Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ο Αίσωπος της σύγχρονης εποχής

Μία φορά και έναν καιρό υπήρχε ένα όμορφο ζωολογικό πάρκο στο Βeauval, , όπου χιλιάδες ζώα ζούσαν ευτυχισμένα. Ντριν ντριν, ξαφνικά έφτασε ο ταχυδρόμος για να μοιράσει την αλληλογραφία στα ζώα του πάρκου. Όλα μέσα στη τρελή χαρά που μιλούσαν με τους φίλους του, εκτός από το λιοντάρι που φυσούσε και ξεφυσούσε. Πήρε ένα δισέλιδο γράμμα από το ξάδερφο του στη ζούγκλα.
Σελίδα πρώτη
Αγαπητέ ξάδελφε  , μπλα μπλα μπλά , στη ζούγκλα παραμένουμε αρχηγοί.. μπλα μπλα.... κάθε μέρα κυνηγάμε και τρώμε ωραία και νόστιμα ζώα.. μπλα μπλα...
 Δεν πρόλαβε καν να τελειώσει το γράμμα και έσκασε από τη ζήλια του που ο ξάδελφος του έτρωγε κάθε μέρα και άλλο ζώο αλλά αυτός μόνο φυράματα.. Ώσπου του ήρθε μία καλή ιδέα, και σφυρίζει στο διπλανό κελί που ήταν ο λαγός.
"Λαγέ , να σου πω ρε φίλε. Μας έχουν σε ένα χωράφι κλεισμένο τον καθένα, ούτε να τρέξουμε μπορούμε ούτε να ανταλλάξουμε καμιά κουβέντα. Σε εμένα έχουνε βάλει και ταμπέλα "Προσοχή λιοντάρι" , στις μαιμούδες να μην τις ταίζουν, σε εσένα να μη σε βγάζουν φωτογραφίες. Ποιον, εσένα που είσαι πρώτη μούρη γνωστός σε όλα τα παραμύθια, και σε έχουν βάλει στο πίσω το χωράφι και όλοι φωτογραφίζουν εμένα, λες και είχα καμιά όρεξη. Ξέρεις του είπα του φύλακα, για το καλό του πάρκου, να ανεβάσουμε λίγο την επισκεψιμότητα και να αναπτυχθούμε, να τα έριχνε τα προστατευτικά μεταξύ μας. Έτσι ο κόσμος θα σε φωτογράφιζε πιο εύκολα, και θα είχαμε και χώρο να τρέξουμε. Τώρα την κότα μπορεί να μην τη νοιάζει, γιατί γραμμένη την έχουν έτσι και αλλιώς αλλά δε γίνεται να του πούμε του φύλακα, να ανοίξει μόνο τους δικούς μας τους φράχτες γιατί θα χτυπήσει κάπως.. Αν όμως ανοίξουν όλα, κανένας δε θα πει τίποτα. Όμως το φύλακα δεν τον νοιάζει, έχει κολλήσει στα παλιά αυτός, πως είναι οι ζωολογικοί κήποι σε άλλες χώρες και κάτι μπούρδες για κινδύνους, που του σφυρίζει η ψηλολελέκα η καμήλα και ο χοντρός ο ρινόκερος, που βαριούνται να κινηθούν. 
Αν όμως πείσεις εσύ τα ζώα τα υπόλοιπα και ανοίξουμε από μέσα το φράχτη, τότε ούτε γάτα ούτε ζημιά, στην πούδρα θα είμαστε..."
Ο λαγός ενθουσιάστηκε με την ιδέα, και με μιας αρχίζει να κάνει προπαγάνδα. Πείθει κανα δυο τρία ζώα στην αρχή, και σιγά σιγά το ένα μετά το άλλο άνοιγε και αυτό. Όλα φαινόταν να πάνε όπως έλεγε το λιοντάρι. Ο ζωολογικός κήπος πλέον έμοιαζε μια τεράστια ζούγκλα, όπως αυτή του ξαδέρφου του. Όλα ήρεμα για ένα διάστημα... 
Σιγά σιγά όμως τα ζώα άρχισαν να τσακώνονται. Άλλος για το χώρο του , άλλος για την καθαριότητα. Ο Βασιλιάς δεν παρέμβαινε, καθόταν και κοιτούσε, όσο η διχόνοια άρχισε να σπέρνεται μεταξύ των ζώων.. Περίμενε την κατάλληλη στιγμή!
Και αυτή η στιγμή ήρθε! Στην αρχή, απλά πήρε θέση. Ζήτησε από τα ζώα να φάει την κότα, γιατί κατά την άποψη του έφταιγε στη διαμάχη της με το περιστέρι. "Μια κότα είναι" σκέφτηκαν , οι υπόλοιποι άστον να τη φάει..
Την επόμενη ημέρα, ζήτησε να φάει τον ιπποπόταμο. Έχεζε όπου έβρισκε και αυτός... 
''Και χωρίς ιπποπόταμο ζούμε" τι να τον κάνουμε, έχουμε και άλλους για παρέα...
Και μέρα με τη μέρα, τους έφαγε όλους.. Εκτός από το λαγό... Όχι δεν του τη χάρισε, μη γελιέστε, απλά τον χρειαζόταν μέχρι τέλους, τον έπειθε εύκολα και τον είχε υποστηρικτή... Αλλά με τίποτα δε θα στερούταν ένα νόστιμο στιφάδο.. 
Περήφανος που είχε φάει όλα τα ζώα, ξαπόστασε λίγο να χωνέψει.. Είχε γευτεί τα πάντα ως τώρα, και απλά περίμενε για το επόμενο του δείπνο το παλιό γνωστό φύραμα..
Την επόμενη μέρα λοιπόν να σου μπροστά του ο υπάλληλος του κήπου. Αλλά τώρα δεν κρατούσε ένα κουβά τροφή, αλλά ένα όπλο.
 Δεν πέρασαν ούτε μερικά δευτερόλεπτα και το μπαμ ακούστηκε..
 Βλέπετε , χωρίς τα υπόλοιπα ζώα, ο κήπος δεν έιχε πλέον αξία και θα έκλεινε. Το λιοντάρι ήταν ασύμφορο να το ταίζουν μιας και δεν ερχόταν ούτε ένας επισκέπτης... Με τις τελευταίες του ανάσες, προσπαθούσε να καταλάβει τι είχε κάνει λάθος, τι είχε διαβάσει λάθος.. Και τότε , κατάλαβε ότι δεν είχε τελειώσει όλο το γράμμα..
Σελίδα δεύτερη
Ξάδελφε υπάρχουν και δυσάρεστα, Οι περισσότεροι από εμάς έχουν σκοτωθεί. Έξω υπάρχουν επικίνδυνοι άνθρωπο λαίμαργοι, που σκοτώνουν ότι βρίσκουν και δε βρίσκουν. Πραγματικά εύχομαι να βρισκόμουν στη θέση σου, στην ασφάλεια σου.. Πάντα να σκέφτεσαι από πριν, τι θέλεις να κάνεις....

Τα ηθικά διδάγματα τα αφήνω στην κρίση του καθενός..
Ζωολογικός κήπος Beauval – Zωολογικό πάρκο de Beauval, Loir-et-Cher, Γαλλία
Βρίσκεται στην κεντρική Γαλλία ( http://www.zoobeauval.com ) και φιλοξενεί περισσότερα από 4.000 ζώα –πολλά υπό εξαφάνιση- τα οποία ανατρέφονται εκεί για να σταλούν σε άλλους ζωολογικούς κήπους. Η διάταξη και οι χώροι του ζωολογικού κήπου, κάνουν τους επισκέπτες να αισθάνονται σα να βρίσκονται στο φυσικό περιβάλλον των ζώων. Ένα μέρος του, μοιάζει σα μια αφρικανική πεδιάδα, γεμάτη με ζέβρες, αντιλόπες, ρινόκερους και πολλά ακόμη ζώα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου