Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

ΟΤΑΝ Η ανικανότητα της ΚΜΕΣ ΠΑΡΑΠΟΙΕΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ Δημόσιας Υγείας! Κέρδος για τις βιομηχανίες


Εδώ θα μου πείτε το έκανε η  ΕΛΣΤΑΤ, η ΚΜΕΣ δε θα το κάνει??
Ας δούμε τα πράγματα πως έχουν..

Μέσα στην αναμπουμπούλα του Γενάρη , αρκετοί συνάδελφοι έγραψαν τα τιμολόγια του Γενάρη Λάθος. Η ΚΜΕΣ, 40 μέρες  αργότερα, κάτι λιγότερο από το διάστημα των 60 ημερών μέσα στο οποίο θα έπρεπε ήδη να έχει πληρώσει,  αποφάσισε να τα στείλει πίσω.  Το πρόβλημα ήταν ότι θα έπρεπε ορθώς, να διαχωριστεί η Δαπάνη των εμβολίων,ορών και των παραγώγων αίματος, από τη Φαρμακευτική Δαπάνη των 2 περίπου δισ.
ΠΑράδειγμα πρώτο
Έστω Φαρμακοποιός με
Δαπάνη Φαρμακων 1,000 ευρώ σε 40 συνταγές, τότε εισέπραξε από τον Ασθενή 40 ευρώ, και ο ΕΟΠΥΥ του οφείλει 960€, δηλαδή αφαίρεσε από το κονδύλιο των 2 δις, το ποσό των 960 €
Αντιστοίχως , ο ίδος φαρμακοποιός είχε 10 συνταγές με εμβόλια αξίας 100€, εκ των οποίων εισέπραξε τα 10€ από τον ασθενή, και τα άλλα 90 του τα οφείλει ο ΕΟΠΥΥ , χωρίς αυτά να υπολογίζονται στη Φαρμακευτική Δαπάνη.
ΠΛΕΟΝ, με το νέο έγγραφο, η ΚΜΕΣ, λόγω της ανικανότητας της να ελέγξει τα τιμολόγια, προωθεί την αλλαγή αυτών ώστε το ευρώ των εμβολίων να μετακυληθεί και να απομειωθεί από την αξία της Φαρμακευτικής Δαπάνης! Στο άνωθεν παράδειγμα, ο Φαρμακοποιός αν και τελικώς θα εισπράξει το ίδιο ποσό, εκδίδει τιμολόγιο όχι 960+90= 1050 αλλά 950+100=1050 ευρώ, ενώ η Φαρμακευτική Δαπάνη δεν απομειώνεται κατά 960 ευρώ αλλά κατά 950.
Ο Φαρμακοποιός κερδίζει ένα ασήμαντο rebate αλλά μπαίνει στην ταλαιπωρία να τροποποιήσει τα λογιστικά του βιβλία, ο δε φαρμακοβιομήχανος ένα σημαντικότατο clawback..
Άξιο απορίας μένει μάλιστα το Γεγονός, ότι αν και η επιλογή για είσπραξη ευρώ ήταν ελεύθερη, πλέον είναι κλειδωμένη..
 Και ενώ προφορικά παίρνουμε κάποιες διαβεβαιώσεις ότι όσοι είχαν κόψει ορθά τα τιμολόγια δεν έχουν θέμα που υπολόγισαν τα ευρώ στα εμβόλια, στις κατα τόπους περιφέρειες οι πληροφορίες είναι αλαλούμ..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου