Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Για απελευθερωση ωραριου πάλι μιλάει ο Λοβερδος(πηγη :το Βήμα)


Α. Λοβέρδος: Μπορούν να επιτευχθούν μεγαλύτερες περικοπές


Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνάντησης με το κλιμάκιο της τρόικας, σε άτυπη Συνέντευξη Τύπου (ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI)



Αθήνα
«Το υπουργείο Υγείας δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο. Είναι το άσπρο». Αυτό είναι το συμπέρασμα απο την επίσκεψη της τρόικας στο υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε, σήμερα Πέμπτη, ο υπουργός κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός, η μαύρη τρύπα των εξόδων στο χώρο της Υγείας, δεν έχει κλείσει ακόμη, όμως, καταβάλλονται προσπάθειες για την απορρόφηση της.

Και τα 132 νοσοκομεία της χώρας «είναι ανεβασμένα στο ίδιο τραίνο», είπε ο κ. Λοβέρδος, σημειώνοντας ότι απο τα 715 εκατομμύρια ευρώ που ήταν οι δαπάνες τους το πρώτο τρίμηνο του 2010 περιορίστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε 543 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα υποσχέθηκε οτι «θα πάμε πολύ παρακάτω, το είπα και στον Παπακωνσταντίνου, που μου είπε ότι θα το ήθελε».

Οπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, υπάρχει η δυνατότητα και νέων περικοπών εντός του 2011 στον τομέα ευθύνης του υπουργείου, ανακοίνωσε μάλιστα ότι εξετάζονται τρία πιθανά σενάρια για την επίτευξη του στόχου.

Σήμερα όπως είπε θα ενημερώσει σχετικά και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο υπουργείο Υγείας  εξετάζονται επτά μέτρα.

Ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι εισηγείται την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων και τις τρεις ημέρες την εβδομάδα - Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο - κατά τις οποίες λειτουργούν με περιορισμένο ωράριο. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα βρεθεί τελικά η λύση και στο θέμα του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας θα έχει συναντήσεις με φαρμακοποιούς, φαρμακοβιομηχάνους και προμηθευτές.

Το μοναδικό πρόβλημα, που σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, διαπίστωσε η τρόικα - και το οποίο παραδέχεται και το υπουργείο - είναι το μικρό ποσοστό από τις επιστροφές των φαρμακοποιών (rebate) που βρίσκονται σήμερα στο 2,8%, ενώ ο στόχος που είχε τεθεί ήταν μεταξύ 4 και 4,5%.

Πάντως ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του τόσο για τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα της Υγείας, αλλά επίσης και για το γεγονός ότι έγινε αποδεκτή στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο η πρότασή του τα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου να υπογράφονται στο εξής απο όλους του υπουργούς.

«Μου έφυγε ένα βάρος», εξομολογήθηκε ο κ. Λοβέρδος για την δημόσια παρέμβασή του, την περασμένη Δευτέρα, και τον αντίκτυπό της, διαπιστώνοντας: «ή θα πάμε όλοι μαζί ή τίποτε. Μια κυβέρνηση είμαστε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου