Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Ανακοίνωση ΔΣ του ΦΣ Τρικάλών περί ΦΥΚ

Έπειτα από έκτακτο ΔΣ, συνυπολογίσθηκαν και αποφασίσθηκαν τα εξής:
1) Ο σύλλογος βλέπει θετικά την επιστροφή της χορήγησης των φαρμάκων, στο μοναδικό  χώρο που ανήκουν, και την παράδοση αυτών δια χειρός φαρμακοποιού. Τα φάρμακα αυτά, δεν έπρεπε ποτέ στο παρελθόν να είχαν φύγει από το χώρο του φαρμακείου, κάτι το οποίο αποδείχθηκε και στην πράξη.
2) Είναι σύμφωνος με τη διαδικασία που απαλλάσσει το χονδρεμπορικό κομμάτι, ώστε να μην εμπλέκεται η οικονομική δυνατότητα του φαρμακείου, με τη χορήγηση αυτών των φαρμάκων, ώστε και οι ασθενείς στα πιο απομακρυσμένα χωριά, να μπορούν να προμηθευτούν χωρίς δυσκολίες τα φάρμακα τους. 
3) Είναι δεδομένο ότι ο κλάδος έχει αδικηθεί στο παρελθόν, και συνεχίζει να αδικείται.  ΄Ηδη το ελληνικό φαρμακείο παρέχει δωρεάν πολλές υπηρεσίες, όπως τον αντιγριππικό εμβολιασμό, τη φαρμακευτική συμβουλή, την εκπαίδευση του ασθενούς στις μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης, πρώτες βοήθειες κτλ... Το ελληνικό φαρμακείο, εκτός του rebate, πληρώνει "πρόστιμο" rebate, όταν χορηγεί πρωτότυπα φάρμακα στον ασθενή, ανεξαρτήτως αν αυτό είναι επιλογή του ασθενούς, ή κλειδωμένη επιλογή του θεράποντος ιατρού, πληρώνει δηλαδή πρόστιμο για μια πράξη στην οποία δεν έχει ευθύνη. Ομοίως, δέχεται και περικοπές σε άλλες συναλλαγές που δεν έχει ευθύνη ο ίδιος ο φαρμακοποιός μέσω της διαδικασίας του ΔΑΠΥ, και στις οποίες ζημιώνεται. Επιπροσθέτως, η εργασιακή αποζημίωση των γαληνικών , βασίζεται σε κατάλογο της προηγούμενης χιλιετίας.
4) Δεδομένων της ευθύνης του φαρμακοποιού και της σωστής χορήγησης του φαρμάκου, και των λειτουργικών εξόδων που έχει ένα φαρμακείο, μία υπηρεσία που αποτελεί το κύριο αντικείμενο του επαγγέλματος, δε μπορεί να γίνει χωρίς αποζημίωση. Ωστόσο, με σκοπό την ορθότερη εξυπηρέτηση των ασθενών, τα μέλη του συλλόγου μπορούν να ενταχθούν σε άνευ αποζημίωσης πιλοτικό πρόγραμμα διακίνησης φαρμάκων για τη θεραπεία ειδικών κατηγοριών με τις εξής αναπόσπαστες προϋποθέσεις
α)  Το πιλοτικό πρόγραμμα θα αφορά συγκεκριμένα σκευάσματα, τα οποία δε θα ανήκουν στην κατηγορία των ευπαθών στη διακίνηση φαρμάκων, όπως γυάλινα φιαλίδια, ή φάρμακα που απαιτούν φύλαξη στο ψυγείο
β) Το πιλοτικό πρόγραμμα θα έχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσυμφωνημένο, από 6 έως 12 μήνες,  Κατά τη διάρκεια αυτού, θα συνεκτιμηθούν οι οικονομικές μελέτες με καλή πρόθεση από τον υπουργό, ώστε να γίνει η ανακατανομή της δαπάνης  για μισθολογικά κόστη ΕΟΠΥΥ και διάφορες λειτουργικές δαπάνες, ώστε να αποζημιωθεί η υπηρεσία του φαρμακοποιού.
γ)  Θα συμπεριληφθεί στην ίδια απόφαση, και η υπερωριακή αμοιβή των διανυκτερευόντων φαρμακείων, όπως ισχύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, θα αποκατασταθεί δηλαδή μία αδικία εις βάρος των φαρμακοποιών , που κάθε υπουργός τη μετέθετε στον επόμενο. Πέρα από την αποκατάσταση της αδικίας, εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο, θα λειτουργήσει και πιο ομαλά το σύστημα των εφημεριών, το οποίο είναι στον αέρα εξαιτίας των πειραματισμών των τελευταίων κυβερνήσεων.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου