Υπενθυμίζεται ότι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους, οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας θα κρατήσουν κλειστά τα φαρμακεία τους έως και αύριο Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη μπαίνει ξανά τριήμερο «λουκέτο».
Ο ΠΦΣ χαρακτηρίζει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή «νομικό κατασκεύασμα». Όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Θ. Αμπατζόγλου, «η κυβέρνηση εξοντώνει το φαρμακείο της γειτονιάς και κάνει τον ασφαλισμένο έρμαιο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων».
http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1924067
Με ΚΛΙΜΆΚΩΣΗ των κινητοποιήσεών τους απειλούν οι φαρµακοποιοί µετά την κατάθεση του πακέτου µέτρων για το άνοιγµα του επαγγέλµατος στη Βουλή. Κόκκινο πανί παραµένει η χαλάρωση» των πληθυσµικών κριτηρίων, που σύµφωνα µε τους εκπρόσωπους του κλάδου δίνει το πράσινο φως για τη λειτουργία διπλάσιων φαρµακείων, αλλά και η απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισµού.
Ειδικότερα, οι φαρµακοποιοί ενίστανται για τη διατύπωση της πρώτης παραγράφου, που αίρει κάθε ιδιοκτησιακό περιορισµό – πλην των σχετικών µε τα πληθυσµικά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελαχίστων αποστάσεων – καθώς αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να εισχωρήσουν επιχειρηµατίες στον κλάδο.
Οπωςτονίζειστα«ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου Θεόδωρος Αµπατζόγλου, «η διατύπωση δεν αµφισβητεί αλλά ούτε και εξασφαλίζει το αυτονόητο, πως δηλαδή τα φαρµακεία ανήκουν στους φαρµακοποιούς. Αντίθετα, αποτελεί “µελανό” σηµείο, επιτρέποντας διπλή ανάγνωση». Και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, κατά την συνάντησήτου µε τους φαρµακοποιούς την περασµένη Παρασκευή, πως θα ακολουθήσει σχετική τροπολογία, µε την οποία θα τραβήξει κόκκινη γραµµή για να καταλάβουν όλοι πως στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η είσοδος των φαρµακείων στα σούπερ µάρκετ, οι εκπρόσωποι του κλάδου δηλώνουν επιφυλακτικοί. Εντονες είναι οι αντιρρήσεις των φαρµακοποιών και για τη µείωση των πληθυσµικών κριτηρίων, µέτρο που θα οδηγήσει – όπως υπογραµµίζουν – σε αύξηση των φαρµακείων και άρα σε εκτίναξη των φαρµακευτικών δαπανών. Και επιµένουν πως η ρύθµιση αυτή είναι αντιφατική µε το πάγιο αίτηµα της τρόικας για «µαχαίρι» στις δαπάνες που αφορούν το φάρµακο.
Πιο συγκεκριµένα και όπως αναφέρεται στο σχετικό πολυνοµοσχέδιο, «για την προστασία της δηµόσιας υγείας και την ορθολογική κατανοµή των φαρµακείων στην επικράτεια», στους δήµους και στις κοινότητες έως 1.000 κατοίκους επιτρέπεται η χορήγηση µίας άδειας φαρµακείου – όταν πριν η αναλογία ήταν ένα φαρµακείο προς 1.500 κατοίκους. Κατά τον τρόπο αυτόν, σύµφωνα µε τους εκπροσώπους του κλάδου, ανοίγεται ο δρόµος για τη λειτουργία επιπλέον φαρµακείων. Ετσι, σύµφωνα µε κάποιους πρώτους υπολογισµούς, τα φαρµακεία µπορεί να φτάσουν σε έναν χρόνο τα 20.000, όταν τώρα λειτουργούν περίπου 12.000.
Ο κ. Αµπατζόγλου ωστόσο κάνει λόγο για διπλό χτύπηµα στον κλάδο, δεδοµένης της ρύθµισης που επιτρέπει σε ακτίνα 200 µέτρων από τα νοσοκοµεία και Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ καθώς και τα νοσοκοµεία, τις µονάδες υγείας και τα υποκαταστήµατα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης να λειτουργήσουν νέα φαρµακεία.
Κοντά σε νοσοκοµεία
Η προϋπόθεση που βάζει φρένο στο άνοιγµα επιπλέον φαρµακείων, τα οποία θα συνορεύουν µε νοσοκοµεία και δοµές υγείας, είναι ότι ο αριθµός τους δεν µπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων φαρµακείων. «Αυτό στην πράξη», όπως προσθέτει ο κ. Αµπατζόγλου, «δίνει τη δυνατότητα να διπλασιαστούν τα φαρµακεία στην ήδη “πνιγµένη” από φαρµακεία Αττική. Ετσι από 4.000 που είναι σήµερα και υπολογίζοντας τα νοσηλευτικά ιδρύµατα, θα φτάσουν τουλάχιστον τα 8.000».
Ανυποχώρητος είναι ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και σε ό,τι αφορά το… άνοιγµα του ωραρίου.
Ετσι, παρά τις διαµαρτυρίες των φαρµακοποιών κατά τον διάλογό τους µε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που κατέληξε σε ναυάγιο, το πολυνοµοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα σε όλα τα φαρµακεία να λειτουργούν τις απογευµατινές ώρες της ∆ευτέρας και της Τετάρτης, καθώς επίσης και το Σάββατο.Σηµειώνεται πως η κόντρα ξεκίνησε µε την «απελευθέρωση» του Σαββάτου – οι εκπρόσωποι των φαρµακοποιών πίεζαν για «πλαφόν» ανοιχτών φαρµακείων (25% επί του συνόλου), ενώ ο κ. Λοβέρδος επέµενε πως η διηµέρευση του συνόλου του κλάδου θα αποτελούσε πειστικότερη λύση για τους «δανειστές» της χώρας. Αιφνιδιαστικά – όπως λένε οι φαρµακοποιοί – στο τραπέζι των συζητήσεων µπήκεκαι τοαπογευµατινό ωράριο της ∆ευτέρας και της Τετάρτης, ρύθµιση που τελικά «κλειδώνεται» από το πολυνοµοσχέδιο.
Στο µεταξύ, στο πολυνοµοσχέδιο ορίζεται κλιµακούµενη έκπτωση των φαρµακοποιών στα ασφαλιστικά ταµεία. Στόχος, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, είναι το «ψαλίδισµα» της φαρµακευτικής δαπάνης, η οποία πρέπει να µειωθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ επιπλέον της µείωσης που επιτεύχθηκε το 2010, µε στόχο το 2012 η δαπάνη προς τα ιδιωτικά φαρµακεία να αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, για την «απρόσκοπτη είσοδο νέων φαρµακοποιών στο επάγγελµα» το πολυνοµοσχέδιο προβλέπει συστέγαση φαρµακείων και ορίζει ότι ανά τρεις βοηθούς φαρµακείων είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός πτυχιούχου φαρµακοποιού µε σύµβαση εξαρτηµένης εργασίας Μετά την ανακοίνωση των τελικών µέτρων για το άνοιγµα του κλάδου, οι φαρµακοποιοί χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο» το πολυνοµοσχέδιο και απειλούν µε εντατικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Υπενθυµίζεται πως τα φαρµακεία της χώρας παραµένουν κλειστά σήµερα και αύριο µε τον ΠΦΣ να έχει ανακοινώσει πως κατεβάζουν «ρολά» και την ερχόµενη Τετάρτη, Πέµπτη και Παρασκευή.
Η διατύπωση της ρύθµισης δεν εξασφαλίζει το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα φαρµακεία θα ανήκουν µόνο σε φαρµακοποιούς
Θ. Αµπατζόγλου πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρµακευτικού Συλλόγου
Τι αλλάζει
άιροντάι οι ιδιοκτησιακοί περιορισµοί, πλην των σχετικών µε τα πληθυσµικά όρια άπελευθερωνετάι το ωράριο: όλα τα φαρµακεία µπορούν να είναι ανοιχτά το απόγευµα της Δευτέρας και της Τετάρτης αλλά και το Σάββατο «Χάλάρωνουν» τά πληθυσµικά κριτήρια: ένα φαρµακείο για 1.000 κατοίκους σε άκτινά 200 µέτρων από τα νοσοκοµεία και µονάδες υγείας επιτρέπεται να λειτουργούν νέα φαρµακεία. Ο αριθµός δεν µπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο των ήδη λειτουργούντων άνά τρεισ βοηθούς φαρµακείων που εργάζονται σε φαρµακεία, είναι υποχρεωτική η απασχόληση ενός πτυχιούχου φαρµακοποιού επιτρεπετάι η συστέγαση στο ίδιο κατάστηµα λειτουργούντος φαρµακείου µε υπό ίδρυση φαρµακεία. Τα συστεγαζόµενα φαρµακεία λειτουργούν υποχρεωτικά µε τη µορφή οµόρρυθµης εταιρείας προβλεπετάι ΚΛΙΜΆΚΟΥΜενη έκπτωση (rebate) των φαρµακοποιών προς τα ασφαλιστικά ταµεία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου