Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Λάθη στο νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων εντοπίζει ο ΣΦΕΕ


Σωρεία σημαντικών λαθών σε σχέση με την ισχύουσα νομοθεσία εντοπίζει οΣύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που ετέθη σε ισχύ για τις φαρμακευτικές εταιρείες, από τις 22 Οκτωβρίου.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη, ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις στηρίζουμε την προσπάθειά για περαιτέρω εξορθολογισμό του φαρμακευτικού προϋπολογισμού με την έκδοση αυτού του δελτίου τιμών. Ταυτόχρονα, όμως, αναμένουμε την άμεση διόρθωση των λαθών, προκειμένου η διαδικασία ανατιμολόγησης να ολοκληρωθεί ομαλά τις επόμενες μέρες και να εξομαλυνθεί ο εφοδιασμός της αγοράς.
Είναι απολύτως απαραίτητο να τηρηθούν οι αρχές που διέπουν το καθεστώς τιμολόγησης και να γίνει σεβαστή η σχετική ισχύουσα νομοθεσία».

Το υπουργείο Υγείας αναμένει από το νέο δελτίο τιμών εξοικονόμηση περίπου 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες αδυνατούν, όπως ισχυρίζονται, να τιμολογήσουν τα προϊόντα τους με βάση το νέο δελτίο.

Τέλος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής καταγγέλλει ότι «οι ελλείψεις στα φάρμακα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Φάρμακα όπως κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαρκινικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά λείπουν από την αγορά».

Εφαρμογή της υπουργικής απόφασης
Με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, υπογραμμίζει ότι στο δελτίο αυτό εφαρμόσθηκαν νέοι κανόνες τιμολόγησης που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση που εξέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Μ.Σαλμάς.

Και τονίζει ότι «οι νέες τιμές είναι μεσοσταθμικά χαμηλότερες από τις μέχρι σήμερα ισχύουσες και το γεγονός αυτό αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι οποίες απέφυγαν να τιμολογήσουν προϊόντα κατά την πρώτη ημέρα. Αναμένεται το ίδιο να συμβεί και στις προσεχείς ημέρες. Το γεγονός αυτό είναι φυσιολογικό σε αλλαγές των δελτίων τιμών αφού οι αλλαγές αυτές έχουν άμεση επίπτωση στις συναλλαγές των εμπλεκομένων στη χονδρική και λιανική πώληση. Ως εκ τούτου οι πιθανές ελλείψεις φαρμάκων είναι συγκυριακές και θα εξομαλυνθούν άμεσα όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη τέτοια περίπτωση».
health.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου