Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Ενημέρωση απο Μακρυγι'αννη- εξελίξεις

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ PGEU
1. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ενάντια στα παραφαρμακευτικα της Ιταλίας δημιουργεί ένα επιπλέον νομικό επιχείρημα στην διατήρηση της λειτουργιας του ιδιωτικού φαρμακειου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμμετοχή ιδιωτών σε ατομικά φαρμακεία με τη μορφή εταιρών-επενδυτών δεν ενισχύει ούτε προσφέρει κάτι περισσοτερο στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και την απελευθέρωση της αγοράς.
Εκτιμάται επίσης ότι η λειτουργία πολλών μικρών ιδιωτικων φαρμακειων εξυπηρετεί καλύτερα τους ασφαλισμένους λαμβάνοντας υποψιν
την κοινωνικότητα του φαρμακοποιού και όχι την επιχειρηματικότητα της αλυσιδας.

2. ΜΗΣΥΦΑ
Κάθε χώρα-μέλος εφαρμόζει μια δικη της λίστα Ο.Τ.C στην όποια συμπεριλαμβάνονται τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής.
Ως εκ τούτου η χώρα μας οφείλει με την υπουργική απόφαση 3457/16-1-2014, άρθρο 17
 να συγκροτήσει ο ΕΟΦ επιτροπή μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ) και εντος δυο μηνών αφού μελετήσει τις διαδικασίες σύνταξης της λίστας που εφαρμόζεται σε δέκα –κράτη μελη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συντάξει τον αναθεωρημένο κατάλογο ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ ο οποίος θα εγκριθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
3. ΤΙΜΕΣ-ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ –ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Το πρόβλημα των ελλείψεων σε όλες σχεδόν τις χώρες αυξάνεται καθημερινά και δημιουργεί μια απαράδεκτη κατασταση στην κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων. Μόνο στη Γαλλία καταγράφονται από τον αντίστοιχο ΕΟΦ εξακοσια ελλειμματικά φάρμακα και δώδεκα αντικαρκινικά φάρμακα υψηλού κόστους, ως αποτελεσμα της τεραστιας αύξησης των παράλληλων εξαγωγών.
Το γεγονός αυτό οφείλεται στην τεράστια κερδοφορία που επιδιώκουν οι εταιρίες παραγωγής και οι χονδρέμποροι λειτουργώντας σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά που δεν υπαρχουν ενιαίες τιμές και δεν λαμβάνονται υποψιν οι αναγκες του πληθυσμου κάθε χωρας.
Η Γενικη Συνελευση της PGEU με πρόταση της Γαλλίδας Προέδρου ζητα από την Επιτροπή Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προστασία του ασφαλισμένου Ευρωπαίου πολίτη και το δικαίωμα να εχει πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα.
Μια αντιστοιχη πρόταση κανουν και οι Ολλανδοί συναδελφοι με την επωνυμία ΄΄ΦΑΡΜΑΚΟ΄΄ προτείνοντας την λειτουργία βάσης δεδομένων ανα χώρα για την ηλεκτρονική αλληλοκαλυψη των ελλείψεων.
Η έκθεση δεδομένων θα κατατεθεί ως πρόταση τον Μάιο και θα καταγραφει καθημερινά τις ελλείψεις φαρμάκων σε κάθε χώρα. Έτσι θα δίνεται η δυνατότητα στον κάθε ΕΟΦ ολων των μελών χωρων να αντιδρά άμεσα ενημερώνοντας τον κάθε ενδιαφερομενο πως και με ποιο τροπο μπορεί να προμηθευτει το αναγκαιο σ αυτόν φαρμακο.
4. ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ
Εκτιμάται ότι μετα την εφαρμογή μνημονιων στις χώρες του Νοτου η αφαιρεση υλης από τα φαρμακεία , η μη χορηγηση ΦΥΚ αλλα και η απελευθέρωση ΜΗΣΥΦΑ περιορισαν δραματικα τα περιθωρια κερδους του φαρμακειου.
Οι κλειστοι προυπολογισμοι και ο υπολογισμος του ΑΕΠ κάθε χωρας δημιουργησαν νέα δεδομένα φτωχειας σε πολλες χώρες του νοτου.
Το αποτελεσμα αυτών των πολιτικων δημιουργεί την προοπτικη για το μελλον μιας αγοράς που θα εχει ως κυριο χαρακτηριστικο την μειωση των περιθωριων κερδους σε φαρμακοποιους και φαρμακεμπορους και την αντιστοιχη αυξηση της κερδοφοριας στους παραγωγους.
5. ΩΡΑΡΙΟ (ΕΘΝΙΚΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΟ;
Το θεμα του ωραριου δημιουργεί πολλες αντιθεσεις και διαφορετικες προσεγγισεις στις χώρες –μελη.
Οι διαφορετικες γεωγραφικες και κλιματολογικες αναγκες, ο τροπος λειτουργιας της αγοράς στα αστικα κεντρα και στις περιφερειες της κάθε χωρας, ο αριθμος των λειτουργουντων φαρμακειων είναι οι παραγοντες που δεν βοηθουν την εφαρμογή ενός ενιαιου πανευρωπαικου ωραριου.
Η λογικη της πληρους απελευθερωσης χωρίς να ληφθουν υποψιν τα προαναφερομενα δεν εγγυαται την κάλυψη των αναγκών ολων των πολιτών.
Ως εκ τούτου κάθε χώρα προτεινει την εφαρμογή ενός ωραριου που πρεπει να συμφωνηθει μεταξυ του Υπουργειου και των εκπροσωπων των φαρμακοποιων.
Εκτιμω ότι είναι η καλυτερη στιγμή να εφαρμοσουμε ένα νέο ωραριο που θα εμπεριεχει περισσοτερες ωρες εργασιας από τις σημερινες βαζοντας ανθρωπινους κανονες εργασιας και όχι αυθαιρετη και αναρχη εργασια όπως εφαρμοζουν σημερα οι διευρυμενοι συναδελφοι μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου