Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Όταν κάποιοι αποφασίζουν να παίξουν μπάλα μόνοι τους..


Webpharmacy, pharmacyonline, parapharmacie, ikeapharm, pharm927, ofarmakopoiosmou...
Εξέλιξη ή καταδίκη τα on line pharmacies.. Ποια η θέση του ΠΦΣ και τι μπορεί να κάνει?
Εν όψει εκλογών ας κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση...

Ίσως πριν μερικά χρόνια, μας άφηναν όλους αδιάφορους.. Πριν μερικά χρόνια όλοι κερδίζαμε, πουλούσαμε καρνιτίνες με το τσουβάλι, το χρήμα έμπαινε και έβγαινε και οι μαύρες αγοραπωλησίες των αδειών άγγιζαν εξωφρενικά νούμερα.. Και μετά?? Μετά τα χρήματα τέλειωσαν. Δεν τέλειωσαν ακριβώς , λιγόστεψαν... Όχι γιατί ήρθε η τρόικα, αλλά γιατί η κακή διαχείριση των χρημάτων τόσο από τον καθημερινό Έλληνα, όσο και από τις πολιτικές ηγεσίες οδήγησαν στην οικονομική παρακμή. Η Τρόικα ήρθε απλά για να κάνει παιχνίδι , αφού έστρωσε τις προϋποθέσεις για να μπορεί να το κάνει.. Όπως και να έχει, τα δεδομένα άλλαξαν. Λιγότερα λεφτά, περισσότεροι παίχτες! 
Ο ΠΦΣ  απλά "τραβούσε" κόκκινες γραμμές. Κόκκινες γραμμές που ήταν de facto χαμένες! Ποσοστό κέρδους, παραφάρμακα , ωράριο .. Όλα εντός μνημονίου. Και να ήθελε να κινηθεί με το ίδιο μοντέλο, τα ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ του κλάδου, ήθελαν να παίξουν μπάλα με άλλα δεδομένα... Για πάρτη τους! Όποιος πήρε πρέφα από νωρίς ότι φαγητό δεν υπάρχει για όλους , έπαιξε μεμονωμένα! E-shop, διευρυμένα ωράρια, διαφημίσεις... Για τον καθένα μια μεγάλη μπάζα πριν την καταστροφή. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι ο ΠΦΣ δε μπορούσε να κάνει κάτι τότε κακώς ψηφίζει κακώς δουλεύει..
Υπήρχαν μοντέλα σωτηρίας? Ναι υπήρχαν.. Αλλά όχι για όλους.. Συστεγάσεις, αλυσίδες ιδιωτικών φαρμακείων τύπου Numark.. Όμως εδώ θα επικρατούσαν μόνο οι ικανοί. Ούτε οι τεμπέληδες , ούτε τα λαμόγια ούτε άτομα που δεν έχουν καν φαρμακευτικές γνώσεις.   Επίσης δεν ήταν ούτε μοντέλα για ΑΠΛΗΣΤΟΥΣ! Οπότε διακρίνουμε σαφέστατα τις εξής κατηγορίες που δεν τους νοιάζει ή/και δεν επιθυμούν μοντέλα σωτηρίας.
α) άτομα που ασχολούνται με τα κοινά μόνο και μόνο για να εξυπηρετούσουν κομματικά συμφέροντα και να κάνουν κονόμα κάποια διοικητική έμμισθη στο μέλλον
β) άτομα άπληστα που δε δέχονται να τρώνε λιγότερα από τη μειωμένη σούπα
γ) άτομα ανίκανα που δεν μπορούν να σταθούν επάξια σε νέα μοντέλα, αρνητικά σε οποιαδήποτε αλλαγή , ή έχουν παιδιά ανίκανα και προτιμούν να δουλέψουν για 100-200 ευρώ το μήνα με ένα αγορασμένο πτυχίο
δ) τα Λαμόγια.. Τα νέα μοντέλα είναι αυστηρά , δεν επιτρέπουν μεμονωμένα κόλπα..
ε) άτομα που σε 5-10 χρόνια μέγιστο θα βγουν στη σύνταξη και δεν έχουν διάδοχο.. Αυτοί πρόλαβαν όλα τα καλά.. Εχουν απόθεμα.. Το να βγουν στη σύνταξη και 5 χρόνια νωρίτερα το ίδιο τους είναι..

Αν αναλογιστείτε πόσα άτομα από τους 12.000 Φαρμακοποιούς ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, και πόσα άτομα από αυτά στελεχώνουν ΠΦΣ και κάποια τοπικά ΔΣ τότε θα καταλάβετε και πιο εύκολα, το λόγο για τον οποίο από το 2010 το μόνο που ακούμε είναι λόγια και δε βλέπουμε έργα.. 

Δε μπορώ να κατηγορήσω ούτε αυτόν που έχει e-shop ούτε αυτόν που είναι διευρυμένος. Κατηγορώ όμως τους πρώτους 2 μαλάκες από κάθε κατηγορία. Γιατί και στην πόλη μου αν το διπλανό μου φαρμακείο άνοιγε ως διευρυμένος, και το παραδιπλανό μου επίσης και μου έτρωγαν την πελατεία , ούτε θα καθόμουν με σταυρωμένα χέρια ούτε θα ήμουν ο μαλάκας που έγινα ο 3ος διευρυμένος.. (Ομοίως με τα e-shop) Πλέον ακολούθησα το λάθος δρόμο χάραξαν οι δύο πρώτοι, τον λάθος δρόμο που κάποιος , εν σκοπώ , τους παρότρυνε να ακολουθήσουν.    Και όσοι ακόμα πιστεύουν ότι ήταν η αυτού μεγαλειότης τους παράφρονα υπουργού Λοβέρδου , που τον ξεβράκωσε όλο το τότε "ενωμένο" ΠΑΣΟΚ , γελιέται.. Κάποιοι Σαββατιανοί ήταν.. Στην πόλη μου δεν έχουμε διευρυμένους για ένα και μοναδικό λόγο. Παρά την εσφαλμένη μου αρχική γκρίνια , οι εφημερίες των φαρμακείων αυξήθηκαν σε τέτοιο βαθμό που καθιστούσε οικονομικά ασύμφορη .. δημιουργήθηκε δηλαδή ένα τέτοιο νόμιμο μοντέλο που απέτρεψε οποιαδήποτε ατομική παρέμβαση..

Άραγε, αν κάποιοι είχαν παρέμβει όταν δημιουργήθηκαν τα πρώτα ατομικά e-shop δημιουργώντας ομαδικά νόμιμα μοντέλα που θα εκμηδένιζαν οποιεσδήποτε τέτοιες φιλοδοξίες, θα κάναμε σήμερα τέτοιες συζητήσεις???? Και το μεγάλο ερώτημα είναι έγινε κατά λάθος, γιατί ο ηγέτης (μικρότερος των περιστάσεων δηλαδή) απλά δε κινήθηκε σωστά, ή επιτηδευμένα γιατί ο ηγέτης ήταν όντως πολύ προχώ και ήξερε ότι κάποιοι θα κερδίσουν από το όλο θέμα???

Και στις 2 περιπτώσεις , το να καθόμαστε πλέον με σταυρωμένα τα χέρια, δεν έχει νόημα. Ή το κλείνουμε και είμαστε θύματα, ή κινούμαστε σε ομάδες μεγάλες αλλά εναρμονισμένες ή παίζουμε μπάλα μόνοι μας ...

Όταν θα ψηφίσετε σκεφτείτε πρώτα σε ποια κατηγορία ανήκετε... Μια συμβουλή.. Αν θέλετε να παίξουμε εναρμονισμένα σε μεγάλες ομάδες, διαλέξτε παίκτες με μέλλον , με όρεξη και ικανότητες, Ξέρετε ποιοι είναι.. Όχι αυτους που απλά σας τηλεφωνούν και ζητιανευουν ψήφο, ούτε αυτούς που παίζουν μπάλα μόνοι τους, ή γράφουν το οποιοδήποτε ευχολόγιο.. ...
Αυτούς ξέρετε, αυτούς εμπιστευτείτε...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου