Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Λόγια σταράτα Σοφιανόπουλου για ωράριο

Κύριε υπουργέ υγείας

Διαβάζοντας τις δηλώσεις σας στην κυριακάτικη Αυγή μου έγινε σαφές πως η δημιουργική ασάφεια που επί Βαρουφάκη εμφανίστηκε στον πολιτικό λόγο της χώρας τείνει να λάβει διαστάσεις πολιτικής γλωσσικής επιδημίας με ότι συνεπάγεται αυτό.

Κατ αρχήν ως υπουργός οφείλετε να είστε προσεκτικός στις εκφράσεις σας. Σύλλογος φαρμακοποιών είναι μόνο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και τα πρωτοβάθμια μέλη του ανά νομό της χώρας . Αυτοί που είδατε την περασμένη Τετάρτη αργά το μεσημέρι, είναι ένα σωματείο απεργοσπαστών- εμπορικών κανιβάλων-οπαδών του φαρμακευτικού εμπορικού δαρβινισμού που δυστυχώς είναι και μέλη μας . Συνεπώς η λεκτική εξίσωση μέσω του χαρακτηρισμού <σύλλογος> ενός ΝΠΔΔ πανελλαδικής εμβέλειας , επιστημονικού συμβούλου της πολιτείας εκπροσώπου ΟΛΩΝ των φαρμακοποιών της χώρας με ένα νομικό συνοθύλευμα συντεχνιακού καρτέλ αποτελεί σοβαρό ατόπημα που ελπίζω να οφείλεται στην ροή του λόγου απλά και μόνο.


Εκτιμώ πως η κατάργηση του μνημονιακού θεσμού <διευρυμένο ωράριο> αποτελεί ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις ιδεολογικές αρχές του κόμματος αλλά και την στάση του στην βουλή και στους τρείς κύκλους ψήφισης των νομοθετημάτων αυτών την προηγούμενη βουλευτική πενταετία (Φλεβάρης 2011-φλεβάρης 2012-μάρτης 2014).Το διακύβευμα σήμερα λοιπόν σε σχέση με το ωράριο των φαρμακείων είναι το ΕΡΓΑΣΙΜΟ Η ΟΧΙ ΣΑΒΒΑΤΟ.

Τα υγειονομικά και οικονομικά δεδομένα της χώρας είναι αμείλικτα στην απάντηση του διλήμματος αυτού. Αν είστε όπως λέτε με το μέσο ελληνικό φαρμακείο της γειτονιάς , το οποίο εργάζεται κατά πλειοψηφία το πολύ με ένα υπάλληλο, τότε εργάσιμο Σάββατο , και ακόμα χειρότερα ,μαζί με εργάσιμη Δευτέρα και Τετάρτη αποτελούν αγγελιοφόρο λουκέτου , δώρο στα αμφιβόλου ιδιοκτησιακού καθεστώτος μεγαλο-φαρμακεία του κέντρου της Αθήνας και των <ευγενών > προαστίων.

Και σας τα γράφω αυτά ανήμερα την γιορτή της μητέρας για να σκεφτείτε ότι μητρότητα και διευρυμένο δεν πάνε μαζί. Επίσης το μέσο φαρμακείο μπορεί με δυσκολία να μισθώνει μόνο έναν υπάλληλο και αυτόν με δυσκολία. Και επειδή οι υπάλληλοι έχουν ,ευτυχώς για το καλό του κοινωνικού συνόλου ακόμα,40 ώρες εργάσιμες . αν επιλέξετε ωράριο διεύρυνσης θα πρέπει να αυξήσετε και το ωράριο των υπαλλήλων στην ίδια διάρκεια με την ίδια αμοιβή , γεγονός που προφανώς αδυνατείτε και σωστά . Επίσης προφανώς θα βάλετε και ένα λιθαράκι στον ταξικό χαρακτήρα του επαγγέλματος απομακρύνοντας από την αγορά εργασίας όλες τις εν δυνάμει συναδέλφους που θα επιλέξουν την μητρότητα από την εργασιακή βαρβαρότητα.

Αν πρόκειται να ασπαστούμε ως υποχρέωση το διευρυμένο ωράριο με κυβέρνηση της αριστεράς , ε τότε δεν θα πάρουμε κύριε υπουργέ . Αυτό το ωράριο ούτε ο Λοβέρδος με τον Άδωνι δεν τόλμησαν να το καθιερώσουν ως υποχρεωτικό.

Η θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του κλάδου σας είναι επανειλημμένα κατατεθήμενη .ΔΕΥΤΕΡΑ ΩΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 40 ώρες εργασίας. Σάββατο πρωί, Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα διαστήματα ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ με επαρκή αριθμό εφημερευόντων συναδέλφων για την ομαλή εξυπηρέτηση του κοινού σε ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

Οποιαδήποτε άλλη λύση κύριε υπουργέ είναι ροζ και το χρώμα του ΣΥΡΙΖΑ θέλω να πιστεύω πως παραμένει ι το κόκκινο ακόμα και ως κυβέρνηση.
Αν έχετε σκοπό να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε άλλη λύση πλην των αιτημάτων του ΠΦΣ , αιτήματα που ως αντιπολίτευση είχατε κάνει εν συνόλω δεκτά , καλύτερα αφήσετε τα πράγματα ως έχουν.


Ανδρέας Σοφιανόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου