Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Τραγικό έγγραφο ΠΦΣ για τις διανυκτερευσεις

Ο ΠΦΣ έχει καταστεί το τελευταίο διάστημα δέκτης αναφορών, καταγγελιών και παραπόνων, τόσο συναδέλφων, όσο και πολιτών, ότι μερικοί – ελάχιστοι – συνάδελφοί μας παραβαίνοντας το νόμο και ενεργώντας αντιδεοντολογικά, εκπληρώνουν τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις (κυρίως) κατά το δοκούν.
Έτσι, μερικοί συνάδελφοι κατά τη διάρκεια των διημερεύσεων και διανυκτερεύσεών τους, παρανόμως ενεργούντες, π.χ. είτε αρνούνται να χορηγήσουν φάρμακα, συνταγογραφούμενα ή μη, και φαρμακευτικά προϊόντα, είτε απουσιάζουν αδικαιολογήτως από το φαρμακείο τους.


Κατόπιν των ανωτέρω περιστατικών που εκθέτουν τον κλάδο, αλλά και δυνητικώς θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή συμπολιτών μας, θα θέλαμε να καταστήσουμε απολύτως σαφή τα κάτωθι:

1ον.Η διημέρευση και διανυκτέρευση είναι υποχρεωτική για όλους τους φαρμακοποιούς, εκτός από εκείνους που έχουν νομίμως απαλλαχθεί για σοβαρούς λόγους υγείας με απόφαση του αρμόδιου Περιφερειάρχη (άρθρο 9 παρ. 1 και 2 του Ν. 1963/1991).
2ον. Καθ’ όλη την διάρκεια της διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως ο φαρμακοποιός υποχρεούται όπως παραμένει στο φαρμακείο του και να εξυπηρετεί τους ασθενείς. Το ΠΔ 479/1981 ορίζει ειδικές διατάξεις μόνο για τους δήμους και κοινότητες στις οποίες λειτουργούν από 2 έως 6 φαρμακεία.
3ον.Ο φαρμακοποιός κατά την διάρκεια της διημερεύσεως και διανυκτερεύσεως υποχρεούται να χορηγεί ΜΥΣΥΦΑ και άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, ως επίσης και κάθε άλλο προϊόν που πωλείται από το φαρμακείο (π.χ. παραφαρμακευτικά προϊόντα, καλλυντικά κλπ), η δε άρνηση χορήγησης δύναται να επισύρει κατά του παραβάτη τις κατά το νόμο κυρώσεις. Ευνόητο είναι ότι δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για τα ΜΥΣΥΦΑ και τυχόν απαίτησή της για την χορήγηση αυτών είναι παντελώς αυθαίρετη.
4ον.Οι παραβάτες των περί διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων διατάξεων, πλην των προβλεπόμενων ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων, τιμωρούνται με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη, με πρόστιμο και, σε περίπτωση υποτροπής, με πρόσκαιρο κλείσιμο του φαρμακείου από πέντε (5) ημέρες μέχρι έξι (6) μήνες (άρθρο 9 παρ. 4 του Ν. 1963/1991).
5ον.Οι φωτεινές σημάνσεις και ο σταυρός των φαρμακείων πρέπει να διατηρούνται σε λειτουργία μονό κατά τη διανυκτέρευση αυτών. Σχετικώς το Υπουργείο Υγείας δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου ΔΥΓ3(β)/ΓΠ.οικ./36647/2010 έγγραφό του με θέμα «Διανυκτερεύσεις και φωτεινή σήμανση φαρμακείων» αναφέρει διαμαρτυρίες πολιτών για τη σύγχυση που προκαλείται εκ του γεγονότος ότι οι φωτεινές σημάνσεις και ο σταυρός ορισμένων φαρμακείων παραμένουν φωτεινές, χωρίς να διανυκτερεύουν τα φαρμακεία αυτά.
6ον. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα φαρμακεία που διανυκτερεύουν, οφείλουν να έχουν τις εισόδους τους καταλλήλως φωτισμένες (άρθρο 5 παρ. 5, τελευταίο εδάφιο του Β.Δ. 398/1963), και εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφαλείας να χορηγούνται τα αιτούμενα φάρμακα, συνταγογραφούμενα ή μη, από την ειδική θυρίδα ασφαλείας εξυπηρετήσεως του κοινού (άρθρο 4 παρ. 4 τελευταίο εδάφιο του Ν. 1963/1991).
Παρακαλούμε όπως άμεσα γνωστοποιήσετε το παρόν σε όλα τα μέλη σας για να λάβουν γνώση, ούτως ώστε να εκλείψουν τα ελάχιστα έστω αντίστοιχα συμβάντα, τα οποία ενδέχεται να τύχουν εκμετάλλευσης από διάφορα κέντρα παραπληροφόρησης, τα οποία εργολαβικά υποσκάπτουν το ρόλο και το θεσμό του αδειούχου φαρμακοποιού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Σχόλια pharma-sfera


εγώ το συγκεκριμένο το χαρτί το κολλάω εδώ και χρόνια..
Ποτε δεν αρνήθηκα να δώσω ΜΥΣΥΦΑ . Αλλά δίνω μόνο Φαρμακα
Ο κύριος Θεοδοσιάδης να μας αναφέρει που λέει ότι είμαι υποχρεωμένος να κρατάω καλλυντικά στο φαρμακείο μου, ή κάθε είδους παραφάρμακου..
(ΑΡΘΡΟ 4
Κάθε φαρμακείο υποχρεούται να είναι εφοδιασμένο με τα εξής:
1.Φάρμακα 
α)Τα καθοριζόμενα από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων φάρμακα, χημικές ουσίες, και δρόγες, της Ελληνικής Φαρμακοποιίας.
β)Επαρκείς ποσότητες ιδιοσκευασμάτων και σκευασμάτων αντιβιοτικών, ορμονούχων, αιμοστατικών, καρδιοτονωτικών, αναλγητικών, θεραπευτικών ορών και λοιπών κυκλοφορούντων φαρμάκων για την κάλυψη των αναγκών του Κοινού, σε συσχετισμό με την πληθυσμιακή πυκνότητα της περιοχής, τη συχνότητα διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων αυτού και γενικά την κίνηση εκτελέσεως συνταγών.
γ)Καθαρό οξυγόνο σε μεταλλικές φιάλες, έτοιμο για χρήση, μαζί με τ' απαραίτητα εξαρτήματα, για τη χρησιμοποίηση του από τον ασθενή.
δ)Τα από το Κρατικό Μονοπώλιο Ναρκωτικών νομίμως κυκλοφορούνται ναρκωτικά στις ποσότητες που ορίζονται κάθε φορά με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
ε)Διάφορα προϊόντα υγειονομικής χρήσεως, όπως σύριγγες, θερμόμετρα, κλύσματα, θερμοφόρες, παγοκύστες, καθετήρες, συσκευές μεταγγίσεως, βελόνες ενέσεων κ.λ.π)

 Ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να κρατάει μόνο ΦΑΡΜΑΚΑ, τα λοιπά είνai προαιρετικά ! (πλην φιαλών οξυγόνου)..
Αν έχω καλλυντικά, τα έχω σε ξεχωριστό τμήμα, όπως ορίζει ο νόμος.. Αυτά τα τμήματα δε διανυκτερεύουν , πολυ απλά , γιατί δεν εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες,,,

ΣΤο μόνο που συμφωνώ κάθετα είναι στο μπουρδέλο Αθηνας και Λάρισας με τους σταυρους ορθάνοιχτους...

Όσον αφπρά τα ΜΥΣΥΦΑ, σε περίπτωση που πάνε σε άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων και καταστουν οικονομικά ασύμφορα για τα φαρμακειία ,δε θα τα δίνουμε ούτε αυτά.. Όπως και δεν κρατάμε Frisolac Γάλα..

Κάτι τελευταίο.. Δεν έχω πρόβλημα να δώσω οτιδήποτε αρκεί να εντάξουμε πλήρως την ευρωπαική νομοθεσία  στη δικιά μας.. Να γίνουμε Ελβετία - Αυστρία , να εφημερευουν τα αντίστοιχα φαρμακεία αναλογικά , και όταν χτυπάει το καμπανάκι να βάζεις ένα 5 ευρω ως αποζημίωση...

Στο νόμο Λοβέρδο αντίστοιχα για τους κρατικούς φορείς αναφέρεται..
ΝΟΜΟΣ 3754/2009 - ΦΕΚ 43/Α'/11.3.2009
Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το π.δ. 76/2005 και άλλες διατάξεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

   Εκδίδομε τον ακόλουθο νόμο που ψήφισε η Βουλή:

Αρθρο 1

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α

   Οι νοσοκομειακοί ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί ιατροί και οι ειδικευόμενοι πραγματοποιούν τις απαραίτητες εφημερίες για την ασφαλή λειτουργία των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Το πρόγραμμα των εφημεριών αυτών καταρτίζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και το πρώτο άρθρο της κλαδικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος και του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την 1η Δεκεμβρίου 2008.
Για τις ανάγκες κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και ομαλής λειτουργίας των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας δεν εφαρμόζονται ελαστικά ωράρια και ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ο παρών νόμος αφορά το σύνολο του ιατρικού προσωπικού του κλάδου ΕΣΥ, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι οδοντίατροι, καθώς και οι ιατροί που ανήκουν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης και στις κλινικές, τμήματα, εργαστήρια και μονάδες αυτού. Οι ισχύουσες για την αστική ευθύνη των νοσοκομειακών ιατρών διατάξεις εφαρμόζονται και για τους πανεπιστημιακούς ιατρούς.

Αρθρο 2

   Το επίσημο ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωινό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή. Ύστερα από κάθε ενεργό εφημερία παρέχεται στον ιατρό, νοσοκομειακό ή πανεπιστημιακό, σε εργάσιμη ημέρα, εικοσιτετράωρη ανάπαυση, η οποία δεν μεταφέρεται πέραν της μιας εβδομάδας.

Για τη συγκεκριμένη ανάπαυση οι ιατροί αποζημιώνονται , ο φαρμακοποιός???





Παραδειγματα εφημεριων κρατικών φορέων

http://www.gna-gennimatas.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=50

Επείγοντα Εξωτερικά Ιατρεία
1. ΣΚΟΠΟΣ:
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γ.Γεννηματάς είναι αυτόνομο οργανωμένο τμήμα υπεύθυνο για την υποδοχή και αντιμετώπιση ασθενών που χαρακτηρίζονται ως επείγοντα περιστατικά και ατυχήματα με εκτεταμένο εύρος και ποικιλία κλινικών περιπτώσεων που εκτείνονται σε όλα τα ιατρικά γνωστικά αντικείμενα-πλήρες φάσμα των νόσων, κακώσεων, διαταραχών συμπεριφοράς. Η έννοια του επείγοντος έχει διαφορετική σημασία για τον ασθενή, το περιβάλλον του, το ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό.




Καθημερινά, όλες τις μέρες της εβδομάδας και όλο το 2ωρο, ανεξαρτήτως αν το νοσοκομείο τελεί υπό καθεστώς εφημερίας ή μη, βρίσκεται πάντα νοσηλευτής στο χώρο του Τ.Ε.Π., διότι και σε μέρες μη εφημερίας το νοσοκομείο θεωρείται σταθμός παροχής πρώτων βοηθειών για επείγοντα περιστατικά, τα οποία βρίσκονται κοντά στο νοσοκομειακό συγκρότημα. Ως τέτοια νοούνται περιστατικά όπως τροχαία, καρδιολογικά, αλλεργίες επιδεινούμενες με το πέρας της ώρας και γενικά περιστατικά που κινδυνεύουν μέχρι να διακομιστούν σε εφημερεύοντα νοσοκομειακό σταθμό, και τα οποία συνήθως προσεκομίζει το Ε.Κ.Α.Β. Περιστατικά τα οποία δεν θεωρούνται επείγοντα, δε μπορούν να εξυπηρετηθούν από το νοσοκομείο μας όταν αυτό δεν τελεί υπό καθεστώς εφημερίας γιατί δεν εφημερεύουν τα αντίστοιχα τμήματα εργαστηρίων (ακτινολογικό, τμήμα υπερήχων, εργαστηριακής ανάλυσης αίματος) με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών και την επαναδιακομιδή τους σε άλλο εφημερεύον 



Τις ημέρες εφημερίας, το Νοσοκομείο δέχεται ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ περιπτώσεις.  Για τις μη επείγουσες περιπτώσεις σας παρακαλούμε να κλείσετε τακτικό ραντεβού. 



Εφημερευω.. Μόλις μου τηλεφώνησαν.. Ψάχνουν ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ .. Στο 

νοσοκομείο Τρικάλων δεν υπάρχει, τα ιατρεια του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστά κια τη στέλνουν στο 

νοσοκομείο Καρδίτσας...

Της είπα ότι αν δε θέλει να φύγει εκτός Τρικάλων , να τηλεφωνησει σε κάποιον ιδιώτη μήπως την εξυπηρετήσει.. Κανα 50ευρω επίσκεψη δηλαδή..


Μαντέψτε ποιος είναι ο μαλάκας που δεν αποζημιώνεται για την υπηρεσια του στις εφημερίες!!!!

(Οι ιατροί γιατί δεν είναι υποχρεωμένο να εφημερεύουν αντίστοιχα???? )

1 σχόλιο:

  1. Αφού δεν είσαι υποχρεωμένος η δεν θέλεις να έχεις καλλυντικά συνάδελφε,μη διαμαρτύρεσαι γιατί μία μία οι εταιρίες τα διοχετεύουν στα πολυκαταστήματα.
    Συμφωνώ ότι δεν είναι δυνατό να σε ξυπνάει ο άλλος τα ξημερώματα και να ζητάει βιταμίνες ή πάτους για παπούτσια,αλλά όχι να "τρώει πόρτα" όταν ζητάει ένα αντιπυρετικό σιρόπι για το παιδί του ,επειδή δεν έχει ιατρική συνταγή,(μας έχει καταγγελθεί επανηλλειμένως στο σύλλογό μας).
    Επίσης πρέπει να διευκρινιστεί εαν με τον Καποδίστρια υποχρεούνται οι φαρμακοποιοί της επαρχίας να διανυκτερεύουν στο φαρμακείο ή από το σπίτι( η νομοθεσία για έξη φαρμακεία είναι πεπαλαιωμένη μιας και αναφερόταν στους παλαιούς δήμους και κοινότητες)
    Όλα αυτά πρέπει να ρυθμιστούν με ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο ώστε να πάψουν να υπάρχουν ασάφειες και προστριβές που δυσφημίζουν τον κλάδο.
    Οσο για την Αθήνα ας όψονται αυτοί που διοικούν "δυναμικά" και έχουν εύκολη την κριτική για όλους τους άλλους συλλόγους και τον ΠΦΣ.
    Ανδρέας Κωνσταντινίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή