Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Πώς θα γίνει η μείωση 1 δισ. στη φαρμακευτική δαπάνη(iatronet.gr)


"ΤΙ ΛΕΕΙ??????"

Θερμό αναμένεται το καλοκαίρι στον τομέα του φαρμάκου.
Το υπουργείο Υγείας προωθεί σειρά μέτρων, τα οποία θα οδηγήσουν φέτος σε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 1,039 δισεκατομμύριο.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η διεύρυνση της λίστας των 89 ακριβών φαρμάκων, η μείωση των τιμών στα γενόσημα και η άρση του πλαφόν, η οποία είχε θεσπιστεί πέρυσι με την οριζόντια μείωση των τιμών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος και ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε ημερίδα με θέμα 'Η φαρμακευτική αγορά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης΄, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).
Ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι στις 13 Ιουνίου θα εκδοθεί νέα αγορανομική διάταξη και στα τέλη του μηνός θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη θετική λίστα φαρμάκων.
Αναφερόμενος στις πολιτικές που ακολουθεί το υπουργείο στο χώρο της Υγείας τόνισε ότι 'μέσα στο 2011 πετύχαμε εξοικονόμηση 750 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό το οποίο φιλοδοξούμε να διπλασιάσουμε το 2011 και θέτουμε ως στόχο το 2012 να είναι έτος σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Την 1η Σεπτεμβρίου θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη το σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υγείας'.
Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε, πάντως, τις επιφυλάξεις του σχετικά με την αποτελεσματικότητα της 'λίστας' συνταγογραφούμενων φαρμάκων, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.
Έκανε λόγο για δημιουργία κινήτρων επανεξαγωγής φαρμάκων σε χώρες με υψηλότερες τιμές και ελλείψεις στην ελληνική αγορά.
Επεσήμανε, επίσης, ότι οι κύριες αιτίες διόγκωσης των δαπανών φαρμάκου αποτελούν η υπερκατανάλωση και η υποκατάσταση φθηνών φαρμάκων από ακριβότερα και όχι η τιμή τους.
Μέτρα
Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι μέσα στο 2011 λαμβάνονται 11μέτρα, με τα οποία θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.
Αναλύοντας τα μέτρα, είπε ότι η ανατιμολόγηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2010 και τον περασμένο Φεβρουάριο, απέφερε 199 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα αποδώσει 200 εκατομμύρια.
Ακολουθούν σε απόδοση το μέτρο της έκπτωσης από τις φαρμακευτικές εταιρείες (rebate), που θα αποφέρει το 2010 και το 2011 όφελος 137 εκατομμυρίων. Η εισαγωγή της αρνητικής λίστας θα αποδώσει 132 εκατομμύρια.
Το επόμενο διάστημα, θα ακολουθήσουν η διεύρυνση της λίστας των 'ακριβών' φαρμάκων και η τιμολόγηση των γενόσημων σε τιμές 60% έως 72% των πρωτοτύπων.
Συνταγογράφηση
Πρόταση για πλήρες σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης χωρίς καμία επιβάρυνση του Δημοσίου κατέθεσε στην κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, όπως έγινε γνωστό στην ημερίδα.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) κ. Διονύσης Φιλιώτης εξέφρασε τις αντιρρήσεις της βιομηχανίας για τη θετική λίστα φαρμάκων υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή της θα οδηγήσει σε αύξηση και όχι μείωση της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων. Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι ο ΣΦΕΕ στηρίζει τις προσπάθειες για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και ζήτησε από την κυβέρνηση καλύτερη συνεργασία για την υλοποίηση του έργου.
Ανάμεσα στα άλλα χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση που κατέθεσε στο Συνέδριο ο καθηγητής κ. Ηλίας Μόσσιαλος, η οποία προβλέπει η τιμολόγηση των φαρμάκων να γίνεται με βάση 6 χώρες και όχι 22.
Από το πάνελ των ομιλητών για το θέμα ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής London School of Economics, πρόεδρος ΙΣΤΑΜΕ και Πρόεδρος Επιτροπής Εμπειρογνώμων για την Υγεία, υπογράμμισε:
'Θα χρειαστεί μία δεκαετία προκειμένου ο χώρος της υγείας να μπει σε τάξη και να βελτιωθούν τα οικονομικά αλλά και τα ποσοτικά στοιχεία. Το συμμάζεμα ξεκίνησε, τα τέσσερα ταμεία έχουν ήδη γίνει ένα και εάν εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική θα ενταχθούν στο νέο φορέα και τα υπόλοιπα ταμεία'.
Τόνισε πως για πρώτη φορά υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο λήψης αποφάσεων που εξασφαλίζει δομές ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής και πρότεινε την αναβάθμιση της πολιτικής των φαρμάκων με συγχώνευση του ΕΟΦ και του ΕΦΕΤ. Επίσης πρέπει σε επίπεδο χρηματοδότησης να καταστήσουμε το σύστημα λιγότερο πολύπλοκο συμπεριλαμβάνοντας μόνο χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Φαρμακοποιοί
Όσον αφορά τους φαρμακοποιούς χαρακτήρισε σωστή την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοιχτεί πλήρως το επάγγελμα και επεσήμανε πως πρέπει να μειωθεί το ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού ή να σταματήσει να αντιστοιχεί στην τιμή του φαρμάκου.
Τέλος, πρότεινε να αναβαθμιστεί το φαρμακευτικό επάγγελμα με φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων στους επαγγελματίες και ζώνες βιωσιμότητας σε κάθε περιοχή.
Στο θέμα αναφέρθηκε και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αθηνά Δρέττα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως 'σήμερα η κατάσταση της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη και των ταμείων ακόμα δυσκολότερη'.
Όσον αφορά στο χώρο του φαρμάκου η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να υπάρχει συνεκτική φαρμακευτική πολιτική για να λειτουργήσει ως ανταγωνιστική αγορά. Η υφιστάμενη πολιτική στηρίχτηκε στην ακόλουθη σειρά παρεμβάσεων:
α) την κοστολόγηση που οδήγησε σε μείωση των τιμών κατά 16,5%. Στον τομέα αυτό περιμένουμε να δούμε και τα αποτελέσματα από τη νέα ανατιμολόγηση, δηλαδή σε τι ποσοστά θα διαρρυθμιστεί η νέα κοστολόγηση που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα όπως η άρση του πλαφόν.
β) τον έλεγχο της συνταγογράφησης, που λόγω των συνθηκών δεν μπορεί να γίνει άμεσα.
γ) τη διεύρυνση της λίστας ΜΗΣΥΦΑ.
δ) τα γενόσημα: Στην Ευρώπη ο όγκος των γενοσήμων αγγίζει το 40% και σε αξία το 20%, ενώ στην Ελλάδα ο όγκος είναι στο 15-20% και η αξία τους στο 20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου