Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Δικά της φαρμακεία ζητά να ανοίξει η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας

Η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στο πλαίσιο της ψήφισης του Νομοσχεδίου για την Υγεία απέστειλε επιστολή-πρόταση προς τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τους Υπουργούς κ.κ Λούκα Κατσέλη και Ανδρέα Λοβέρδο σχετικά με την δυνατότητα λειτουργίας Φαρμακείου από τα Ασφαλιστικά Ταμεία-μέλη της. Η επιστολή η οποία υπογράφετε από την πρόεδρο της Ο.Α.Σ.Τ.Ε. κα Ελένη Σπανοπούλου κοινοποιήθηκε επίσης στους υφυπουργούς Υγείας κ.κ. Μ. Τιμοσίδη και Χ. Αηδόνη, στον γενικό γραμματέα Υγείας κ. Νίκο Πολύζο, στον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη , στους υφυπουργούς Εργασίας κ. Β. Κεγκέρογλου και κα. Α. Νταλάρα και στην γενική γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κα Α. Δρέττα.
Ιατρικός Τύπος: 
15/02/2011
Ανθή Αγγελοπούλου
Υγεία - Ιατρικά Νέα - Δικά της φαρμακεία ζητά να ανοίξει η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας
Η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ο.Α.Σ.Τ.Ε. αποτελεί από 15ετίας την πρώτη οργανωτική σύνδεση Ταμείων Υγείας και την πρώτη Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας στην Ελλάδα, τα μέλη της οποίας αριθμούν 110.000 ασφαλισμένους και 1.000 εργαζόμενους.
Τα τέσσερα Αυτοδιαχειριζόμενα Αλληλοβοηθητικά Ταμεία Υγείας-μέλη της Ομοσπονδίας:
●Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε.-Αλληλοβοηθητικό Ταμείο Περίθαλψης Συλλόγου Υπαλλήλων
Τραπέζης Ελλάδος, έτος ίδρυσης 1929,
●Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.-Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης, έτος ίδρυσης 1967,
●Τ.Υ.Π.Α.Τ.Ε.-Ταμείο Υγείας Προσωπικού Αγροτικής Τράπεζας, έτος
ίδρυσης 1934 και
●Τ.Υ.Π.Ε.Τ.-Ταμείο Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας, έτος ίδρυσης
1930,
αποτελούν πρότυπο βραχίονα της υγιούς Ανάπτυξης και της Κοινωνικής Οικονομίας στον ελληνικό χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Πρόκειται για Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΥΝ στο ελάχιστο τον Κρατικό Προϋπολογισμό της χώρας μας.
Στη μακρόχρονη πορεία λειτουργίας τους, τα τέσσερα Ταμεία υπηρετούν το όραμα του εκσυγχρονισμού και της διαφάνειας στο χώρο της Υγείας και της βαθύτερης ευρωπαϊκής κοινωνικής σύγκλισης, ενώ η Ο.Α.Σ.Τ.Ε. αποτελεί ενεργό και διακεκριμένο μέλος Δικτύου με τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες και Ταμεία, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η εκλεγμένη Διοίκηση της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλει η Πολιτεία αυτή τη δύσκολη για τη χώρα περίοδο, προκειμένου να αναχαιτίσει τους εμπόρους της Υγείας. Αξιολογεί θετικά το θεσμό της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, θεσμό που, τόσο ο Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π, όσο και το Α.Τ.Π.Σ.Υ.Τ.Ε. έχουν εντάξει στη λειτουργία τους και εφαρμόζουν εδώ και χρόνια, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα Ταμεία-μέλη.
Τονίζουμε ακόμη ότι τα Ταμεία της Ο.Α.Τ.Υ.Ε. είναι απολύτως συνεπή απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τρίτους (Φαρμακευτικούς Συλλόγους, Δημόσια και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα) και παρόλα αυτά πλήττονται άμεσα στην απεργιακή δίνη των τελευταίων ημερών.
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, ζητούμε, ως αυτονόητο δικαίωμά μας, να μας δοθεί η δυνατότητα να λειτουργούμε φαρμακεία στα Ασφαλιστικά μας Ταμεία, με σκοπό τη διασφάλιση των Οικονομικών και την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των Ασφαλισμένων μας.
Συγκεκριμένα, η αξιοποίηση, επ’ ωφελεία των μελών μας, του μέχρι σήμερα ισχύοντος ποσοστού κέρδους στην αλυσίδα διακίνησης φαρμάκου μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό στη διαρκή μας προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών μας.
Οι Διοικήσεις και των τεσσάρων Ταμείων εργαζόμαστε με συνέπεια και διαφάνεια για τη διασφάλιση της αυτονομίας, του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειάς μας, στηρίζοντας το θεσμό των Αυτοδιαχειριζόμενων Αλληλοβοηθητικών Ταμείων Υγείας (Α.Σ.Τ.), που λειτουργεί με επιτυχία σε 32 χώρες και καλύπτει ασφαλιστικά 160 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ο θεσμός των Α.Τ.Υ. αποτελεί ένα εναλλακτικό μοντέλο διαχείρισης και βιώσιμης ανάπτυξης με κοινωνικό χαρακτήρα, που μπορεί να δώσει διέξοδο στα νέα κοινωνικά προβλήματα που τίθενται με τις τρέχουσες αλλαγές της κοινωνίας ανά τον κόσμο. Υπό αυτήν την έννοια, σας παρακαλούμε να στηρίξετε τις προσπάθειές μας, ώστε να συμβάλλουμε από την πλευρά μας προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης του Τομέα Υγείας και της βιωσιμότητας του θνησιγενούς συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου