Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

EΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ Ε.Ο.Π.Υ.Υ


ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις που αφορούν στη διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους, στην έκδοση συνταγών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και στην υποβολή λογαριασμών φαρμακείων »
Σχετικό: 1.Τα Γ55/863/30.09.2011 και Γ55/864/30.09.2011 έγγραφα με τίτλο: «Διανομή συνταγολογίων σε ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ»
Στα πλαίσια της χρήσης ενιαίου συνταγολογίου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από 01.11.2011και της διάθεσης φαρμάκων υψηλού κόστους από τα φαρμακεία του Οργανισμού για τους ασφαλισμένους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, διευκρινίζονται τα κάτωθι:

Οδηγίες για ιατρούς ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ



<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Οι ιατροί θα παραλαμβάνουν κατά τη διανομή συνταγολογίων το Γ55/864/30.09.2011 έγγραφο προκειμένου να λάβουν γνώση του τρόπου συνταγογράφησης στις συνταγές νέου τύπου και να κατευθύνουν τους ασθενείς στα αντίστοιχα φαρμακεία του Οργανισμού για να λάβουν τα φάρμακα υψηλού κόστους για τις περιοχές της Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι διευθύνσεις των οποίων αναγράφονται στο ως άνω έγγραφο.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Διευκρινίζουμε ότι η χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους στην επαρχία γίνεται από τις Μονάδες Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ της περιοχής, στις οποίες αποστέλλονται τα φάρμακα από το Παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου (Πειραιώς 167, Ρέντη). Επειδή στην περίπτωση αυτή ο ασφαλισμένος προσκομίζει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τη συνταγή (μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά π.χ. γνωμάτευση) και το βιβλιάριο υγείας και γίνεται στη συνέχεια ατομική παραγγελία στο Παράρτημα του Κεντρικού Φαρμακείου, θα πρέπει την πρώτη φορά που θα προσέλθουν ασφαλισμένοι ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ σε Μονάδα Υγείας στην επαρχία και εφόσον το φάρμακο πρέπει να χρησιμοποιηθεί άμεσα και δεν είναι διαθέσιμο να αναγράφεται «Στερούμεθα» από τη Μονάδα Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προκειμένου να χορηγηθεί στον ασθενή το φάρμακο από Ιδιωτικό φαρμακείο. Στη συνέχεια θα ενημερώνετε ο ασθενής ότι για την επόμενη χορήγηση θα πρέπει να κάνει έγκαιρα τις απαραίτητες διαδικασίες για να λαμβάνει το φάρμακό του από τα φαρμακεία του Οργανισμού.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Οι Διευθύνσεις των Τοπικών Μονάδων Υγείας κάθε περιοχής αναφέρονται στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://www.ika.gr/gr/infopages/contact/addresses/my.cfm.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Η έκδοση συνταγών θα πραγματοποιείται πρωτίστως μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και σε περίπτωση κωλύματος/αδυναμίας της εφαρμογής θα γίνεται έκδοση χειρόγραφων συνταγών από συνταγολόγια ενιαίου τύπου που χορηγήθηκαν από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Επειδή καταργείται η χρήση των ατομικών συνταγολογίων των ασφαλισμένων και προκειμένου να μπορεί ο θεράπων να παρακολουθεί την προηγούμενη χορήγηση των φαρμάκων θα καταγράφεται εφεξής η φαρμακευτική αγωγή στο βιβλιάριο των εντολών υγειονομικής περίθαλψης στο αντίγραφο(για ΟΠΑΔ) και στα παραπεμπτικά του βιβλιαρίου ασθένειας στο αντίγραφο (για ΟΑΕΕ).
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Επισημαίνεται ότι οι ιατροί ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ συνταγογραφούν φάρμακα αποκλειστικά της ειδικότητας τους, όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία (Π.Δ. 121/2008).
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Οι ιατροί ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ που δεν έχουν αποδεχθεί τους όρους της Φ.40021/οικ.4586/397 (ΦΕΚ 478Β’/29.03.2011) Κ.Υ.Α. «Όροι και προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στους ασφαλισμένους ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τους γιατρούς ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ» με το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δεν μπορούν προς το παρόν να συνταγογραφήσουν σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Οι ιατροί ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ εξακολουθούν και λαμβάνουν ειδικά συνταγολόγια (π.χ. ναρκωτικών, κινολονών) από την Υπηρεσία που τα προμηθεύονταν έως σήμερα.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Για τη χορήγηση αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και σκευασμάτων ειδικής διατροφής σε ασφαλισμένους ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις και οι διαδικασίες χορήγησης που έχουν ορισθεί από τους εν λόγω οργανισμούς.
Οδηγίες για φαρμακοποιούς
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Τα ιδιωτικά Φαρμακεία από 01.11.2011 δεν θα εκτελούν συνταγές που θα έχουν εκδοθεί από ατομικά συνταγολόγια ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ, με εξαίρεση το 2ο και 3ο φύλλο επαναλαμβανόμενης συνταγής ή τις συνταγές που έχουν εκδοθεί πριν την 01.11.2011 και δεν παρήλθε πενθήμερο για την εκτέλεση τους από ατομικά συνταγολόγια ΟΠΑΔ-ΟΑΕΕ.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Θα καταθέτουν από 1ης Δεκεμβρίου και για 5 εργάσιμες ημέρες ένα λογαριασμό προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Ο λογαριασμός συνταγών θα ακολουθεί τον τύπο που ίσχυε έως σήμερα για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, δηλαδή μια Συγκεντρωτική Κατάσταση (σε 3 αντίτυπα) με καταχώρηση ανά ημέρα εκτέλεσης, αντίγραφο φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και χρήση των φακέλων που χρησιμοποιεί για την κατάθεση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Τα σημεία υποβολής των λογαριασμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. θα είναι οι υπηρεσίες που παραλαμβάνουν τις συνταγές ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (114 υπηρεσίες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη χώρα). Εάν μετά την υπογραφή της σύμβασης των φαρμακοποιών με τον Ε.Ο.ΠΥ.Υ.Υ τροποποιηθεί η διαδικασία υποβολής και ορισθεί π.χ. υποβολή λογαριασμών μέσω φαρμακευτικών συλλόγων θα γίνει έγκαιρα σχετική ενημέρωση. Ο φάκελος συνταγών θα περιλαμβάνει όλες τις συνταγές ηλεκτρονικές και χειρόγραφές που έχουν εκδοθεί για ασφαλισμένους Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δηλ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ (όχι ΟΓΑ προς το παρόν) με ενιαία αρίθμηση ανά ημέρα εκτέλεσης και θα συνοδεύεται από μια συγκεντρωτική κατάσταση συνταγών.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Κατά την υποβολή των λογαριασμών των φαρμακείων οι συνταγές θα πρέπει να είναι διαχωρισμένες εντός φακέλου σε δύο πακέτα. Το πρώτο πακέτο θα περιλαμβάνει τις χειρόγραφες συνταγές (όσες δηλαδή προέρχονται από το συνταγολόγιο ενιαίου τύπου που διανεμήθηκε από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ενώ το δεύτερο θα περιλαμβάνει τις συνταγές εκείνες που έχουν εκδοθεί μέσω της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων (και αναγράφουν ως ταμεία το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ). Επισημαίνεται ότι τα φαρμακεία που έχουν εκτελέσει συνταγές ΕΤΥΑΠ (Επικ. Ταμ. Υπαλλ. Αστυνομίας Πόλεων) θα τις αριθμούν, καταχωρούν κανονικά όπως τις λοιπές αλλά θα τις τοποθετούν σε ένα υποφάκελο μέσα στο φάκελο με τις συνταγές τους.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Σε όσους φαρμακοποιούς έχει επιβληθεί (τελεσίδικα) κύρωση αποκλεισμού από την εκτέλεση των συνταγών για ασφαλισμένους είτε του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είτε του ΟΑΕΕ είτε του ΟΠΑΔ, οι κυρώσεις εξακολουθούν να ισχύουν και συνεπώς δεν θα εκτελούν συνταγές για ασφαλισμένους του συγκεκριμένου Ταμείου, το οποίο τους έχει επιβάλει κύρωση. Επισημαίνουμε ότι οι συνταγές που θα υποβάλλονται ελέγχονται από την ΚΜΕΣ στο σύνολό τους και συνεπώς θα παρακολουθείται η τήρηση ή μη των αποφάσεων επιβολής κυρώσεων.
<!--[if !supportLists]-->* <!--[endif]-->Πληροφορίες που να αφορούν στην έκδοση τιμολογίου από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα δοθούν με επόμενη εγκύκλιο η οποία θα εκδοθεί εντός του μηνός Νοεμβρίου.
Οι Διευθυντές των Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος να μεριμνήσουν άμεσα προκειμένου να δοθεί με ευθύνη τους από ένα αντίγραφο του εγγράφου αυτού στους ιατρούς της μονάδας τους, στους ιατρούς των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων καθώς και στους συμβεβλημένους με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ ιατρούς της ασφαλιστικής τους περιοχής.
Τα Υποκαταστήματα να επιδώσουν το παρόν έγγραφο με απόδειξη παραλαβής στους συνεργαζόμενους φαρμακοποιούς.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ε.Ο.Π.Υ.Υ
Γ.ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1.Γρ.Αντιπροέδρου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ.Σουλιώτη
2.Γρ.Αντιπροέδρου Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κ.Νικόλη
3.ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α
4.Δ/νση Επιθεώρησης Υπηρεσιών Υγείας
5. Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας Συνταγών
6. ΗΔΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου