Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Τσιόδρας: Κάντε ακόμη και τώρα το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκο

Ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο είναι μια πάρα πολύ σημαντική στρατηγική για τη δημόσια υγεία, ειδικά στη φάση της πανδημίας του κορονοϊού και αφορά ομάδες του πληθυσμού που είναι ηλικιωμένοι, άνω των 65 ετών και ανθρώπους που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι άτομα με διαβήτη, καρδιοπάθειες και ανοσοκατεσταλμένοι. 

Πρόκειται για μία ένα εμβόλιο που προστατεύει από τον πνευμονιόκοκκο, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι θανατηφόρες, ενώ αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες πρόκλησης της πνευμονίας. 

Εχει επίσης παρόμοια συμπτώματα με αυτά του κορονοϊού, δηλαδή βήχα, πυρετό, πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. 





Ο πνευμονιόκοκκος μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και με την κοντινή επαφή και συνεύρεση με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι ενήλικες άνω  των 65 ετών είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν. Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από τον πνευμονιόκοκκο περιλαμβάνουν τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία όσο και μη διεισδυτικές όπως η μέση ωτίτιδα και η πνευμονία. 

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι «είμαι σίγουρος ότι οι γιατροί που δεν έχουν μεριμνήσει να εμβολιάσουν τους ασθενείς που ανήκουν στις αυξημένες ομάδες κινδύνου για πνευμονιόκοκκο, θα πρέπει να τους εμβολιάσουν έστω και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά. Είναι σημαντική στρατηγική ελέγχου και πρόληψης των επιπλοκών από παρόμοιες νόσους και θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους ασθενείς αυξημένου κινδύνου». 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου