Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι συντεχνίες του Πάσχου Μανδραβέλη

τι εστί συντεχνία?
Προφανώς μια λέξη , που την έχει κάνει πιπίλα άπειρες φορές ο αρθρογράφος της Καθημερινής , Πάσχος Μανδραβέλης. Η συντεχνία των φαρμακοποιών, των ταξιτζήδων , των πρατηριούχων.. Κοινώς , χρησιμοποιεί καταχρηστικώς μια λέξη ,δίχως να γνωρίζει την ετυμολογία της, με σκοπό να προπαγανδίσει κ να στρέψει το κοινωνικό σύνολο , εναντίον συγκεκριμένων ομάδων. 
Παραθέτω, τη χρήση της λέξεως , όπως αυτή αναφέρεται στο ιστολόγιο του Σαραντάκου
" Η συντεχνία ήταν, λένε τα λεξικά, επαγγελματική οργάνωση κλειστή και αυτοδιοικούμενη, που αναπτύχθηκε στη Δυτική Ευρώπη κατά το Mεσαίωνα (ο ορισμός από το ΛΚΝ). Πράγματι, οι παλιές συντεχνίες ήταν οργανωμένες σαν κλειστές επαγγελματικές οργανώσεις, που συγκέντρωναν τους τεχνίτες ενός κλάδου, όπου όμως τα νέα μέλη δεν έμπαιναν αυτοδίκαια, όπως σήμερα στα συνδικάτα, αλλά έπρεπε να περάσουν από δοκιμαστική περίοδο και ίσως να δώσουν κάποιον όρκο. Στη συντεχνία δεν ήταν όλοι ίσοι· υπήρχε ο μάστορας, ο βοηθός του (ο κάλφας) και ο μαθητευόμενος (το τσιράκι). Για να γίνει ο μαθητευόμενος βοηθός και στη συνέχεια μάστορας, έπρεπε να περάσει από πολύχρονη μαθητεία και, εννοείται, τα «μυστικά του επαγγέλματος» απαγορευόταν να διαδίδονται παραέξω. Άλλωστε, το κίνημα των μασόνων (επίτηδες το λέω έτσι) ξεκίνησε, θαρρώ, από κλειστές συντεχνίες μαστόρων του μεσαίωνα· τέκτονες, παναπεί μάστορες της οικοδομικής τέχνης -άλλωστε, maçon στα γαλλικά είναι και σήμερα ο χτίστης."

Προφανώς , καμία από τις παραπάνω ομάδες δεν ανήκει στον ορισμό της συντεχνίας. Και αυτό εξηγείται  στο ότι , αν κ τα άνωθεν επαγγέλματα θεωρούνται καταχρηστικώς κλειστά, όχι μόνο ο αριθμός των επαγγελματιών αυξάνεται, μέσα στα νόμιμα πλαίσια, αλλά τα νέα μέλη είναι όλα ίσα μεταξύ τους. Δεν περνάνε δοκιμαστική περίοδο, δε δίνουν όρκο.
Ποια ομάδα θα μπορούσαμε άραγε να χαρακτηρίσουμε συντεχνία?
Προφανώς , εξ'ορισμού , αυτήν που τα μέλη της είναι ΑΝΙΣΑ. ΧΑρακτηριστική είναι η συντεχνία των δημοσιογράφων. Κ αποκαλείται συντεχνία αυτοδικαίως, μιας κ ένα νέο μέλος αμοίβεται ελάχιστα σε σχέση με έναν παλιό , "μπασμένο στα κόλπα".. Δεν μετράει η γνώση αλλά η "δοκιμαστική περίοδος". Πως λερώνεσαι, πως καθαρίζεις , πως απαγορεύεται να διαδόσεις τα μυστικά παραέξω. Μυστικά που είτε θα τα μάθεις κ θα σε κάνουν πλούσιο , είτε θα τα αρνηθείς υποστηρίζοντας αληθινά γεγονότα, κ θα είσαι μια ζωή ο μαθητευόμενος των 400 ευρώ.
Η συντεχνία του επαγγέλματος του Πάσχου Μανδραβέλη, βρίσκει αντίκτυπο κ σε άλλη μια ιδιότητα της ετυμολογίας της συντεχνίας. Στη δύναμη αυτής, αντίστοιχη της μασονίας. Επαγγελματικές οργανώσεις που εξουσιάζουν το αναγνωστικό κοινό. 
"Προπολεμικά, ο όρος συντεχνιακός είχε μιαν άλλη σημασία, ήταν το συντεχνιακό κράτος που έλεγε ότι έφτιαξε ο Μουσολίνι, στο οποίο ρόλο έπαιζαν οι οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες. "
Αυτή η συντεχνία του Πάσχου έβαλε την Ελλάδα στο ΔΝΤ, αυτήν η επαγγελματική οργάνωση αφάνισε τη μεσαία τάξη.
Την απάντηση του κου Πάσχου την ξέρουμε .. ;Ένα άκρως καπιταλιστικο΄κ "συντεχνιακό" άρθρο deja -vu στην Καθημερινη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου