Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Σε ισχύ τίθεται η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων

Σε ισχύ τίθεται η Υπουργική Απόφαση (Υ.Α.) για το νέο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, για την οποία οι φαρμακοποιοί έχουν ήδη εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να την εφαρμόσουν.

Αναλυτικά στην Απόφαση του υπουργού Υγείας που τίθεται σε ισχύ από τη δημοσίευσή της, αναφέρονται τα εξής:

1. Η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού είναι υποχρεωτική, όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου.

2. Οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας - Τετάρτης, ή της Τρίτης - Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους ωράριο.

Οι δηλώσεις, διευκρινίζεται, υποβάλλονται στον τοπικό φαρμακευτικό σύλλογο έως τις 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους και είναι δεσμευτικές για ένα έτος.

3. Οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες Περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου εκάστου έτους, για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο Διαδίκτυο.

4. Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς φαρμακευτικούς συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως ο νόμος ορίζει (σ.σ. αφαίρεση αδειών).

5. Σε τουριστικές περιοχές, το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού φαρμακευτικού συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της Περιφέρειας.

6. Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεών τους κατά τα ανωτέρω δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών.

7. Σταδιακώς οι τοπικοί φαρμακευτικοί σύλλογοι της χώρας, ξεκινώντας πιλοτικά από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής και Θεσσαλονίκης, θα μετατρέψουν τις καρτέλες-πίνακες των εφημερευόντων φαρμακείων που αναρτούνται στα φαρμακεία τους σε ηλεκτρονικές, προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρως και απρόσκοπτα τόσο η τήρηση των υποχρεώσεων των φαρμακοποιών όσο και η εξυπηρέτηση του κοινού και η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου