Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

O επικίνδυνος ρόλος των αυλικών στον πόλεμο των ΜΥΣΥΦΑ

αυλικός -ή -ό [avlikós] Ε1 : που ανήκει ή που αναφέρεται στη βασιλική αυλή, που είναι μέλος της, πρόσκειται φιλικά προς αυτήν ή την υπηρετεί.
Σε όλο το φάσμα της ιστορίας, ο ρόλος των αυλικών και των λοιπόν ατόμων που πλησίαζαν τον εκάστοτε βασιλιά , ήταν σημαντικός στην εξέλιξη αυτού. Οι αυλικοί, αν και θεωρητικά "υπηρετούσαν" τον βασιλιά, δεν αποτελούσαν πάντοτε επιλογή του. Υπήρχαν φιλόσοφοι, μαθηματικοί αλλά και ρουφιάνοι, έμποροι, άτομα που εξυπηρετούσαν ξένα συμφέροντα. Συνεπώς υπήρχαν αυλικοί που συνέτιζαν το βασιλιά, άλλοι που τον πολεμούσαν, και άλλοι που απλά ήταν διαμεσολαβητές και εκτελούσαν το έργο του Βασιλιά ώστε να μη βγαίνει ο ίδιος μπροστά.. Ως επί το πλείστον, ήταν άμισθοι, αλλά τα οφέλη από τις δουλειές που κάνανε, τύγχαιναν μιας κάποιας επιδότησης...
Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη δώσ’ της κλώτσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινίσει...
Στο δικό μας παραμύθι λοιπόν, ο Βασιλιάς Αδώνιος έχει μαζέψει τους αυλικούς του για να πάρει μια απόφαση για το λαό του. Ο γειτονικός του Βασιλιάς, Καρρφορος ο Τζάμπος, απαιτούσε, με πρόσχημα μια "ειρηνική σύμβαση" μεταξύ των δύο Βασιλείων , λίγο αίμα από το Λαό. Δεν το χρειαζόταν, αλλά ήταν άπληστος..
Όταν τέλειωσε η συζήτηση του Βασιλέως με τους αυλικούς του, ο Αδώνιος ανακοίνωσε στο Λαό , όχι να νοιώσει ασφαλής, αλλά να εφησυχαστεί, για 6 μήνες τουλάχιστον. Αν και οι δύο φρασεις είναι κοντά σημειολογικά. η τελική έκβαση των δύο , μπορεί να είναι διαμετρικά αντίθετη. Και εδώ γεννιέται το ερώτημα, τι συζητήθηκε μεταξύ του Βασιλέως και των Αυλικών.
Την αλήθεια, ποτέ δε θα τη μάθουμε ακριβώς, ωστόσο είναι άξια προσοχής η στάση του ενός, του  αυλικού Λασπιλίδη. Ο Λασπιλίδης , ήταν γνωστός αποτυχημένος έμπορος και φθονούσε το Λαό. Ήταν επίσης γνωστός για τις διασυνδέσεις που είχε, και τις φιλίες με το γειτονικό Βασίλειο, του Carrefουrου του Jumbου.Φήμες θέλανε το Λασπιλίδη, να δέχεται και οικονομικές ενισχύσεις στον μηνιαίο πάπυρο που κυκλοφορούσε , με διαφημίσεις εταιριών για να επιτύχει ο ίδιος άυξηση της τιμής των προιόντων τους!
Αναπάντητο είναι  το ερώτημα, πως ο αποτυχημένος έμπορος Λασπιλίδης, έγινε αυλικός. Διότι , αν τον έκανε αυλικό ο ίδιος ο Βασιλιάς, τότε ο δολοπλόκος αυλικός θα συνεχίσει να πολεμάει το Λαό και θα απαιτεί αίμα ο ίδιος,  ο δε Βασιλιάς, ο οποίος και να μην θέλει,έχοντας τον δολοπλόκο δίπλα του, θα παρασυρθεί και ο ίδιος..
Αν τον έβαλε ο γείτονας Βασιλιάς Καρφορος, πάλι ο Λαός έχει πρόβλημα, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα του Λασπιλίδη του ίδιου είναι τέτοια που θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ευχαριστήσει το Βασιλιά Καρφορο.
Και στις δύο περιπτώσεις , η θέση τόσο του Λαού όσο και του Βασιλιά Αδώνιου είναι δύσκολη. Και οι δύο έχουν κάποιον να ροκανίζει την καρέκλα που κάθονται, ύπουλα και σκοτεινά. Αν δεν αντιδράσουν ορθά, τόσο ο Λαός, όσο και ο Βασιλιάς ,να αποφασίσουν να καρατομήσουν τον Αυλικό Λασπιλίδη, τότε τα πράγματα θα είναι άσχημα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου