Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΦΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κο ΧΑΙΔΟ


ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
ΠΡΟΣ
Βουλευτή Κο Χάιδο Κων/νο
Σας αποστέλλουμε τις παρακάτω σημειώσεις-ερωτήσεις , σχετιζόμενες με την παρούσα συζήτηση στη βουλή για τις μεταβολές του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

α) Παρακαλούμε όπως διευκρινιστεί , στην παράγραφο περί ίδρυσης νέων φαρμακείων, η έννοια του κέντρου συνταγογράφησης. Κανονικά πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ΜΟΝΟ, το Νοσοκομείο.  Στην ίδια την παράγραφο, όπως προστεθεί η φράση "Κύρια είσοδος" του κέντρου, η οποία θα θεωρείται μία κ μοναδική. Παρακαλείστε, να διευκρινίσετε κ να ορίσετε χωροταξικά μέτρα κ σε αυτή την περίπτωση.
β)Στην προηγούμενη παράγραφο πρέπει να οριστεί η υποχρεωτική λειτουργία του νεοιδρυθέντος φαρμακείου σε αυτόν το χώρο,για τουλάχιστον 12 έτη. Να μη δίνεται δηλαδή , σε κάποιον , η χρήση της παραγράφου ως "παράθυρο" για την παράκαμψη των πληθυσμιακών κριτηρίων. Σε αντίθετη περίπτωση, η άδεια να ανακαλείται. Επίσης , αφού γίνει η καταγραφή των ήδη εν λειτουργία φαρμακείων, κ σε περίπτωση αποχώρησης μετά τις 12ετίας από τον αρχικό χώρο ίδρυσης, να μη δημιουργείται θέση κενή αλλά να αφαιρείται από το συνολικό αριθμό δυνατότητας νέας ίδρυσης φαρμακείων , γύρω από το χώρο συνταγογράφησης.
γ) Περί ιδιοκτησιακού καθεστώτος: Να οριστεί ξεκάθαρα ότι κατά την ίδρυση όσο κ κατα τη διάρκεια  λειτουργίας του φαρμακείου, ο αδειούχος-πτυχιούχος φαρμακοποιός οφείλει να έχει τουλάχιστον 51% του μετοχικού κεφαλαίου, ότι ορίζει δηλαδή ο νόμος κ σήμερα .
δ) Ωράριο: το ιδιαίτερο κλίμα των μεσογειακών χωρών δε δίνει τη δυνατότητα συνεχούς ωραρίου σε κανένα κατάστημα, πόσο μάλιστα σε ένα φαρμακείο στο οποίο ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να είναι παρών σε όλη τη διάρκεια λειτουργίας αυτού. Ένα απελευθερωμένο ωράριο(κάθε απόγευμα ανοιχτό φαρμακείο κ Σάββατο πρωί), με μία ταυτόχρονη διανυκτέρευση θα έχουν ως αποτέλεσμα την σωματική εξόντωση του φαρμακοποιού (περίπου 75 ώρες εβδομαδιαίως!) κ μείωση της ποιότητας της προσφερόμενης συμβουλευτικής υπηρεσίας προς τον ασθενή. Πρόκειται για ένα ωράριο , που αντιτίθεται στον κανονισμό της Ε.Ε. (θεσπιζόμενο μέγιστο ωράριο 48 ώρες /εβδομάδα) κ αναιρεί την επιστημονική ιδιότητα του φαρμακοποιου.
Αντί αυτού , ο σύλλογος προτείνει ,(αν κ ήδη επαρκούν), να διπλασιάσει τον αριθμό των εφημερευόντων φαρμακείων για τις ώρες 17.00 -21.00  τα απογεύματα, κ να αυξήσει τον αριθμό των φαρμακείων που λείτουργουν το Σάββατο 08,00-14,30.
ε) Rebate: Να διευκρινιστεί στον όρο "προκαταβολη" στην παράγραφο της εμπρόθεσμης πληρωμής, ότι η προκαταβολή ορίζεται στο 100% του ποσού κ όχι σε μέρος αυτού. Επίσης , ότι η εξόφληση των τιμολογίων θα γίνεται με τη σειρά υποβολής αυτών, να μη δίνεται δηλαδή η δυνατότητα στο φορέα, να εξοφλεί ένα μεταγενέστερο τιμολόγιο, με σκοπό την είσπραξη του rebate, ενώ έχει ήδη ανεξόφλητα τιμολόγια. Θα θέλαμε τέλος να σας ενημερώσουμε , ότι αισθανόμαστε αδικημένοι απο το ποσοστό που θεσπίζεται , δεδομένης της αρχής της αναλογικότητας στην τιμή του φαρμάκου.Τα φαρμακεία συμμετέχουν στην τελική τιμή του φαρμάκου με αναλογία 1:3 ως προς τις φαρμακοβιομηχανίες. Αντί αυτού, ο φαρμακοποιός καλείται να καταβάλλει ποσοστό επιστροφής που αγγίζει μεσοσταθμικά το 4,5% ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες 4% - 2,6% (μείωση ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών) = 1,4% !!

Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας. Παρακαλούμε , όπως ενεργήσετε , με γνώμονα την προστασία της Δημόσιας Υγείας κ του Δημόσιου συμφέροντος.

Με τιμή
Φαρμακευτικός Σύλλογος Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου