Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Τοποθέτηση Γιωργου Κιοσε για ΦΥΚ

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Θα ξεκινήσω με μια liaison με την ομιλία μου στην προηγούμενη ΓΣ, οπού αναφέρθηκα στη συνδικαλιστική ένδεια που παρατηρώ στον κλάδο μας. Δυστυχώς τα γεγονότα έρχονται να με επιβεβαιώσουν και ν α βροντοφωνάξουν ότι πάσχουμε από βούληση, ικανότητα, αποτελεσματικότητα συνδικαλιστικής δράσης.
Επί του θέματος των ΦΥΚ:

1. Καταρχήν ποιο είναι το ποσοστό που θα διακινείται μέσα από τα φαρμακεία στο σύνολο του διακινούμενου όγκου ΦΥΚ αφού
α) τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και θα γίνεται και delivery από αυτά και
β) οι ιδιωτικές κλινικές θα παρέχουν επίσης εξυπηρέτηση ΦΥΚ?

Το κυρίως ζητούμενο όμως είναι ποιος θα είναι ο αριθμός αύξησης του διακινούμενου από τα φαρμακεία όγκου ΦΥΚ, ΔΗΛΑΔΗ ποια τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, ποιος ο προβλεπόμενος ασθενών, ποια τελοσπάντων η οικονομική απαίτηση θεραπειών (τιμή, χρόνος, γενόσημα, παρακολουθήματα, περιβάλλον ασθενών).
2. Τα φαρμακεία δεν θα συμμετέχουν στο μηχανισμό των registries πράγμα που καθιστά δύσκολο το αίτημα δημιουργίας και σχεδιασμού φαρμακευτικών υπηρεσιών για κατηγορίες ΦΥΚ. Η συμμετοχή στα registries πρέπει να γίνει συνδικαλιστικό αίτημα.
3. Ποιες είναι οι προθέσεις των εταιρειών. Τι απέδωσαν τυχόν επαφές για το
θέμα αυτό με ΣΦΕΕ και ΠΕΦ και πόσο ειλικρινείς μπορεί αυτές να είναι? Το μεγάλο κέρδος των εταιρειών στα ΦΥΚ φαίνεται ότι προέρχεται από την αποθεματοποίηση που δημιουργείται στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία ΕΟΠΠΥ. Ειδικά στα νοσοκομεία σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του σκανδάλου. Η διακίνησή τους μέσα από τα φαρμακεία (για το μέρος των ΦΥΚ που θα διακινείται από αυτά) δε δημιουργεί καταστάσεις αποθήκευσης αποθέματος εκτός εάν στην όλη διαχείριση συμμετέχουν οι φαρμακαποθήκες. Σήμερα το αλλάξαμε κι αυτό…
4. Η συμμετοχή των φαρμακαποθηκών δημιουργεί ερωτηματικά εξαγωγών και ελλείψεων οπότε πρέπει να αναλυθούν οι διαφορές τιμών τουλάχιστον μέσα στις χώρες της ΕΕ. Το να μη συμμετέχουν οι φαρμακαποθήκες στη διακίνηση ΦΥΚ από τα φαρμακεία και να υπάρχει η απευθείας και άμεση αποστολή από τις εταιρείες στα φαρμακεία ενδεχομένως συναντά την άρνηση του 60% από εδώ μέσα αφού εμπλέκεται στους μηχανισμούς των ΣΥΦΑ. Μάλλον για αυτό το αλλάξαμε…
Ωστόσο χωρίς το έστω και μειωμένο χονδρεμπορικό κέρδος μπορούν οι εταιρείες να τα δίνουν κατά περίπτωση και με online άμεση ενημέρωση έγκριση των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ (αυτά κρατούν registries) στα φαρμακεία με ένα ελάχιστο ποσοστό 2% που κι αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα καλύπτει το ελάχιστο κόστος διαχείρισης.
Το ποσοστό αυτό μπορεί να κλιμακώνεται μέχρι το 4% για πιο φτηνά ΦΥΚ. Τα όρια δεν μπορώ να τα καθορίσω αφού δε γνωρίζω τους όγκους και τις τιμές, όχι ως προς την πάθηση αλλά ως προς την οικονομία τους, τη φαρμακοοικονομία.

4. Σας είναι γνωστό ότι πάγια μου πεποίθηση είναι η απεξάρτηση από το ποσοστό κέρδους. Η πάγια ανταμοιβή μας για τα ΦΥΚ στα φαρμακεία είναι μια άλλη, διαφορετική πρόταση. Αφού όμως η ανταμοιβή αυτή δεν μπορεί να επιβαρύνει τον ΕΟΠΠΥ μπορεί να δοθεί από τις εταιρείες; Βεβαίως και μπορεί, αν αλάβουμε υπόψη μας ότι μέχρι σήμερα πληρώνει υπαλλήλους για τα θελήματα των ασθενών. Άνθρωποι που θα βγουν στην ανεργία με το που δεχτούμε να βάλουμε πλάτη δωρεάν ως κάποτε ή και για πάντα.
Επαναλαμβάνω τα περί παρακολουθήματος (παρενέργειες ΧΘ, ειδικές διατροφές, κολοστομίες κλπ) το οποίο ακολουθεί άλλους κανόνες, ιδιαίτερα γνωστούς σε μερικούς από εμάς. Δυστυχώς ακόμα και αυτές που θα ονομαστούν κοστολογημένες προτάσεις είναι πιθανό να απέχουν από την πραγματικότητα. Δεν έχουμε ακριβή και πραγματικά δεδομένα που θα μπορούσαμε να επεξεργαστούμε σε real time και μια μηχανή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) ταυτόχρονων πολλαπλών αναλύσεων ώστε να παράξουμε έτοιμη, πλήρη πρόταση προς κάθε κατεύθυνση. Πρόταση που να φαίνεται τουλάχιστον win win και δεν θα μας αφήνει έκθετους στην προπαγάνδα που χρησιμοποιεί τις ενώσεις των ασθενών και όλο το συναισθηματισμό του καρκίνου.
5. Σε προηγούμενη ΓΣ είχα αναφέρει, σχεδόν παρακαλούσα ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να μπούμε στην εξειδικευμένη γνώση και να κάνουμε εντατική επιμόρφωση στις ανοσοθεραπείες και τα αντικαρκινικά φάρμακα αντί για τις κηραλοιφές. Αυτό, απ όσο γνωρίζω, είναι και ο προσανατολισμός του PGEU. Δυστυχώς σήμερα πολλοί από μας θα φτάσουμε να ζητάμε αναγνώριση υπηρεσιών που ούτε τις γνωρίζουμε, ούτε καν υποψιαζόμαστε πως διαμορφώνονται. Είναι η κρίσιμη αφορμή να ξεκινήσουμε αυτή την επιμόρφωση.
Συμπέρασμα
Η κυβέρνηση από την διαμόρφωση ακόμα του προγράμματος του φαίνεται ότι έκανε τις επαφές της με την φαρμακοβιομηχανία, ήρθε σε κάποια συμφωνία και μετά προχώρησε στην προεκλογική δέσμευση κι έπειτα στη νομοθέτηση εκ του ασφαλούς. Έδειξε ξεκάθαρα ότι μπορεί και χωρίς εμάς, μπορεί και χωρίς τα φαρμακεία. Στον αντίποδα, η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε το λαό μονίμως αγανακτισμένο και στα κάγκελα αφού αυτή «αγωνιζόταν» κατά των κακών εταιρειών, κατά του Big Pharma.
Ας αφήσουμε ιδεοληψίες κι συναισθηματισμούς κι ας αναρωτηθούμε πώς και γιατί, ο ΠΦΣ περίμενε να τον καλέσουν αφού νομοθετηθούν τα ΦΥΚ για να αρχίσει να προετοιμάζεται;
Θυμηθείτε οι πιο παλιοί -σε κάποιο αρχείο του ΠΦΣ κι εγώ το διάβασα- όταν Βαγιωνάς είπε να δίνουμε ΦΥΚ με μειωμένο ποσοστό 18-20% τι αντίδραση υπήρξε. Αν τότε δεν πέρασε αυτό, τότε είναι που χάσαμε τα ΦΥΚ.
6. Η επόμενη κίνηση είναι προς την εφορία. Το όποιο κέρδος ή αμοιβή πρέπει αυτό και μόνο να φορολογείται. Σημειώνω ότι η φορολόγηση των υπηρεσιών είναι υψηλή.
Παροτρύνω λοιπόν, διοικούντες και παροικούντες, να σκέφτονται πάντα ότι όσο νέα φάρμακα ανακαλύπτονται (βιολογικοί παράγοντες, ανοσολογικά κ.ά.), τόσο αυτά θα μπαίνουν συνεχώς στον σχετικό κατάλογο και τόσο θα αυξάνει ο κίνδυνος να μην είμαστε εμείς οι φαρμακοποιοί το υπέρ-εξειδικευμένο προσωπικό που θα τα χειρίζεται και θα τα διαχειρίζεται.
Δεν τρομάζω, δε κασσανδρίζω, δεν κινδυνολογώ. Απλά λέω ότι έχουμε πολύ μικρή χαραμάδα μπροστά μας.  Narrow window που λένε και στο χωριό μου. Ας κάνουμε τον κόπο να κοιτάξουμε μήπως και αντιληφθούμε ότι πρέπει να ανοίξουμε ολόκληρη πόρτα. Δεν πρόκειται μόνο για τους ασθενείς τους ίδιους αλλά και για το περιβάλλον τους.
Υπάρχουν ειδικά κονδύλια στην Ευρώπη για την επιμόρφωση και εξειδίκευση σε αυτά τα φάρμακα. Αναζητήστε τα.

Κιοσές Γεώργιος-Κωνσταντίνος
Αντιπρόσωπος ΦΣ Θεσσαλονίκης στον ΠΦΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου