρεται η ανάγκη για την πρόσθετη αιτούμενη ποσότητα, προκειμένου να την αξιολογεί και να αποφασίζει την έγκριση της, το Α.Υ.Σ.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΒΑΣΕΙ ΝΕΟΥ ΕΚΠΥ , ΣΤΑ ΣΚΙΑΓΡΑΦΙΚΑ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΛΕΟΝ ΕΙΝΑΙ 25%, ΩΣΤΟΣΟ ΑΥΤΗ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΙΑΤΡΟΥ.


.
Οι απορίες είναι εκατοντάδες, τα σχόλια πολλαπλάσια. Η συντακτική ομάδα έχει δεχτεί πάρα πολλά μηνύματα και κλήσεις για την καταχώρηση των γνωματεύσεων στο νέο e-ΔΑΠΥ Παροχών.

Οφείλουμε να σας πούμε τα εξής. Καταρχάς δεν υπάρχει λόγος πανικού. 9/10 απορίες υφίστανται γιατί δεν έχουν διαβαστεί σωστά οι οδηγίες καταχώρησης, αλλά και ολοκλήρωσης περιόδου. Πρέπει να τις διαβάσετε ξανά και ξανά. 

Ναι ορισμένα στάδια, ειδικά της ολοκλήρωσης, είναι πολύπλοκα. Μετρήσαμε ούτε ένα ούτε δυο, αλλά... 25 κλικ μέχρι να τελειώσει η διαδικασία ολοκλήρωσης αφού έχουμε καταχωρήσει όλες τις γνωματεύσεις! Απίστευτος αριθμός για ηλεκτρονική διαδικασία!

Ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις όπως βγήκαν από την εμπειρία αναφορών από εκατοντάδες συναδέλφους θα διαβάσετε παρακάτω. Τα περισσότερα είναι ήδη γραμμένα στις οδηγίες, δε θα ήταν όμως κακό να τα ξαναθυμηθούμε:


Μέσα από το e-ΔΑΠΥ δεν θα εκδώσετε τιμολόγιο, δεν το κάνει αυτό η εφαρμογή. Τιμολόγιο θα εκδώσετε είτε από το πρόγραμμα του φαρμακείου σας είτε χειρόγραφα και απλά στο e-ΔΑΠΥ θα καταχωρήσετε τον αριθμό τιμολογίου και την ημερομηνία του κατά τα γνωστά.

- Δεν απαιτούνται αντίγραφα τιμολογίων ούτε αντίγραφα αποδεικτικών ΔΑΠΥ. Απλά το πρωτότυπο τιμολόγιο μπαίνει ΕΝΤΟΣ του φακέλου κάθε κατηγορίας αναλωσίμων (ως γνωστόν κάθε κατηγορία απαιτεί ξεχωριστή υποβολή/ξεχωριστό τιμολόγιο). 

- Απαιτείται φορολογική ενημερότητα για κάθε τιμολογίο άνω των 1500 ευρώ και ασφαλιστική ενημερότητα για ποσά άνω των 3000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά δεν χρειάζεται τίποτα.

- Οι κατηγορίες είναι: αναλώσιμο υλικό (εδώ μπαίνουν τα αναλώσιμα διαβήτη, η πιο δημοφιλής κατηγορία), σκευάσματα ειδικής διατροφής, ακουστικα βαρυκοίας/ορθοπεδικά/αναπνευστικά είδη. Επίσης όλα αυτά σε ξεχωριστή κατηγορία αν πρόκειται για Ευρωπαίους ασφαλισμένους.

- Σε κάποια αναλώσιμα όταν δε γνωρίζετε την τιμή αποζημίωσης ή αν δε βγαίνει από το σύστημα τότε πρέπει να συμβουλευτείτε την εταιρεία... Θα σας βοηθήσει επίσης και ο κατάλογος των σκευασμάτων ειδικής διατροφής που έχουμε στο blog μας.

- Εκτυπώνετε κάθε γνωμάτευση που καταχωρείτε. Αν έχετε παραλείψει την εκτύπωση σε κάποια/ες, μπορείτε να επανεκτυπώσετε από το μενού ΜΕΤΑΒΟΛΗ στην αρχική σελίδα

Mετά από το ερωτηματικό επιλέγετε την περίοδο υποβολής που υπάγεται η γνωμάτευση που αναζητείτε, μετά επιλέγετε ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και αφού βρείτε την επιθυμητή συνταγή κάπου στα δεξιά θα βγει η επιλογή ΕΚΤΥΠΩΣΗ. Επαναλαμβάνετε το ίδιο βήμα για κάθε συνταγή που παραλείψατε να εκτυπώσετε

- Το πρώτο πεδίο στην καταχώρηση είναι η ημερομηνία εκτέλεσης και το δεύτερο ημερομηνία γνωμάτευσης... Προσοχή, κάποιοι τα γράφουν ανάποδα και βγαίνει σφάλμα στη συνέχεια...

- Ημερομηνία έγκρισης και ΑΜΚΑ ελεγκτή δεν χρειάζονται, τα αφήνουμε κενά, στα αναλώσιμα διαβήτη. Σε όλες όμως τις υπόλοιπες γνωματεύσεις απαιτείται ελεγκτής ιατρός και το ΑΜΚΑ του.

- Για αναλώσιμα διαβήτη ΑΜΚΑ Αμεσα, ΑΜΚΑ δικαιούχου βάζουμε τα ίδια. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος βγαίνει ανασφάλιστος, βάζουμε ως ΑΜΚΑ άμεσα το ΑΜΚΑ του συζύγου.

- Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος βγαίνει ανασφάλιστος, τότε υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να προχωρήσει η συνταγή. Αναλώσιμα σε ανασφάλιστους προς το παρόν δεν δίνουμε.

- Στο πεδίο ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΛΙΚΟΥ δεν βάζουμε κωδικό ΕΚΑΠΤΥ ούτε το barcode του είδους. Με το ερωτηματικό επιλέγουμε τη σωστή κατηγορία (διαβάστε περισσότερα εδώ). Αν δε γράψετε σωστή κατηγορία, τότε θα σας βγάλει σφάλμα ανοίγματος υποβολής περιόδου στη συνέχεια και θα αναρωτιέστε γιατί

- Όταν μας βγάζει πρόβλημα με κάποιο κωδικό null, προσπαθούμε ξανά να αποθηκεύσουμε τη συνταγή... Το δέχεται μετά από 1-2 προσπάθειες, χωρίς να πειράξετε κάποιο άλλο πεδίο.

- Στην ημερομηνία τιμολογίων για αναλώσιμα Ιανουαρίου βάζουμε την 31/1/2017, για τα δε Φεβρουαρίου την 28/2. Ως «ημερομηνία αποστολής κυτίου» που ζητείται στο τέλος βάζουμε την ημέρα που αποστέλουμε τον φάκελο, πχ. την σημερινή.

- Επιλέγετε την σωστή ΥΠΑΔ και την αποθηκεύετε. Υπάρχει ανοιχτό θέμα με τα στοιχεία ΙΒΑΝ. Σε κάποιους εμφανίζεται κενό, σε άλλους βγαίνει άγνωστος ΙΒΑΝ, συνήθως είναι του διανεμητικού λογαριασμού του συλλόγου που ανήκετε. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι να προσπερνάτε και αυτό το θέμα. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ
ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΙΒΑΝ, ούτε να πειραματίζεστε με το πεδίο ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. Δεν αντιστοιχεί σε τίποτα προς το παρόν. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν αναφέρει ότι δε μπορεί να γίνει ολοκλήρωση και κλείσιμο περιόδου αν δε δοθεί ΙΒΑΝ. Αναμένουμε απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του e-ΔΑΠΥ για το θέμα.

- Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα με τους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές. Δυστυχώς, το σύστημα σε κάποιες περιοχές έχει μείνει στους παλιούς μειωμένους συντελεστές των νησιών... Δεν υπάρχουν αυτοί πλέον και υπάρχει διαβεβαίωση ότι αυτό θα επιλυθεί στις επόμενες ώρες....

- Το σύστημα φαίνεται ακόμα δοκιμαστικό και ασταθές. Αποφύγετε διορθώσεις, μεταβολές κτλ κτλ..

Κατά τα άλλα ισχύουν οι γενικές οδηγίες που σας δόθηκαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Σίγουρα πρόκειται για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα, το οποίο προσθέτει ύλη και τζίρο στα φαρμακεία μας. Υπάρχουν όμως πολλά κενά, τα οποία συμπληρώνονται καθημερινά. Ο εκνευρισμός όλων μας για τις ατέλειες του συστήματος είναι απολύτως δικαιολογημένος. Όλοι επιθυμούσαμε ένα πολύ πιο απλοϊκό σύστημα. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες, οι οποίες αποτελούν τον μπούσουλα για να ολοκληρώσετε όλες τις διαδικασίες...

0340201153 ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ e ΔΑΠΥ ΟΔΗΓΙΕΣ by Δημήτρης Μηνοβγιούδης on Scribd

8/02/2017
ΝΕΟ Οδηγός αναλωσίμων Farmakopoioi

Κωδικοί ΕΚΑΠΤΥ πατήστε ΕΔΩ


 Οδηγίες κατάθεσης συνταγώνΓια να μπείτε στο ΔΑΠΥ Παρόχων και να πάρετε την πρώτη κρυάδα πατήστε στο παρακάτω λινκ


Με τους παλιούς κωδικούς σας που είναι αποθηκευμένοι στον browser θα κάνετε αυτόματη είσοδο

Καλό θα ήταν
 να μη βιαστείτε να καταχωρίσετε γνωματεύσεις παρά μόνο να δείτε τις αλλαγές
ΟΠΟΤΕ , ΑΠΛΑ ΑΝΑΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΑΙΤ

ΠΡΩΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ
http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82%20-%20Manuals/e-EOPYY%20Manual%20%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A7%CE%A9%CE%9D.pdf
ΦΣΑ: Αναλυτικές οδηγίες για το ΔΑΠΥ Παρόχων


Δείτε όλο το έγγραφο εδώ

Οδηγίες χρήσης νέου εΔΑΠΥ πατήστε ΕΔΩ ή δείτε το έγγραφο:


ΤΟ ΔΑΠΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (το κανετε είτε μεσω προγραμματος ειτε χειρογραφα απο τετραδιο τιμολογιων)
- δεν χρειαζεται ΚΑΝΕΝΑ αντιγραφο τιμολογιου (μονο το πρωτοτυπο δηλαδη και το στελεχος για τον λογιστη)
- δε χρειαζεται κανενα αντιγραφο αποδεικτικου εδαπυ (μονο ενα που μπαινει ΕΝΤΟΣ φακελου μαζι με τα αναλωσιμα και το τιμολογιο)
- δε χρειαζεται κανενα αντιγραφο «εκτυπωσης αυτοκολλητου κυτιου» (μονο το ενα και μοναδικο που επικολλαται στον φακελο

Έχουν βρεθεί προς το παρόν τα εξής προβλήματα που περιμένουν λύση.
- σε πολλους συναδελφους βγαζει λαθος συντελεστες ΦΠΑ. Μαλλον το συστημα διαβαζει φαρμακειο σε νησι και βαζει τους χαμηλους συντελεστες ΦΠΑ. Αυτα ομως last year. Εχει εξισωθει ο ΦΠΑ πλεον, πρεπει ο ΕΟΠΥΥ να το κοιταξει αυτο...
- στα στοιχεια λογαριασμου δεν υπαρχει δυνατοτητα να αλλαξει ο ΙΒΑΝ και η επιλογη «κλειδαριθμος» ειναι ενας αγνωστος Χ συντελεστης.
- στην επιλογη για 2μηνη συνταγη, παρολο που περνα καποιος διμηνη, στην εκτυπωση εμφανιζεται 1μηνας
- οταν διαγραφεις μια συνταγη, το συστημα κραταει τον αυξοντα αριθμο της διεγραμμενης
- υπαρχει θεμα με καποιους ασφαλισμενους που τους εμφανιζει ανασφαλιστους ή ήταν ασφαλισμένοι όταν εκτελεστηκε η συνταγη, αλλα απο τον γεναρη εχουν περασει κοντα 2μηνες (προς το παρον δεν εχει αναφερθει περιπτωση πεθαμενου σημερα, αλλα με συνταγη ιανουαριου που ζουσε)ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙΟ ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ
Κατάργηση ΕΚΑΣ: Συνολικές οδηγίες πατώντας ΕΔΩ
Συνταγογράφηση αναλωσίμων Διαβήτη


Από την 1-3-13 (Αρ. Πρωτ.: Γ31/269-28/2/1):

 • Πράσινες με ημερομηνία μέχρι 28-2 θα εκτελεστούν όπως πρώτα, εντός 5 εργάσιμων ημερών. Από 1-3-2013 τα αναλώσιμα υλικά για σακχαρώδη διαβήτη θα αναγράφονται μόνα τους μόνο σε ιατρικές γνωματεύσεις, σε διατακτικές ή σε παραπεμπτικά και όχι σε ηλεκτρονικές ή χειρογράφες ενιαίου τύπου συνταγές. Από 1-4 είναι υποχρεωτική η χρήση του ενιαίου εντύπου
 • Δεν χρειάζονται θεώρηση δεδομένου ότι θα ελέγχονται μηχανογραφικά
 • Οι ταινίες γνησιότητας των υλικών αυτών θα επικολλούνται στο πίσω μέρος της διατακτικής ή παραπεμπτικού ή της γνωμάτευσης ή σε εκτυπωμένη Α4 από χειρόγραφη εκτέλεση προγραμμάτων φαρμακείου που επισυνάπτουμε στη γνωμάτευση,  όπου θα γίνονται οι ανάλογες πράξεις (αρχική αξία, συμμετοχή, υπόλοιπο)
 • Απαραιτήτως   η εκτέλεση γνωματεύσεων συνοδεύεται από: 1) ημερομηνία εκτέλεσης, 2) σφραγίδα και υπογραφή φαρμακοποιού, 3) υπογραφή παραλαβόντος, 4) επικόλληση ταινιών γνησιότητας, 5) ονοματεπώνυμο ασφαλισμένου, 6) ΑΜ ασφαλιστικού φορέα,  7) ΑΜΚΑ ασφαλισμένου , 8) ΑΜΚΑ ιατρού, 9) ημερομηνία, 10) σφραγίδα και υπογραφή ιατρού  καθώς επίσης και 11) ποσοστό συμμετοχής 0% ή 25% ανάλογα με το τι υπογράφει η ο ιατρός.
 • Οι εν λόγω ιατρικές γνωματεύσεις, διατακτικές ή παραπεμπτικά, μαζί με φωτοτυπία του ξεχωριστού τους τιμολογίου και της ξεχωριστής του συγκεντρωτικής κατάστασης σε ξεχωριστό υποφάκελο μέσα στο φάκελο ΕΟΠΥΥ και το πρωτότυπο τιμολόγιο και συγκεντρωτική κατάσταση έξω από το φάκελο του ΕΟΠΥΥ, όπως κάνουμε και για  το τιμολόγιο και την συγκεντρωτική των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ.
 • Στα αναλώσιμα δεν ισχύει ΕΚΑΣ
 • το ΕΤΥΑΠ ισχύει στα αναλώσιμα (ο ΦΣΚ δεν έχει σύμβαση)
*** Δείτε για επιπλέον των ορισθέντων ποσοτήτων
Παραπεμπτικό αναλωσίμων


Ποσότητες αναλωσίμων διαβήτη ΕΟΠΥΥΓια αγορά από Ιδιωτικό
Φαρμακείο
ΣΔ Ι
(ινσουλινο
εξαρτώμενος)
ΣΔ ΙΙ
(ινσουλινο
θεραπευόμενος)
Με αντιδιαβητικά δισκία Διαβήτης κυήσεως Με
διαιτητική
αγωγή
Χρήση
αντλίας
ινσουλίνης
Ταινίες 200/μήνα 100/μήνα 50/δίμηνο 150/μήνα 50/τρίμηνο 200/μήνα
Σκαρφιστήρες 150/μήνα 50/μήνα
ή 100/δίμηνο
200/έτος 150/μήνα 50/τρίμηνο (έως 100 /έτος) 200/μήνα
Βελόνες
(Novofine-Microfine)
100/μήνα 50/μήνα - 150/μήνα - 100/εξάμηνο
(με πένα για περίπτωση εμπλοκής)
Ταινίες Κετόνης 50/έτος 30/έτος - - - -

Πρόσθετες ποσότητες με αιτιολογημένη γνωμάτευση του θεράποντος και έλεγχο από Επιτροπή
* συνταγογραφούνται πλέον και από Ιδιώτες/ΚΥ/ΠΙ (βλέπε  ΕΔΩ   και  εδώ)


Με έγγραφο από τη διεύθυνση φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ ρυθμίζεται η εκκρεμότητα που υπήρχε όσον αφορά τις αποζημιούμενες ποσότητες αναλωσίμων των διαβητικών τύπου 2 που λαμβάνουν αγωγή με ανάλογα GLP-1 (ενέσιμα σκευάσματα που ΔΕΝ είναι ινσουλίνες, πχ Victoza). Οι ασθενείς αυτοί δικαιούνται:1) 50 ταινίες ανά δίμηνο (όπως εκείνοι που λαμβάνουν αγωγή με δισκία).
2) 200 σκαρφιστήρες ανά έτος
3) 100 βελόνες ανά τρίμηνοΚοστολόγηση αναλωσίμων ΕΟΠΥΥ
Συμμετοχές αναλωσίμων ΕΟΠΥΥ

Η ευθύνη συνταγογράφησης ανήκει στο συνταγογράφο Ιατρό
 Για αγορά από Ιδιωτικό
Φαρμακείο
ΣΔ Ι
(ινσουλινο
εξαρτώμενος)
ΣΔ ΙΙ
(ινσουλινο
θεραπευόμενος)
Με αντιδιαβητικά δισκία Διαβήτης κυήσεως ΧΝΑ, αντλία ινσουλίνης, Παρα/τετραπληγικοί, Σκληρ. κατά πλάκας, μεταμοσχευθέντες, HIV
Φάρμακα
(ινσουλίνες-χάπια)
0% 10% 10% 0% 0%
 Ταινίες 0% 0% 0% 25% 0%
 Σκαρφιστήρες 0% 25% 25% 25% 0%
 Βελόνες
(Novofine-Microfine)
0% 0% 0% 25% 0%
 Σύριγγες ινσουλίνης 0% 0% 0% 25% 0%
Οστομικά αναλώσιμα ΕΟΠΥΥ


Οστομικά Υλικά ( περίπτωση ΙΙΙ β) σελ. 8 αριστερά ) :
 1.   είδη κολοστομίας (σάκκοι αυτοκόλλητοι ή σύστημα 2 τεμαχίων και βάσεις) μηνιαία δαπάνη μέχρι 290 € (να καλύπτει κατ’ ελάχιστο 60 τεμ./ μήνα και 10 βάσεις)
 2.   είδη κολοστομίας (σύστημα υποκλυσμού) μηνιαία δαπάνη μέχρι 290 € ( να καλύπτει κατ’ ελάχιστο 1 τεμ/6μηνο, 30 τάπες ή κάλυμμα στομίας/μήνα, 30 αποχετευτικοί σάκκοι/μήνα)
 3.   είδη ειλεοστομίας (σάκκοι ή σύστημα 2 τεμαχίων και βάσεις) μηνιαία δαπάνη μέχρι 240 € ( να καλύπτει κατ’ ελάχιστο 30 τεμ./ μήνα και 10 βάσεις)
 4.   είδη ουρητηροστομίας (σάκκοι ή σύστημα 2 τεμαχίων και βάσεις) μηνιαία δαπάνη μέχρι 240 € ( να καλύπτει κατ’ ελάχιστο 30 τεμ./ μήνα και 10 βάσεις)
 5.   είδη για λοιπές στομίες  (νεφροστομία, θωρακοστομία, συρίγγιο) μηνιαία δαπάνη μέχρι 240 € (σάκκοι και βάσεις)
 6.  Σε περιπτώσεις διπλών στομιών, οι ελάχιστες προβλεπόμενες ποσότητες και το μέγιστο ποσό αποζημίωσης από τα τμήματα παροχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., θα αφορά κάθε στομία ξεχωριστά.
Περιλαμβάνεται στα ανωτέρω ποσά: ζώνη στήριξης σάκων, καθαριστικό δέρματος, προστατευτικό δέρματος, προϊόντα αντιμετώπισης ερεθισμών δέρματος.
Περιτοναϊκά διαλύματα και τα εξαρτήματά τους δεν χρειάζονται barcode για να γίνουν δαπάνη! Θέλουν ιατρική γνωμάτευση ισχύος 1 μήνα.

Διάφορα αναλώσιμα

*** Διασταυρώστε με τον πίνακα Αρ. Πρωτ.: 3112 21/1/2013 που συμπληρώνει εκτάκτως τον Νέο Κανονισμό ΕΟΠΥΥ (18/11/2012)!!!!

 • Αντλία χορήγησης ινσουλίνης, συσκευές έγχυσης φαρμάκων (με εμφυτευόμενα συστήματα), αναλώσιμες συσκευές χημειοθεραπείας / αναλγησίας δείτε περίπτωση ΙΙ σελ. 7 δεξιά
 • Επιθέματα κατακλίσεων, έλκη (διαβητικά, φλεβικά, αρτηριακά, εγκαύματα) δείτε περίπτωση ΙΙΙ α) σελ.7 δεξιά
 • Υγειονομικό υλικό περιτοναϊκής κάθαρσης μέχρι 150€/ μήνα (γνωμάτευση νεφρολόγου, παραστατικό αγοράς) ΙΙΙ γ) σελ. 8 αριστερά (γάντια, μάσκες, γάζες αυτοκόλλητες/απλές, σύριγγες, λευκοπλαστ, οινόπνευμα, χαρτοβάμβακα 1kgr, οξυζενέ, Betadine surg. scrub/pom, σπάτουλες)
 • Καθετήρες-ουροσυλλέκτες, τραχειοστομίες (τραχειοσωλήνες, καθετήρες αναρρόφησης, φίλτρα τραχειοστομίας), σύστημα υψηλού αυτοϋποκλυσμού, υλικά πασχόντων από μεσογειακή αναιμία (καθετήρας/πεταλούδες  αποσιδήρωσης, Αντλίες έγχυσης),  πρόθεση σιλικόνης μαστεκτομής ΙΙΙ δ-ε-ζ-η-ι σελ. 8 αριστερά
 • ΟΠΤΙΚΑ− ΓΥΑΛΙΑ ΟΡΑΣΕΩΣ, ΑΚΟΥΣΤΙΚΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑΣ, ΣΥΣΚΕΥΕΣ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ (C−PAP, BI−PAP, BENNET, σερβοαναπνευστήρας ΚΛΠ)  σελ. 18  αριστερά
 • Στατώ ορού, ζυγαριά, ηλεκτρική θερμοφόρα, πιεσόμετρο-στηθοσκόπιο, τραπεζάκι, λαβίδα Kocher και άλλες συσκευές σελ. 18 δεξιά
 • Θεραπευτικά υποδήματα διαβήτη, πέλματα, μπότα/υπόδημα αποφόρτισης (aircast / half shoes), εξατομικευμένος νάρθηκας, προθέσεις δακτύλων σελ. 29
 • Ορθοπεδικά (σελ. 21-40) (και υποδήματα/καλσόν)
 • Στρώματα, ανυψωτικά λεκάνης, αναπηρικά αμαξίδια, γερανάκια, μπαστούνια, μαξιλάρια, ορθοστάτες (σελ. 30-27)
 • ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ (PULMO AND DEVILBISS, AMBU, Νεφελοποιητές, POOMETPA, ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ, ΣΥΣΚΕΥΗ AEROCHAMPER ME ΜΑΣΚΑ, ΦΙΑΛΕΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ (ΑΕΡΙΟ) ΚΑΙ ΥΓΡΟ ΟΞΥΓΟΝΟ) (σελ. 40)
 • Βρεφικά γάλατα
  1. σε παιδιά με αλλεργία στο γάλα αγελάδος χορηγούνται θεραπευτικά γάλατα έως την ηλικία των 2 ετών, για χορήγηση πέραν των 2 ετών είναι απαραίτητη η προσκόμιση RAST – TEST
  2. σε πρόωρα και λιποβαρή νεογνά μέχρι την ηλικία των 6 μηνών καθώς και σε νεογνά με νεκρωτική εντεροκολίτιδα ή με βραχύ έντερο.
 • Σκευάσματα ειδικής διατροφής
 • Χορήγηση τεχνητού μαστού και στηθόδεσμου επί μαστεκτομής ή διπλής μαστεκτομής
 • Απόδοση δαπάνης προμήθειας οξυγόνου ή ενοικίασης συμπυκνωτή
 • Δαπάνη για περιπεϊκούς καθετήρες / καθετήρες / υλικά αυτοκαθετηριασμού ειδικά για αισθητική παραπληγία
 • Συνένζυμο Q 10 στον ΕΟΠΥΥ
Δανεισμός από ΕΟΠΥΥ αναπνευστικών συσκευών

http://www.fskilkis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=711&Itemid=57

*** Νέος Κανονισμός ΕΟΠΥΥ***

*από παλαιότερες προς νέες εγκυκλίους
23/4/2012
η αντίστοιχη εγκύκλιος ΕΟΠΥΥ (πιο συνοπτική)

*** τώρα από 20-11-2012 ισχύει:
2013
Περιληπτικά...
Η συμμετοχή είναι ευθύνη ιατρού, ότι γράφουμε δίνουμε
Οι τιμές των αναλωσιμων φαινονται παρακάτω. Δεν είναι διευκρινησμένο αν 2 κουτια ταινίες π.χ. των 50 ταινιών χρεώνονται 2χ33 ή όσο μια 100αδα δηλαδη 57,40.
Οι τύπου 1, (ινσουλινοεξαρτώμενοι ) τα παίρνουν όλα δωρεάν.
Οι τύπου 2 παίρνουν
τις ινσουλίνες κ τα χάπια με 10%
τις ταινίες κ τα lancet me 25%
οι βελόνες χορήγησης ινσουλίνης  0%

Αθήνα, 20/09/2012
Αρ. Πρωτ.: 39871 

Σας υπενθυμίζουμε ότι το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στην προμήθεια φαρμάκων, καθορίστηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Φ42000/οικ.2555/353, ΦΕΚ Β', 479) και από τον ΕΟΦ καταρτίστηκε πίνακας με τα φαρμακευτικά σκευάσματα χωρίς συμμετοχή ασφαλισμένων ή με μειωμένο ποσοστό συμμετοχής. Οι ιατροί θα πρέπει να ανατρέχουν στους σχετικούς πίνακες, που είναι αναρτημένοι στο site του ΕΟΦ, για τυχόν επικαιροποίησή τους.

Επειδή υποβάλλονται σχετικά ερωτήματα στη Διοίκηση, διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με τον ανωτέρω πίνακα, το ποσοστό συμμετοχής των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 στην αγορά ινσουλίνης ορίστηκε στο 10%, ενώ χορηγείται με μηδενική συμμετοχή στο Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και στο διαβήτη κύησης. 

(Θυμίζουμε ότι τα αναλώσιμα σακχάρου (ταινίες, σκαρφιστήρες, βελόνες) χορηγούνται με μηδενική συμμετοχή και στους δυο τύπους Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ χορηγούνται με 25% συμμετοχή στο διαβήτη κύησης.)
Θέμα : «Οδηγίες για απόδοση δαπάνης αγοράς σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμου διαβητολογικού υλικού» 

1) Κατόπιν της υπ’αρ.690 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ (συνεδρίαση 61/12-10-12), αποφασίστηκε ομόφωνα: 
α) από όσα είδη σκευασμάτων ειδικής διατροφής έχουν γνωστοποιηθεί στον ΕΟΦ και αποζημιώνονται από τα Τμήματα Παροχών του Οργανισμού, να αποδίδεται, κατ’ εφαρμογή της υπ’αρ.1233/11-4-12 Υπουργικής Απόφασης, η δαπάνη στους ασφαλισμένους του Οργανισμού μόνο όσων ανήκουν στην κατηγορία των διαιτητικών τροφίμων για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP), όπως αυτά έχουν γνωστοποιηθεί στην Υπηρεσία μας από τον ΕΟΦ.

β) ανώτατη τιμή αποζημίωσης για μηνιαία θεραπεία των ασθενών ύψους έως 400,00 Ευρώ πλέον ΦΠΑ, ανάλογα με τη γνωμάτευση του ιατρού που θα αναγράφει ο είδος των σκευασμάτων (FSMP) και την ποσότητά τους που θα καλύπτει τη θεραπεία μηνός.
γ) μεμονωμένες περιπτώσεις ασφαλισμένων για τις οποίες απαιτείται πρόσθετη δαπάνη θα εξετάζονται από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ενταχθέντων στον ΕΟΠΥΥ ταμείων μέχρι τη συγκρότηση των Ειδικών Υγειονομικών Επιτροπών του ΕΟΠΥΥ. 
Επισυνάπτεται λίστα με τα ανωτέρω διαιτητικά τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς (FSMP) τα οποία θα αποζημιώνονται στο εξής από τα Τμήματα Παροχών των ενταχθέντων στον Οργανισμό Ταμείων, στις λιανικές τιμές (από ιδιωτικά φαρμακεία) που αναγράφονται στον επισυναπτόμενο πίνακα. 
Επιπροσθέτως, για οποιαδήποτε προιόν το οποίο ανήκει στην παραπάνω κατηγορία των FSMP σκευασμάτων και δεν αναφέρεται στην επισυναφθείσα λίστα, θα πρέπει η προμηθεύτρια εταιρεία που το διακινεί να προσκομίζει στη Διεύθυνση Φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ επίσημο αποδεικτικό έγγραφο από τον ΕΟΦ (ακριβές αντίγραφο ή ακριβές φωτοαντίγραφο), το οποίο να τεκμηριώνει την ένταξη του εν λόγω είδους στα FSMP προιόντα. 
2) Κατόπιν της υπ’αρ.689 Απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ (συνεδρίαση 61/12-10-12), αποφασίστηκε ομόφωνα η θέσπιση ανώτατης τιμής αποζημίωσης αναλωσίμου διαβητολογικού υλικού, όπως αυτή αναγράφεται για κάθε είδος ξεχωριστά στον κάτωθι πίνακα:
   

   ΕΙΔΟΣ                                                                       ΤΙΜΗ ΣΕ € 

ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ 25 STRIPS 
       17,22 
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ 50 STRIPS 
        33 
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΣΑΚΧΑΡΟΥ 100 STRIPS 
        57,4 


ΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ 50 ΤΕΜ                                               
6,25
ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ 100 ΤΕΜ 
page3image8712 page3image9136
9,37
ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ 200 ΤΕΜ 
page3image11352 page3image11776
20,31 
ΣΚΑΡΦΙΣΤΗΡΕΣ / ΤΕΜ 
page3image13992 page3image14416
0,17 
ΒΕΛΟΝΕΣ ΦΥΣΙΓΓΟΣΥΡΙΓΓΩΝ / ΤΕΜ 
page3image17024 page3image17448
0,17 
page3image18376 page3image18800
ΣΥΡΙΓΓΕΣ ΑΠΛΕΣ/ ΤΕΜ 
0,2
ΕΟΠΥΥ: «Οδηγίες για απόδοση δαπάνης αγοράς σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμου διαβητολογικού υλικού»
ΕΟΠΥΥ: «Οδηγίες για απόδοση δαπάνης αγοράς σκευασμάτων ειδικής διατροφής και αναλωσίμου διαβητολογικού υλικού»
Όσες πράσινες  γράφτηκαν έως και 28/2/2013 εκτελούνται με την ως τώρα διαδικασία (1. Χωρίς φάρμακο με συνοδεία γνωμάτευσης , 2. Αν έχει φάρμακο θα το αγνοήσω ) έως και 5 εργάσιμες ημέρες από την έκδοσή τους.  Υποβάλλονται τέλος Μαρτίου μαζί με τα παραπεμπτικά – γνωματεύσεις αναλωσίμων που  θα εκδίδονται από 1-3-2013, σε ξεχωριστό φάκελο, συνοδευόμενα από ξεχωριστή κατάσταση και ξεχωριστό τιμολόγιο από τα αντίστοιχα των φαρμάκων.
Από 1/3/2013 έως και 8/3/2013( οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η αυτόματη πιστοποίηση μας στο e- ΔΑΠΥ) : εκτελούμε χειρόγραφα τις γνωματεύσεις – παραπεμπτικά αναλωσίμων (προερχόμενα ακόμα και από μη συμβεβλημένους ιατρούς). Απαραίτητη η αναγραφή του ποσοστού συμμετοχής από τον ιατρό (25% ή 0%) επί της γνωμάτευσης χορήγησης αναλωσίμων σακχάρου (άρα και διάγνωσης). Η κοστολόγηση, επικόλληση ταινιών, σφραγίδες, υπογραφές μπορούν να υπάρχουν στο πίσω μέρος της γνωμάτευσης. Εκτελώντας μέσω προγραμμάτων φαρμακείου μπορούμε να λαμβάνουμε εκτύπωση σε Α4 (όπου επικολλάμε κουπόνια, σφραγίζουμε και υπογράφουμε) επισυνάπτοντας το παραπεμπτικό. Κρίνεται αναγκαία η καταχώρηση των εν λόγω  γνωματεύσεων στο πρόγραμμα του φαρμακείου ώστε να είναι δυνατή η έκδοση συγκεντρωτικής κατάστασης από αυτό, η οποία θα συνοδεύει την υποβολή τους στον ΕΟΠΥΥ. Δεν απαιτείται πλέον θεώρηση από ελεγκτή ιατρό.
Η έναρξη λειτουργίας του e-ΔΑΠΥ και η δυνατότητα ύπαρξης ενιαίου τύπου γνωμάτευσης χορήγησης αναλωσίμων θα καταργήσει την ύπαρξη διαφορετικών τύπου γνωματεύσεων διατακτικών και παραπεμπτικών.
Όταν ολοκληρωθεί η πιστοποίηση στο e- ΔΑΠΥ (λένε για 8/3/2013) : θα μπαίνουμε είτε απευθείας στην εφαρμογή ή μέσω προγράμματος φαρμακείου (κάνοντας χρήση username και password) και θα καταχωρούμε ηλεκτρονικά την χειρόγραφη γνωμάτευση που θα συνταγογραφεί ο ιατρός. Η ηλεκτρονική καταχώρηση θα συνίσταται σε καταχώρηση του ποσού κάθε γνωμάτευσης αναλωσίμων, που θα αθροίζει ένα συνολικό ποσό για κάθε φαρμακείο σε απευθείας γνώση πλέον για τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό θα μας απαλλάξει από την υποχρέωση να εκδίδουμε συγκεντρωτική κατάσταση που να συνοδεύει τη ξεχωριστή υποβολή των παραπεμπτικών στον ΕΟΠΥΥ.
Η κατάθεσή τους προς πληρωμή θα γίνεται μαζί με την κατάθεση του λογαριασμού ΕΟΠΥΥ που αφορά στην φαρμακευτική περίθαλψη. Η εξόφληση των ποσών των δύο (2) τιμολογίων θα γίνεται στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό που αντιστοιχεί στον αριθμό σύμβασης ΕΟΠΥΥ του κάθε συναδέλφου.


Σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. 4314/28-1-13 εγγράφου μας, όπου αναφέρεται ότι τα αναλώσιμα υλικά για σακχαρώδη διαβήτη θα αναγράφονται
 μόνο σε ιατρικές γνωματεύσεις, σε διατακτικές ή σε παραπεμπτικά και όχι σε ηλεκτρονικές ή χειρογράφες ενιαίου τύπου συνταγές από την 1-3-13, σας ενημερώνουμε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πιστοποίησης των φαρμακοποιών στο e-ΔΑΠΥ, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 8-3-13.
Ανεξάρτητα από αυτό ισχύει η οδηγία ότι η χορήγηση των αναλώσιμων γίνεται με την αναγραφή σε γνωμάτευση, διατακτική ή παραπεμπτικό και δεν χρειάζονται θεώρηση δεδομένου ότι θα ελέγχονται μηχανογραφικά.
Οι συγκεκριμένες γνωματεύσεις, διατακτικές ή παραπεμπτικά που θα εκτελεσθούν μέχρι 8-3-13 και αυτές που θα εκτελεσθούν μέσω e-ΔΑΠΥ μετά τις 8-3-13, θα υποβληθούν με τη διαδικασία  που σας έχουμε περιγράψει με το υπ’ αριθμ. 7801/20-2-13 έγγραφό μας και θα επεξεργασθούν στην ΚΜΕΣ.

                                                       Ο ΑΝΑΠΛ. ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ


                                                                         Ι. ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ

   ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΦΣΑ 
ΘΕΜΑ: ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΟ 1-03-13 ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ
Όπως μας πληροφόρησε ο ΕΟΠΥΥ με το υπ.αριθ. Γ31/269/28-2-13  έγγραφό του,  η διαδικασία πιστοποίησης των  φαρμακοποιών στο e-ΔΑΠΥ , θα ολοκληρωθεί στις 8-3-13. 
Η πιστοποίηση αυτή, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΟΠΥΥ και όχι από κάθε μέλος χωριστά. 
Μέχρι τις 8-3-2013 τα αναλώσιμα θα χορηγούνται με την......αναγραφή τους σε γνωμάτευση, διατακτική ή παραπεμπτικό, θα εκτελούνται χειρόγραφα και δεν χρειάζονται θεώρηση δεδομένου ότι θα ελέγχονται μηχανογραφικά.  
Οι συγκεκριμένες γνωματεύσεις, διατακτικές ή παραπεμπτικά που θα εκτελεσθούν μέχρι 
8-3-13 και αυτές που θα εκτελεσθούν ηλεκτρονικά μέσω e-ΔΑΠΥ μετά τις  8-3-13 , θα υποβληθούν με την εξής διαδικασία : 

Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να βάζουν τις εν λόγω ιατρικές γνωματεύσεις, διατακτικές ή παραπεμπτικά, μαζί με φωτοτυπία του τιμολογίου και της συγκεντρωτικής κατάστασης σε ξεχωριστό υποφάκελο μέσα στο λευκό φάκελο του ΕΟΠΥΥ και το πρωτότυπο τιμολόγιο και συγκεντρωτική κατάσταση έξω από το φάκελο του ΕΟΠΥΥ, όπως κάνουμε και για  το τιμολόγιο και την συγκεντρωτική των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ. 
 Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στον ίδιο λογαριασμό, την ίδια χρονική στιγμή  και με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για τα ποσά που αφορούν τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα (αφού θα έχουν κατατεθεί σε ξεχωριστό φάκελο και με ξεχωριστό τιμολόγιο).

Οι ιατρικές γνωματεύσεις, τα παραπεμπτικά ή οι διατακτικές  θα περιέχουν  μόνο αναλώσιμα ΣΔ, και σε περίπτωση που υπάρχει φάρμακο σε αυτά , δεν θα χορηγείται το φάρμακο. 

Οι ταινίες γνησιότητας των υλικών αυτών θα επικολλούνται στο πίσω μέρος της διατακτικής ή παραπεμπτικού ή της γνωμάτευσης,  όπου θα γίνονται οι ανάλογες πράξεις (αρχική αξία, συμμετοχή, υπόλοιπο). 

Δεν χρειάζεται πλέον, η διατακτική ή το παραπεμπτικό η ιατρική γνωμάτευση να συνοδεύεται με επιπλέον γνωματεύσεις όπως γινόταν με την αναγραφή τους στις πράσινες συνταγές. 


          K.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣΠατώντας πάνω στο γρανάζι, μπορείτε να ορίσετε την ανάλυση στα 720p , ή στα 480p  , προσφέροντας καλύτερη ευκρίνεια..