Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

Eκτακτη ενημέρωση ΦΣΑ για ΤΙΜΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ


Πληροφορηθήκαμε σήμερα 28 Σεπτεμβρίου και 7 το βράδυ, ότι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχουν τοποθετηθεί τιμές αναφοράς σε αρκετά ιδιοσκευάσματα. Οι τιμές αυτές είναι αρκετά χαμηλότερες των κανονικών λιανικών τιμών που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Το πρόβλημα υφίσταται στο ότι η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αναφοράς, δεν καταλογίζεται στον ασφαλισμένο αλλά στον φαρμακοποιό. Επίσης εκ παραδρομής  σε μερικά πρωτότυπα φάρμακα έχουν τοποθετηθεί τιμές αναφοράς. 

Επικοινωνήσαμε με την ΗΔΙΚΑ, η οποία μας ενημέρωσε ότι λόγω της τεράστιας πίεσης της Τρόικα, δεν επετεύχθη ο καταλογισμός της διαφοράς αυτής στον ασφαλισμένο, πράγμα που θα γίνει από Δευτέρα 1η Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε, θα κάνετε τα εξής βήματα :


            1.- θα καταχωρείτε κανονικά την συνταγή στο ηλεκτρονικό σύστημα αδιαφορώντας για την τιμή αναφοράς κάποιων από των φαρμάκων της.
            2.- θα καταχωρείτε στο πρόγραμμα του φαρμακείου την συνταγή και θα κόβετε απόδειξη όπως κάνατε μέχρι σήμερα. Η καταχώρηση αυτή θα είναι και η σωστή καταχώρηση της συνταγής.   
            3.- θα διορθώνετε χειρόγραφα την ηλεκτρονική συνταγή σύμφωνα με τις τιμές του προγράμματος σας που βγαίνουν από το δεύτερο στάδιο, ώστε οι τιμές να συμπίπτουν με την απόδειξη λιανικής που εκδίδετε.

Επικοινωνήσαμε επίσης με τις εταιρείες προγραμμάτων φαρμακείου, τις οποίες ενημερώσαμε ότι θα πρέπει από Δευτέρα να εναρμονίσουν το πρόγραμμά τους, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό σύστημα ώστε η διαφορά μεταξύ λιανικής τιμής και τιμής αναφοράς να καταλογίζεται στον ασφαλισμένο.
Σε κάθε περίπτωση , η συνεχιζόμενη τακτική της προχειρότητας και της βιασύνης δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα στο ήδη βεβαρημένο από προβλήματα φαρμακείο.
Την Δευτέρα θα έχετε νέα ανακοίνωση από τον ΦΣΑ.

Ο ΦΣΑ διαφωνεί κατηγορηματικά με την έμμεση αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων που επιβάλλει η Τρόικα μέσω των τιμών αναφοράς. Θεωρούμε ότι επιτέλους η Κυβέρνηση θα πρέπει να πεί ένα «όχι» στις προτροπές των δανειστών για καινούργια βάρη στις πλάτες των ήδη εξουθενωμένων και εξαθλιωμένων πολιτών της χώρας.


            Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ                                             ΗΛΙΑΣ  ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ


σε συνεχεια του εγγραφου


Ημερομηνία: 28-9-2012 
Αρ. Πρωτ.: 40890 

Σχετικά:1. Νόμος υπ΄αρίθμ. 4052 /2012 (ΦΕΚ 41/Α/1-3-2012). 
2. Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3(α)/οικ.ΓΥ/149 (ΦΕΚ 545/Β/2012). 

Όπως είναι γνωστό με τις ανωτέρω σχετικές διατάξεις καθίσταται υποχρεωτική η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία. 
Με το παρόν θέτουμε υπόψη σας ότι από το αρμόδιο τμήμα του ΕΟΦ καταρτίστηκε κατάλογος με τα εμπορικά σκευάσματα που αντιστοιχούν στις δραστικές ουσίες, ανήκουν στη θετική λίστα φαρμάκων και αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Σε αυτή τη λίστα έχουν προστεθεί οι τιμές αναφοράς για κάθε δραστική ανά μορφή και περιεκτικότητα.
Από 1-10-2012 τα φάρμακα που ανήκουν στις ανωτέρω κατηγορίες θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ στην τιμή αναφοράς της κατηγορίας τους. Στην παρούσα φάση και σύμφωνα με το σχεδιασμό της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ο ιατρός έχει τη δυνατότητα επιλέγοντας τη δραστική ουσία να συνταγογραφήσει τα αντίστοιχα εμπορικά σκευάσματα. Σε περίπτωση συνταγογράφησης από τον ιατρό σκευάσματος με μεγαλύτερη τιμή από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του, ο ιατρός πρέπει να ενημερώσει τον ασφαλισμένο ότι εκτός από την προβλεπόμενη συμμετοχή θα επιβαρυνθεί και με την διαφορά τιμής που προκύπτει μεταξύ λιανικής τιμής του σκευάσματος και της τιμής αναφοράς.
Στο εκτυπωμένο φύλλο της ηλεκτρονικής συνταγής αναφέρεται με μήνυμα το ποσό επιβάρυνσης του ασφαλισμένου λόγω συνταγογράφησης φαρμάκου με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς καθώς και η νόμιμη συμμετοχή. Ο φαρμακοποιός εκτελεί κανονικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος την συνταγή, όπως προβλέπεται από την νομοθεσία.
Η παρακράτηση του επιπλέον ποσού γίνεται αυτόματα από το σύστημα, οπότε ο φαρμακοποιός εισπράττει από τον ασφαλισμένο την νόμιμη συμμετοχή και την τυχόν διαφορά τιμής του σκευάσματος από την τιμή αναφοράς.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΟΠΥΥ
Γεράσιμος Βουδούρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου