Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Τσιόδρας: Ο κορονοϊός χτυπά την όσφρηση και το γαστρεντερολογικό σύστημα

Healthreport.gr

Δύο νέα βασικά συμπτώματα φαίνεται ότι παρουσιάζει ο νέος κορονοϊός, όπως προκύπτει από την παγκόσμια επιδημιολογική παρατήρηση.
Τα δεδομένα επιβεβαίωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στην τακτική  ενημέρωση των ιατρικών συντακτών.
Όπως εξήγησε ο κ.Τσιόδρας σε πολλά
περιστατικά καταγράφεται ένα σύμπτωμα αυτό της απώλειας της όσφρησης, σύμπτωμα που δεν καταγράφεται σε άλλες οικογένειες κορονοϊών.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πολλά από τα επιστημονικά δεδομένα για αυτή τη νόσο είναι ακόμα άγνωστα. Ωστόσο τόνισε πως σε ποσοστό που φτάνει το 30% των ασθενών ο ιός απομονώνεται και στα κόπρανα. Βέβαια  οι κορονοϊοί προκαλούν γαστρεντερικά ενοχλήματα.
Όμως πολυκεντρική μελέτη στην Κίνα η οποία ανέλυσε στοιχεία από 204 ασθενείς με COVID-19 εδειξε πως, σχεδόν οι μισοί ασθενείς (49%) προσήλθαν στο νοσοκομείο με γαστρεντερικά ενοχλήματα (ανορεξία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος) ως το προεξάρχον σύμπτωμα.
Ένα ακόμη σύμπτωμα που προκάλεσε την έκπληξη των επιστημόνων ήταν η συσχέτιση του ιού με την ανοσμία. Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας, η απώλεια όσφρησης (ανοσμία) ενδέχεται είναι το πρώτο “δείγμα” ότι νοσεί κάποιος από τον COVID-19.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου