ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ e-syntagofrafisi
ΠΗΓΗ ::HTTP://FARMAKOPOIOI BLOGSPOT.COM
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2010
PharmaPoint: Σημαντικά σημεία για e-syntagografisi
- Kαμία ηλεκτρονική συνταγή ΔΕΝ χρειάζεται πλέον κάποια γνωμάτευση ή θεώρηση. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι δίγραμμες, οι μονόγραμμες, αυτές που έως τώρα χρειάζονταν αντιβιόγραμμα, αυτές που ξεπερνούν τα 150€.
- Επειδή ετέθη το εύλογο ερώτημα σχετικά με την τεράστια διαφορά αδειοδοτημένων και κυκλοφορούντων στην αγορά φαρμάκων και πώς θα το γνωρίζει αυτό ο συνταγογράφων ιατρός, μας υποσχέθηκαν από το Υπουργείο ότι στην λίστα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα εμφανίζονται ΜΟΝΟ τα κυκλοφορούντα σκευάσματα. Πχ. το Torvastin 40mg έχει άδεια για 7, 14, 28, 56 δισκία. Όμως αυτό που κυκλοφορεί είναι μόνο με τα 28 δισκία. Κανονικά λοιπόν θα πρέπει να εμφανίζεται μόνο η μορφή με τα 28 δισκία. Παντως μέχρι αυτή τη στιγμή, ΟΛΑ τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι στην επιλογή... Πρέπει να προσεχθεί πολύ αυτή η παράμετρος, θα συνεχίζουμε να το φωνάζουμε αυτό.
- Το σύστημα που εμφανιζόταν ως την Παρασκευή το βράδυ ήταν σε δοκιμαστική μορφή (beta). Ως εκ τούτου, υπήρχαν πολλά λάθη στις τιμές κλπ. Το Σαββατοκύριακό που μας πέρασε το σύστημα έκλεισε και από σήμερα το πρωί είναι και πάλι διαθέσιμο ενημερωμένο με όλες τις τελευταίες τιμές. Επίσης το σύστημα είναι συνδεδεμένο σε - σχεδόν - πραγματικό χρόνο με οποιαδήποτε αλλαγή τιμής 24ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Ανά 2 ώρες ενημερώνεται για οποιαδήποτε αλλαγή, ανάκληση προϊόντος κλπ.
- Το πρώτο διάστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καλείται μεταβατικό. Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο μπορούν να υπάρξουν χειρόγραφες και ηλεκτρονικές συνταγές. Εμείς εκτελούμε τις χειρόγραφες ως χειρόγραφες όπως γνωρίζαμε ως τώρα και τις ηλεκτρονικές ως ηλεκτρονικές. Εάν έχουμε και από τις δυο μορφές, στο τέλος του μήνα συντάσσουμε δυο καταστάσεις, μια χειρόγραφη ως γνωρίζαμε και μια ηλεκτρονική. Το τιμολόγιο όμως θα είναι ενιαίο. Σε αυτό το σημείο μας είπε η κ.Δρέττα ότι καλό θα ήταν να περνάμε ΕΜΕΙΣ τις χειρόγραφες συνταγές στο σύστημα και να τις επισυνάπτουμε στην τελική εκκαθάριση, αλλά η πράξη αυτή δεν είναι υποχρεωτική. Οι χειρόγραφες συνεχίζονται να εκτελούνται ως χειρόγραφες με όλο το καθεστώς που υπήρχε ως τώρα. Δηλαδή για αυτές τις συνταγές ισχύει η θεώρηση άνω των 150 ευρώ, χρειάζονται γνωματεύσεις, μονόγραμμες, δίγραμμες κλπ.
- Το σύστημα παραμένει ενεργό στον υπολογιστή μας για διάστημα έως 30 λεπτά. Μετά γίνεται αυτόματη αποσύνδεση (logout). Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, θα απαιτείται εκ νέου εισαγωγή των κωδικών μας (login, password).
- Η διάρκεια ισχύος μια ηλεκτρονικής συνταγής θα είναι 5+3 εργάσιμες. Σε αυτό το σημείο, δεν ξεκαθαρίστηκε αν γενικά η εκτέλεση θα μπορεί να γίνεται εντός 8 εργάσιμων ή οι τρεις αυτές ημέρες δίνονται μόνο σε περίπτωση ελλειπτικών φαρμάκων (το σύστημα σε περίπτωση μερικής εκτέλεσης θα μας ρωτά γιατί γίνεται αυτή). Πάντως το διάστημα αυτό αρχίζει να μετράει από την ημέρα καταχώρησης της συνταγής από τον ιατρό. Αν πχ. ο ασθενής έρθει στο φαρμακείο μας την 4η εργάσιμη μέρα, τότε θα έχουμε μία (+3) για να εκτελέσουμε την συνταγή.
- Οι υπεύθυνοι παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα που επιδέχονται βελτιώσεων, σίγουρα το σύστημα θα αναβαθμίζεται συνεχώς, αυτή που έχουμε δει είναι μόλις η αρχική μορφή. «Για να λύσουμε όμως προβλήματα, πρέπει το σύστημα κάποια στιγμή να ξεκινήσει», ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Έγιναν αλλεπάλληλες μεταθέσεις ημερομηνιών, ήταν να ξεκινήσει από τον Ιανουάριου του 2010, αλλά τελικώς ξεκινάει επισήμως από σήμερα 18/10.
- Στόχος είναι έως τα τέλη του έτους να εισέλθουν στο σύστημα ΟΛΑ τα ταμεία συμπεριλαμβανομένων και των ΙΚΑ, ΟΓΑ, Δημοσίου.
- Συνταγές που φέρουν γαληνικά σκευάσματα καθώς και εμβόλια απευαισθητοποίησης θα συνεχίζονται να εκτελούνται προς το παρόν σε αυτό το στάδιο χειρόγραφα όπως γνωρίζαμε.
- Συνταγές που φέρουν σκευάσματα του ΙΦΕΤ (με διαφορετική τιμή ανά κουτί) θα εκτελούνται κανονικά ηλεκτρονικά αφού μας διαβεβαίωσαν ότι η σωστή τιμή θα βγαίνει αυτόματα από το σύστημα βάσει της παρτίδας (άνω barcode). Επιφυλασσόμαστε για αυτό ως φαρμακοποιοί γιατί πολλές φορές το barcode σκευασμάτων ΙΦΕΤ δεν είναι καν αναγνωρίσιμο από τα δελτία τιμών...
- Σε barcode κακής μορφής, μη αναγνώσιμο κλπ. το πληκτρολογούμε χειρόγραφα όπως και στα σούπερ μάρκετ όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Τώρα σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ούτε καν δια γυμνού οφθαλμού βγαίνει ο αριθμός, απλά βάζουμε στην άκρη το συγκεκριμένο σκεύασμα και δεν μπορούμε να το «χτυπήσουμε»...
- Η συνταγογράφηση είναι αποκλειστικά ευθύνη του ιατρού. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται το ποσοστό συμμετοχής η συσχέτιση διάγνωσης-φαρμάκων καθώς και η ποσότητα των εμβαλλαγίων που αναγράφεται. Εμείς εκτελούμε κανονικά ό,τι βλέπουμε.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Κ ΣΤΟ LINK
https://docs.google.com/fileview?id=1_iVCwg3dEsgBocjh8_BGkHw_JaRZYOmF2ozcl3MYRQB6AQLzMUFeA0p47sSA&authkey=CJy8gagP&hl=en
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου