Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

ΙΚΑ: Από 1/12 εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

ΘΕΜΑ: «Ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»

Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε συνέχεια του έργου της Αυτοματοποιημένης Διαχείρισης Συνταγών που αφορά στη διαχείριση και στον πλήρη έλεγχο των υποβαλλόμενων συνταγών και με γνώμονα τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών καθώς και την ποιότητα της παρεχόμενης φαρμακευτικής φροντίδας προχωρά στην πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του από 01.12.2010.

Απαραίτητες προϋποθέσεις που αφορούν σε φαρμακοποιούς και ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την υλοποίηση του ανωτέρω στόχου είναι οι κάτωθι:

Προμήθεια του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ο οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μία ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.

Εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως χρήστες. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής βρίσκονται στην ιστοσελίδα http://www.e-syntagografisi.gr/, από 20/9/2010. Το σύστημα δέχεται εγγραφές από τη δημοσίευση του παρόντος εγγράφου, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής 31.11.2010.

Έλεγχος θεώρησης του βιβλιαρίου υγείας και καταχώρησης χορηγούμενων φαρμάκων.

Σε περίπτωση που χρειάζεστε βοήθεια είναι στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης 11131 της ΗΔΙΚΑ , προκειμένου να απαντά στα ερωτήματα που έχετε και να επιλύει προβλήματα που προκύπτουν κατά τη χρήση της εφαρμογής.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Γ.ΑΞΙΩΤΑΚΗ

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Ρ.ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ΙΚΑ

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ψηφο εμπιστοσύνης.....

Erythropoietin for the anemia of low-risk myelodysplastic syndromes

Pierre Fenaux, and Lionel Ades HÔPITAL AVICENNE; PARIS 13 UNIVERSITY
Recombinant EPO + G-CSF is an effective treatment of anemia in 40% of low-risk MDS, often with prolonged response and without increasing the risk of progression to AML.
There is now strong evidence that erythropoietin (EPO) + granulocyte colony-stimulating factor (G-CSF) can correct anemia in about 40 % of myelodysplastic syndromes (MDSs), with a synergistic effect between the 2 drugs.1,2 The Stanford and Nordic MDS groups showed that low pretreatment serum EPO levels (< 500 U/L) and relatively low transfusion requirement (≤ 2 RBC units/month) were favorable prognostic factors of response to EPO + G-CSF, whereas patients classified in the low or intermediate-1 groups according to the MDS International prognostic scoring system (IPSS; based on percentage of marrow blasts, number of cytopenias, and karyotype) also had better response.1-3 However, most published studies with EPO in MDS had short follow-up and the long-term effect of EPO + G-CSF on anemia, natural disease history, and survival remained uncertain. In particular, the risk that those growth factors (especially G-CSF) could trigger progression to AML remained of concern

ΚΟΙΝΩΣ

Ο ασθενής μου ,που πάσχει από MDS και είναι Έλληνας πολίτης, ο οποιος πληρώνει τα μαλλιοκέφαλα του σε ασφαλιστικές εισφορές, δε δικαιούται να πάρει Aranesp διότι ο ΕΟΦ κρίνει ότι δε βοηθάει στο MDS. Τι τους νοιάζει άλλωστε τους πολιτικούς που πλέον μας πεθαίνουν στα τηλεφωνήματα για να πούμε σε κανένα πελάτη να βοηθήσει? Αυτοί θα τη βρουν την άκρη αν τύχει κάτι τέτοιο στο παιδί τους... Καλά δε λέω Κύριε Λοβέρδο.. Κ για να μην παρεξηγηθώ, δεν εύχομαι κάτι τέτοιο στο παιδί σας γιατι αυτό δε φέρει καμία ευθύνη που εσείς ειστε μα**κες... Ούτε έχω προσωπικά ο ίδιος κάποιο συμφέρον γιατί με 18% επί της χονδρικής δε με συμφέρει καν να την εκτελέσω τη συνταγή...Απλά με πονάει γιατί ζω στην επαρχία, που γνωρίζουμε τον κόσμο με το μικρό τους όνομα, συμπάσχουμε μαζί τους γιατί ζούμε μαζί τους.. Ξέρουμε ότι η σύνταξη τους είναι μικρότερη από το ημερομίσθιο σας.. Ξέρουμε ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έχει τα λεφτά να την αγοράσει κ πρέπει να υποστεί μια χειρότερη ζωή χωρις  να φταίει.. .
Λάθος μου συγγνώμη..: Φταίει γιατί σας ψήφισε, ίσως όχι εσάς, ίσως κάποιον άλλον που του έταξε μια καλύτερη ποιότητα ζωης.. Λεφτά υπάρχουν , αλλα δεν είναι δικά μας..Απαντήστε μου μόνο τι πρέπει να πράξει τώρα που του ξαναζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης...






Πρόσθετες διευκρινίσεις στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

24.10.10
Πρόσθετες διευκρινίσεις στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησηςΜετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το 11131 της e-συνταγογράφηση, λάβαμε τις εξής απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:
1. Τα «κουτάκια» που τυπώνονται στην εκτυπωμένη από το φαρμακοποιό συνταγή είναι ίσα με τον αριθμό των σκευασμάτων που δηλώνονται στη συνταγή;
ΟΧΙ! Δεν υπάρχει τέτοια αντιστοιχία. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα προτυπωμένα «κουτάκια», κολλάμε τις επιπλέον ταινίες γνησιότητας σε άλλα σημεία, χωρίς φυσικά να επικαλύπτονται στοιχεία της συνταγής.
2. Τι γίνεται στην περίπτωση της μερικής εκτέλεσης; Που κολλάμε τις ταινίες γνησιότητας;
Όταν δεν έχουμε ακυρώσει όλες τις ταινίες γνησιότητας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και επιλέξουμε «εκτέλεση» συνταγής, τότε το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για «μερική εκτέλεση» και μας ζητά να δηλώσουμε το λόγο. Αν πρόκειται για έλλειψη κάποιου φαρμάκου, τότε η συνταγή καταχωρείται ως μερικώς εκτελεσμένη και τίθεται στη διάθεση του φαρμακοποιού για ολοκλήρωση της εκτέλεσης (5+3 εργάσιμες ημέρες). Στην περίπτωση αυτή, προβαίνουμε σε εκτύπωση της μερικώς εκτελεσμένης συνταγής και κολλάμε τις ταινίες γνησιότητας των χορηγούμενων σκευασμάτων. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας το σκεύασμα που έλειπε (εντός φυσικά των προβλεπόμενων προθεσμιών), αναζητάμε τη συνταγή μας, ακυρώνουμε τις επιπλέον ταινίες γνησιότητας και εκτυπώνουμε την ολοκληρωμένη πλέον συνταγή μας. Οι επιπλέον ταινίες γνησιότητας επικολλούνται στην εκτυπωμένη «μερικώς εκτελεσμένη» συνταγή, εκεί δηλαδή που είναι και οι ταινίες γνησιότητας των υπόλοιπων φαρμάκων. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι σε μια τέτοια περίπτωση, έχουμε να επισυνάψουμε στην τελική μας συνταγή, τόσο τη μερικώς εκτελεσμένη συνταγή όσο και τη συνταγή του γιατρού (μαζί με τα τυχόν συνοδευτικά χαρτιά που μπορεί να υπάρχουν).
3. Ο ΑΜΚΑ του φαρμακοποιού δεν αναφέρεται ούτε στην εκτυπωμένη από μας συνταγή ούτε στη συγκεντρωτική κατάσταση…!
Πράγματι, ο ΑΜΚΑ του φαρμακοποιού δε δηλώνεται σε κανένα από τα έγγραφα που καταθέτουμε στους ασφαλιστικούς φορείς. Προς το παρόν, θα πρέπει να αναγράφουμε χειρόγραφα τον ΑΜΚΑ μας, αν δεν τον έχουμε ενσωματώσει στη σφραγίδα μας.
4.Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει δίκτυο DSL στην περιοχή;
Σε αρκετά χωριά δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο internet μέσω δικτύου DSL. Σ΄αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να καταφύγετε στην επιλογή του mobile internet με σήμα 3G. Αν δεν είναι διαθέσιμη και αυτή η επιλογή, τότε καταλήγετε σε dial up σύνδεση.
Παρατήρηση: Μας ενημέρωσαν ότι βάση και των δικών μας παρατηρήσεων για λάθη και παραλείψεις, η εφαρμογή θα διορθώνεται στην πορεία, όταν κρίνεται απαραίτητο.
ΠΗΓΗ:FSKILKIS.GR

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Δελτίο τύπου του ΟΑΕΕ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Δελτίο τύπου του ΟΑΕΕ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Εκτύπωση
22.10.10
ΟΑΕΕ ηλεκτρονική συνταγογράφηση e-συνταγογράφηση φαρμακείο φάρμακοσυνταγές χειρόγραφεςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22/10/10
Προς τους φαρμακοποιούς,
Σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση της γενικής γραμματείας, σας ενημερώνουμε ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα και μέχρι νεωτέρας οδηγίας θα γίνουν δεκτές από το Ταμείο όλες οι χειρόγραφες συνταγές που εκτελείτε.
Επίσης, σας ενημερώνουμε ότι για σύντομο χρονικό διάστημα και μέχρι νεωτέρας οδηγίας μπορείτε να εκτελείτε ηλεκτρονικές συνταγές που φθάνουν στο φαρμακείο σας, σαν να ήταν χειρόγραφες, στην περίπτωση όπου δεν μπορείτε να τις εκτελέσετε ηλεκτρονικά διότι το φάρμακο που έχει επιλεγεί δεν κυκλοφορεί στην αγορά και κυκλοφορεί το ίδιο σε άλλη συσκευασία. Τις ταινίες γνησιότητας του ίδιου φαρμάκου άλλης συσκευασίας που δώσατε θα πρέπει να τις επικολλήσετε στην ηλεκτρονική συνταγή του ιατρού.
0 σχόλια

Πλήρης οδηγός φαρμακοποιού για την e-συνταγογράφηση

Πατήστε εδώ

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ e-syntagofrafisi

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ e-syntagofrafisi

ΠΗΓΗ ::HTTP://FARMAKOPOIOI BLOGSPOT.COM

Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010

PharmaPoint: Σημαντικά σημεία για e-syntagografisi

Το Σάββατο που μας πέρασε έγινε ενημέρωση σε όσους παραβρέθηκαν στο 10ο PharmaPoint σχετικά με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Η εκδήλωση μεταδόθηκε και διαδικτυακά μέσω του livemedia.gr. Καλεσμένοι της ενημέρωσης - εκτός από τον πρόεδρο του ΠΦΣ Δημήτρη Βαγιωνά και τον πρόεδρo του ΦΣ Θεσσαλονίκης K.Θεοδοσιάδη - ήταν η γγ. Εμπορίου κ.Δρέττα καθώς και η υπεύθυνη σχεδιασμού του προγράμματος σε θέματα Πληροφορικής κ.Καλογεράκη. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών ακούστηκαν πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Συνοψίζουμε τα πιο σημαντικά:

- Kαμία ηλεκτρονική συνταγή ΔΕΝ χρειάζεται πλέον κάποια γνωμάτευση ή θεώρηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δίγραμμες, οι μονόγραμμες, αυτές που έως τώρα χρειάζονταν αντιβιόγραμμα, αυτές που ξεπερνούν τα 150€.

- Επειδή ετέθη το εύλογο ερώτημα σχετικά με την τεράστια διαφορά αδειοδοτημένων και κυκλοφορούντων στην αγορά φαρμάκων και πώς θα το γνωρίζει αυτό ο συνταγογράφων ιατρός, μας υποσχέθηκαν από το Υπουργείο ότι στην λίστα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εμφανίζονται ΜΟΝΟ τα κυκλοφορούντα σκευάσματα. Πχ. το Torvastin 40mg έχει άδεια για 7, 14, 28, 56 δισκία. Όμως αυτό που κυκλοφορεί είναι μόνο με τα 28 δισκία. Κανονικά λοιπόν θα πρέπει να εμφανίζεται μόνο η μορφή με τα 28 δισκία. Παντως μέχρι αυτή τη στιγμή, ΟΛΑ τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι στην επιλογή... Πρέπει να προσεχθεί πολύ αυτή η παράμετρος, θα συνεχίζουμε να το φωνάζουμε αυτό.

- Το σύστημα που εμφανιζόταν ως την Παρασκευή το βράδυ ήταν σε δοκιμαστική μορφή (beta). Ως εκ τούτου, υπήρχαν πολλά λάθη στις τιμές κλπ. Το Σαββατοκύριακό που μας πέρασε το σύστημα έκλεισε και από σήμερα το πρωί είναι και πάλι διαθέσιμο ενημερωμένο με όλες τις τελευταίες τιμές. Επίσης το σύστημα είναι συνδεδεμένο σε - σχεδόν - πραγματικό χρόνο με οποιαδήποτε αλλαγή τιμής 24ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ανά 2 ώρες ενημερώνεται για οποιαδήποτε αλλαγή, ανάκληση προϊόντος κλπ.

- Το πρώτο διάστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καλείται μεταβατικό. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μπορούν να υπάρξουν χειρόγραφες και ηλεκτρονικές συνταγές. Εμείς εκτελούμε τις χειρόγραφες ως χειρόγραφες όπως γνωρίζαμε ως τώρα και τις ηλεκτρονικές ως ηλεκτρονικές. Εάν έχουμε και από τις δυο μορφές, στο τέλος του μήνα συντάσσουμε δυο καταστάσεις, μια χειρόγραφη ως γνωρίζαμε και μια ηλεκτρονική. Το τιμολόγιο όμως θα είναι ενιαίο. Σε αυτό το σημείο μας είπε η κ.Δρέττα ότι καλό θα ήταν να περνάμε ΕΜΕΙΣ τις χειρόγραφες συνταγές στο σύστημα και να τις επισυνάπτουμε στην τελική εκκαθάριση, αλλά η πράξη αυτή δεν είναι υποχρεωτική. Οι χειρόγραφες συνεχίζονται να εκτελούνται ως χειρόγραφες με όλο το καθεστώς που υπήρχε ως τώρα. Δηλαδή για αυτές τις συνταγές ισχύει η θεώρηση άνω των 150 ευρώ, χρειάζονται γνωματεύσεις, μονόγραμμες, δίγραμμες κλπ.

- Το σύστημα παραμένει ενεργό στον υπολογιστή μας για διάστημα έως 30 λεπτά. Μετά γίνεται αυτόματη αποσύνδεση (logout). Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, θα απαιτείται εκ νέου εισαγωγή των κωδικών μας (login, password).

- Η διάρκεια ισχύος μια ηλεκτρονικής συνταγής θα είναι 5+3 εργάσιμες. Σε αυτό το σημείο, δεν ξεκαθαρίστηκε αν γενικά η εκτέλεση θα μπορεί να γίνεται εντός 8 εργάσιμων ή οι τρεις αυτές ημέρες δίνονται μόνο σε περίπτωση ελλειπτικών φαρμάκων (το σύστημα σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης θα μας ρωτά γιατί γίνεται αυτή). Πάντως το διάστημα αυτό αρχίζει να μετράει από την ημέρα καταχώρησης της συνταγής από τον ιατρό. Αν πχ. ο ασθενής έρθει στο φαρμακείο μας την 4η εργάσιμη μέρα, τότε θα έχουμε μία (+3) για να εκτελέσουμε την συνταγή.

- Οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα που επιδέχονται βελτιώσεων, σίγουρα το σύστημα θα αναβαθμίζεται συνεχώς, αυτή που έχουμε δει είναι μόλις η αρχική μορφή. «Για να λύσουμε όμως προβλήματα, πρέπει το σύστημα κάποια στιγμή να ξεκινήσει», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Έγιναν αλλεπάλληλες μεταθέσεις ημερομηνιών, ήταν να ξεκινήσει από τον Ιανουάριου του 2010, αλλά τελικώς ξεκινάει επισήμως από σήμερα 18/10.

- Στόχος είναι έως τα τέλη του έτους να εισέλθουν στο σύστημα ΟΛΑ τα ταμεία συμπεριλαμβανομένων και των ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίου.

- Συνταγές που φέρουν γαληνικά σκευάσματα καθώς και εμβόλια απευαισθητοποίησης θα συνεχίζονται να εκτελούνται προς το παρόν σε αυτό το στάδιο χειρόγραφα όπως γνωρίζαμε.

- Συνταγές που φέρουν σκευάσματα του ΙΦΕΤ (με διαφορετική τιμή ανά κουτί) θα εκτελούνται κανονικά ηλεκτρονικά αφού μας διαβεβαίωσαν ότι η σωστή τιμή θα βγαίνει αυτόματα από το σύστημα βάσει της παρτίδας (άνω barcode). Επιφυλασσόμαστε για αυτό ως φαρμακοποιοί γιατί πολλές φορές το barcode σκευασμάτων ΙΦΕΤ δεν είναι καν αναγνωρίσιμο από τα δελτία τιμών...

- Σε barcode κακής μορφής, μη αναγνώσιμο κλπ. το πληκτρολογούμε χειρόγραφα όπως και στα σούπερ μάρκετ όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τώρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ούτε καν δια γυμνού οφθαλμού βγαίνει ο αριθμός, απλά βάζουμε στην άκρη το συγκεκριμένο σκεύασμα και δεν μπορούμε να το «χτυπήσουμε»...

- Η συνταγογράφηση είναι αποκλειστικά ευθύνη του ιατρού. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό συμμετοχής η συσχέτιση διάγνωσης-φαρμάκων καθώς και η ποσότητα των εμβαλλαγίων που αναγράφεται. Εμείς εκτελούμε κανονικά ό,τι βλέπουμε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Κ ΣΤΟ LINK
https://docs.google.com/fileview?id=1_iVCwg3dEsgBocjh8_BGkHw_JaRZYOmF2ozcl3MYRQB6AQLzMUFeA0p47sSA&authkey=CJy8gagP&hl=en

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Μανδραβέλην συνέχεια..

Ατιμες συνθήκες...
Tου Πασχου Μανδραβελη
Κάτι έχουν οι συνθήκες στην Ελλάδα. Δεν εξηγείται αλλιώς. Σε κάθε στατιστική που συγκρίνει τη χώρα μας με άλλες δυτικές χώρες, το αντεπιχείρημα πάντα είναι: «Ναι, αλλά στην Ελλάδα οι συνθήκες είναι διαφορετικές». Η Ελλάδα, για παράδειγμα, παρουσιάζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης σε κάποια επαγγέλματα. Σε κάθε χώρα αυτό εξηγείται διά της προσόδου. Οταν υπάρχουν υψηλά περιθώρια κέρδους (όχι μόνο οικονομικά, αλλά π.χ. και ελεύθερου χρόνου), περισσότεροι συρρέουν για αυτό το επάγγελμα.
Ενα παράδειγμα είναι οι εκπαιδευτικοί. Η Ελλάδα έχει την καλύτερη αναλογία δασκάλων προς μαθητές στον δυτικό κόσμο: ένας διδάσκων ανά δέκα διδασκομένους στην Ελλάδα, όταν στη Φινλανδία (με το καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα του κόσμου) το αντίστοιχο κλάσμα είναι 1/15. Την ίδια αναλογία δασκάλων - μαθητών (1/15) έχουν και οι ΗΠΑ, ενώ ακόμη χειρότερη είναι στις Γερμανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Βρετανία, Αυστραλία, που πλησιάζουν το 1/20. «Ναι, αλλά οι συνθήκες στην Ελλάδα είναι διαφορετικές», είναι η απάντηση συνοδευόμενη πάντα με μια γαρνιτούρα περί κοινωνικού ρόλου των εκπαιδευτικών και δύσκολων συνθηκών. Η αλήθεια είναι ότι ο κοινωνικός ρόλος των εκπαιδευτικών είναι σημαντικός και οι δυσκολίες του επαγγέλματος ιδιαίτερες. Αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Φινλανδία, όπου παρεμπιπτόντως λιγότεροι εκπαιδευτικοί παράγουν καλύτερο εκπαιδευτικό έργο.
Προφανώς το ίδιο συμβαίνει και στο ΕΣΥ. Οπως έγραφε χθες και ο ιατρός Δ. Γεωργαντάς, «στο Νοσοκομείο “Αγλαΐα Κυριακού” υπηρετούν περίπου 175 ιατροί, αλλά από αυτούς οι 102 είναι διευθυντές!». Προφανώς οι «ιδιαίτερες» ελληνικές συνθήκες παράγουν διευθυντές, χωρίς διευθυνόμενους.
Το ίδιο συμβαίνει και με μια σειρά άλλων επαγγελμάτων: στον χώρο των ΜΜΕ υπάρχουν 26 πανελλαδικές εφημερίδες, 10 πανελλαδικά κανάλια, άγνωστος αριθμός ραδιοφώνων για μια αγορά 200.000 αναγνωστών και διαφημιστική πίτα που αρκεί για 2,5 κανάλια. Εχουμε 40.000 δικηγόρους, δηλαδή ένα δικηγόρο ανά 250 κατοίκους, όταν στη Γερμανία η αναλογία είναι ένας δικηγόρος ανά 593 Γερμανούς και στη Γαλλία ένας ανά 1.403. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένας συμβολαιογράφος σε 3.446 κατοίκους, στη Γαλλία ένας συμβολαιογράφος για 7.287 κατοίκους, στην Ιταλία ένας προς 12.023 και στην Αυστρία ένας προς 17.926 κατοίκους. Στην Ελλάδα αντιστοιχεί ένα φαρμακείο ανά 950 κατοίκους, όταν στην Ευρώπη υπάρχει ένα φαρμακείο ανά 4.000 κατοίκους. Μετά την Ελλάδα είναι το Βέλγιο, που έχει ένα φαρμακείο ανά 2.450 κατοίκους.
Προφανώς οι συνθήκες είναι παντού διαφορετικές. Στη Σουηδία έχει κρύο και στην Ιταλία ζέστη. Το Βέλγιο είναι πεδινό και η Σκωτία ορεινή. Γι’ αυτό υπάρχουν κι αποκλίσεις π.χ. στον αριθμό των φαρμακείων. Οι αποκλίσεις όμως αυτές δεν είναι τεράστιες, δεν έχουν ένα φαρμακείο ανά 950 κατοίκους όπως στην Ελλάδα. Η ελληνική απόκλιση ερμηνεύεται με το ποσοστό κέρδους που είναι υψηλό και νομοθετικά κατοχυρωμένο. Ναι! Οι φαρμακοποιοί παράγουν κοινωνικό έργο, αλλά το ίδιο και οι Σουηδοί. Τελικά, μάλλον δεν φταίει ούτε το κλίμα ούτε το γεωγραφικό ανάγλυφο της χώρας. Αυτό που είναι διαφορετικό στην Ελλάδα είναι ότι το κράτος όλα αυτά τα χρόνια με διάφορες αποφάσεις δημιούργησε μεγάλες ομάδες προσοδοθηρών, τους οποίους πληρώνουν οι υπόλοιποι.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα έχω τσεπώσει απο Alapis &Lavipharm...
Δε ξέρω όμως τι άλλο να πω κ γράφω 5 σελίδες παπαριές, μπλέκω 50 άλλα επαγγέλματα για να καταλήξω ότι το ελληνικό φαρμακείο είχε 2% (πλέον μετά τα 89 νοσοκομειακά  0%) παραπάνω ΠΟΣΟΣΤΟ (ΟΧΙ ΠΟΣΟ) κέρδους από ότι στην Ευρώπη
Επειδή το πράσινο χρώμα δε μου αρέσει, δημοσιεύω τις κόκκινες γραμματοσειρές.

Οι δε συνθήκες είναι διαφορετικές. Στη Σουηδία, στη Γερμανία κ στη Γαλλία που έχει κρύο δεν έχει κανέναν παπαγάλο, στην Ελλάδα που έχει ζέστη γιατί έχουμε τόσους????
 

ΟΓΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΑ 89(ΠΗΓΗ WWW.FSKILKIS.GR)

Νέες διευκρινιστικές οδηγίες του ΟΓΑ για τα 89 φάρμακα υψηλού κόστους και την υποβολή των συνταγών

Εκτύπωση
07.10.10
Νέες διευκρινιστικές οδηγίες ΟΓΑ 89 φάρμακα υψηλού κόστους συνταγές φαρμακείων γιατρός θεράποντας ιατρός φαρμακοποιοί καταστάσειςΘΕΜΑ: «Κατάλογος χορηγουμένων ιδιοσκευασμάτων βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 12 του Ν. 3816/2010 (Τροποποίηση της Κ.Υ.Α. αριθ. Φ80000/οικ.11385/1394/30-4-2010)»..
Σας στέλνουμε :
Α) Το έγγραφο της Γεν. Γραμματείας Κοιν. Ασφαλίσεων με αριθ. πρωτ. Φ42000/οικ.22600/2580/14-9-2010 με συνημμένη την αριθ. πρωτ. Φ80000/22101/2493/27-8-2010 Κ.Υ.Α. με την οποία καθορίζονται τα φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία χορηγούνται δωρεάν τόσο από τα φαρμακεία των Κρατικών Νοσοκομείων όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Οι συνταγές ΟΓΑ με τα αναφερόμενα στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. φαρμακευτικά προϊόντα εκδίδονται από γιατρό που έχει αρμοδιότητα να συνταγογραφεί για τον ΟΓΑ και  συνοδεύονται από γνωμάτευση του θεράποντα ιατρού που έκανε τη διάγνωση σε Κρατικό Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική και όπου απαιτείται από το ειδικό έντυπο διάθεσής τους (η γνωμάτευση μπορεί να είναι θεωρημένο φωτοαντίγραφο και ισχύει για όσο χρόνο αναφέρει ο γιατρός και όχι πλέον του έτους).
-  Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλλουν  στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Π.Υ. ΟΓΑ τις εκτελεσθείσες συνταγές των ιδιοσκευασμάτων αυτών, μαζί με όλες τις υπόλοιπες συνταγές φαρμάκων που έχουν εκτελέσει (δηλαδή αριθμούνται κανονικά στην ημερομηνία που έχουν εκτελεστεί και συμπεριλαμβάνονται στα ανάλογα ημερήσια αθροίσματα στη στήλη «δωρεάν» και στα «Γενικά σύνολα»), υποβάλλοντας ταυτόχρονα για στατιστικούς λόγους και κατάσταση στην οποία να αναγράφεται  το όνομα των ασθενών – ασφαλισμένων, οι οποίοι προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα φάρμακα, ο αύξων αριθμός της κάθε συνταγής, το είδος και η αξία των φαρμάκων αυτών. Η κατάσταση αυτή θα παραμένει σε αρχείο στις Υπηρεσίες Υγείας και στα Π.Υ. ΟΓΑ, ούτως ώστε να παρέχονται στοιχεία αυτών, σε οποιαδήποτε αναζήτηση από την Κεντρική Υπηρεσία.
- Οι φαρμακοποιοί οφείλουν επίσης να αναγράφουν για στατιστικούς λόγους της Υπηρεσία μας ενδεικτικά στη σειρά 27 του «φύλλου λογαριασμός φαρμάκων ΟΓΑ»,  στην κενή  στήλη, τον συνολικό αριθμό των συνταγών με τα ανωτέρω φαρμακευτικά προϊόντα και την συνολική αξία τους (συνημμένο υπόδειγμα).
Επισημαίνουμε ότι απαιτείται θεώρηση των συνταγών με τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που αναφέρονται στην ανωτέρω Κ.Υ.Α. όταν εκτελούνται από ιδιωτικά φαρμακεία, εφόσον η αξία της συνταγής υπερβαίνει τα 150 Ευρώ.

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

PHARMANEWS: Μόνο για προσάναμμα...




\
Διάλογος για τα φαρμακεία
Του Μιχαλη Πιτσιλιδη*

Η «Καθημερινή» έχει συμβάλει, όσο κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης, στον υψηλού επιπέδου διάλογο για το πρακτέον, στον χώρο των φαρμακείων. Την Κυριακή 26/9 ο κ. Στέφανος Μάνος, με τη γνωστή του παρρησία, επισήμανε το ζήτημα του σταθερού κέρδους που οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις για τα ακριβά φάρμακα. Π.χ. από ένα φάρμακο λιανικής τιμής 200 ευρώ, ο φαρμακοποιός κερδίζει 50 ευρώ (!), μακράν το υψηλότερο ποσό και ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό συμβαίνει γιατί το ποσοστό κέρδους παραμένει σταθερό (25% επί της λιανικής ή 33% επί της χονδρικής) ανεξαρτήτως τιμής. Το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται κατά 3-4% από τις εκπτώσεις που προσφέρουν οι συνεταιριστικές κυρίως φαρμακαποθήκες, οι οποίες ανήκουν στους φαρμακοποιούς και κυριαρχούν στην αγορά.

Ακολούθησαν πληρωμένη καταχώριση-απάντηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), επιστολή του κ. Κυριάκου Θεοδοσιάδη, αντιπροέδρου του ΠΦΣ, άρθρο-παρέμβαση του κ. Πάσχου Μανδραβέλη και απάντηση του κ. Μάνου στην επιστολή Θεοδοσιάδη.

Οι συνεργάτες της «Καθημερινής» περιγράφουν, με ενάργεια και επάρκεια, το αυτονόητο. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών είναι αυτονόητο ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κλάδου και πολύ καλά κάνουν. Αλλά η ανάγκη για σημαντικά μέτρα είναι πλέον αδήριτη, καθώς στα φαρμακεία καταλήγει το 25% της φαρμακευτικής δαπάνης, το επάγγελμα λειτουργεί υπό καθεστώς ευρείας κρατικής προστασίας (απαγορεύονται οι... εκπτώσεις!) και είναι κλειστό, με την έννοια ότι υφίστανται ανυπέρβλητοι γεωγραφικοί και πληθυσμιακοί περιορισμοί, στη λειτουργία νέων φαρμακείων.

Στη χώρα μας αναλογεί ο μεγαλύτερος, αναλογικά, αριθμός φαρμακείων (1 ανά 900 κατοίκους!) μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Αυτό συνηγορεί υπέρ του σταδιακού, ελεγχόμενου ανοίγματος του επαγγέλματος, με τη θέσπιση ουσιαστικών κριτηρίων, όπως ισχύουν σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Αλλωστε, από γεωγραφικής ή και πληθυσμιακής απόψεως, το φαρμακευτικό επάγγελμα σχεδόν πουθενά δεν είναι πλήρως ανοιχτό. Αυτό που χρειαζόμαστε, για να μειωθεί το κόστος φαρμακευτικής περίθαλψης, δεν είναι άλλα 1.000 φαρμακεία, ούτε ένα είδος απελευθέρωσης τιμών, ούτε αλυσίδες φαρμακείων.

Από την άλλη, όμως, το γεγονός ότι τόσα πολλά φαρμακεία ευημερούν, αποδεικνύει ότι τα κέρδη είναι υπερβολικά. Στα κορεσμένα επαγγέλματα, παρατηρείται μείωση των κερδών και τάση φυγής των επαγγελματιών. Στα φαρμακεία, αντίθετα, είναι ακόρεστη η τάση δημιουργίας νέων μονάδων. Πρακτικά, σήμερα, ο μόνος τρόπος να μπει ένας νέος φαρμακοποιός στο επάγγελμα, είναι να αγοράσει το φαρμακείο ενός συνταξιοδοτούμενου συναδέλφου του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να πωλούνται τα φαρμακεία αυτά σε τιμές μπροστά στις οποίες ωχριούν εκείνες των αδειών φορτηγών ή βυτιοφόρων. Εχει δημιουργηθεί έτσι ένα άτυπο και, κατά το μεγαλύτερο μέρος του, αφορολόγητο «εφάπαξ», το οποίο στηρίζεται στο γεγονός ότι το επάγγελμα είναι ερμητικά κλειστό και εξαιρετικά προσοδοφόρο. Ακόμα και με τα ευλόγως και παντοιοτρόπως συμπιεσμένα στοιχεία που παραθέτει ο ΠΦΣ, στην ανακοίνωσή του, το μέσο ετήσιο καθαρό εισόδημα του φαρμακοποιού φτάνει άνετα τις 150.000 ευρώ…

Ας μου επιτραπεί να το επαναλάβω: Το βασικό ζήτημα με τα φαρμακεία συνίσταται στο ενιαίο και σταθερό ποσοστό κέρδους. Η εφαρμογή κλιμακούμενου ποσοστού που θα μικραίνει όσο ακριβότερο είναι το φάρμακο, χωρίς να ξεπερνάει, τελικά, ένα συγκεκριμένο ποσόν (πλαφόν κέρδους), φαίνεται πως είναι απαραίτητο. Αλλωστε και το Μνημόνιο αναφέρεται σε «μείωση των καθορισμένων αμοιβών». Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να θεσπιστεί αμοιβή εκτέλεσης, της τάξης των 4-5 ευρώ ανά συνταγή. Η αμοιβή αυτή είναι απαραίτητη για να υπάρξει η δυνατότητα αποκλιμάκωσης των ποσοστών κέρδους, χωρίς αυτό να επιβαρύνει δραματικά τη θέση των φαρμακοποιών. Ισχύει, άλλωστε, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη Σουηδία του παραδείγματος του κ. Μάνου.

Δυστυχώς, η συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών, όπως κι εκείνη των ιδιοκτητών φορτηγών, «δεν το συζητάει», με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπεί εποικοδομητικά τον κλάδο. Η κορυφαία συνδικαλιστική ηγεσία των φαρμακοποιών ανέλαβε πολλές υψηλές κρατικές θέσεις επί κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και απέτυχε παταγωδώς. Δεκαετίες τώρα δεν έχει επεξεργαστεί προτάσεις και θέσεις για τις αναμενόμενες από τότε και επικείμενες πλέον μεταβολές. Αντίθετα, προτιμά να βλέπει παντού εχθρούς και, σε συνελεύσεις-ρωμαϊκές αρένες, να φανατίζει τους φαρμακοποιούς, υποδαυλίζοντας, με υπερβολές και ακρότητες, μια ψυχολογία θυματοποίησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι συχνά πυκνά η ηγεσία επιβάλλει ένας είδος επαναστατικής γυμναστικής, μη χορηγώντας φάρμακα σε ασφαλισμένους του Δημοσίου, με αφορμή ότι τον τελευταίο δεν πληρώνει εγκαίρως. Στην πράξη, ωστόσο, οι φαρμακοποιοί εισπράττουν το 30% των πωλήσεων τοις μετρητοίς, οι μισές εξοφλούνται εντός μηνός (ΙΚΑ) ενώ ασήμαντα, σε όγκο πωλήσεων, ταμεία καθυστερούν. Με εξαίρεση ελάχιστα φαρμακεία με υψηλές πωλήσεις προς το Δημόσιο, τα υπόλοιπα δεν επηρεάζονται από τις καθυστερήσεις πληρωμής.

Πολλοί συνδικαλιστές φαρμακοποιοί εκλέγονται συνεχώς για πολλές δεκαετίες. Πώς μπορούν, αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι να προσφέρουν κάτι άλλο, εκτός από μάχες οπισθοφυλακής και συντήρησης;

ΙΚΑ: Αντιγριππικός εμβολιασμός 2010-2011

Δ/νση: Αγ. Κων/νου 16, 10241-ΑΘΗΝΑ
Πληροφορίες: Χ.Κανή
Αριθ. Τηλ.: 210-5213699
Aριθ. FAX: 210-5221649
Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2010
Αριθ. Πρωτ. Γ55/801
ΠΡΟΣ
------------------
1.Νομαρχιακές και Τοπικές Μονάδες Υγείας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
2.Περιφερειακά και Τοπικά Υποκ/τα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (Υγειονομικές & Φαρμακευτικές Υπηρεσίες)
3.Νοσοκομεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και Κ.Δ.Ι.Ε.
4.Τμήματα Προληπτικής Ιατρικής Αθήνα- Πειραιά-Θεσσαλονίκης
5. Σταθμοί Μάνας-Παιδιού και Εφήβου
ΘΕΜΑ: «Αντιγριππικός Εμβολιασμός»
Σχετικό: 1)Το Γ55/646/15.09.2008 έγγραφο της Υπηρεσίας μας
Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού, σας υπενθυμίζουμε ότι το κοινό αντιγριππικό εμβόλιο διατίθεται από τα Ιδιωτικά φαρμακεία άνευ συμμετοχής για τους ασφαλισμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ &
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ
Γ.ΑΞΙΩΤΑΚΗ
Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Ε.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ