Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

FIP: Τα διαγνωστικά τεστ Covid-19 και τα εμβόλια να γίνονται στα φαρμακεία

Από τον Φαρμακευτικό Κόσμο:

Η Ομοσπονδία κατέθεσε 23 επείγοντα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας

Η Διεθνής Ομοσπονδία των Φαρμακοποιών (FIP) ανακοίνωσε 23 επείγοντα μέτρα που πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις ώστε να διασφαλιστεί σε όλο τον κόσμο η συνέχεια της φαρμακευτικής περίθαλψης αλλά και παράλληλα να μπορούν οι φαρμακοποιοί να διαδραματίσουν ακόμη ισχυρότερο ρόλο στην καταπολέμηση του COVID-19.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της FIP, Dominique Jordan θα πρέπει μεταξύ άλλων:


  1. Οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί τους να αναγνωρίζονται ως εργαζόμενοι με ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  2. Το προσωπικό του φαρμακείου να έχει πρόσβαση σε κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό αλλά και να ελέγχεται τακτικά για τυχόν μόλυνση από τον ιό.
  3. Να χρηματοδοτείται η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων και φαρμακευτικών υπηρεσιών σε ασθενείς που πρέπει να μείνουν στο σπίτι.
  4. Να ληφθεί μέριμνα και μέτρα για τα φάρμακα που κινδυνεύουν να ελλείψουν.
  5. Να υπάρξει συνεχής χρηματοδότηση για την εκπαίδευση έναντι μολυσματικών ασθενειών.
  6. Να δοθεί οικονομική βοήθεια στα φαρμακεία που διακόπτουν τη λειτουργία τους εξαιτίας νόσησης του προσωπικού.
  7. Να εξουσιοδοτηθεί και να αξιοποιηθεί το δίκτυο των φαρμακείων ώστε να πραγματοποιεί μαζικές δοκιμές διαγνωστικών τεστ σε όλους τους πληθυσμούς (μετά την έγκριση τεκμηριωμένων πρωτοκόλλων για τη χρηστικότητα των ταχέων τεστ φροντίδας για το COVID-19 σε κατάλληλα άτομα στην κοινότητα).
  8. Να υπάρξουν περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη υποδομών για να διασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγείας είναι έτοιμα για μαζική ανοσοποίηση όταν είναι διαθέσιμα τα εμβόλια έναντι του COVID-19, αλλά και να επικαιροποιηθούν οι κανονισμοί που θα επιτρέπουν στους φαρμακοποιούς να εμβολιάσουν ενήλικες.

«Η πολύτιμη υπηρεσία που παρέχουν οι φαρμακοποιοί και οι βοηθοί τους στους πολίτες και η σημαντική συμβολή τους στη μείωση της τεράστιας πίεσης που ασκείται στα συστήματα υγείας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πανδημίας COVID-19 είναι τώρα πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Γνωρίζουμε ότι αυτοί οι συνάδελφοι καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες και υποβάλλονται σε κινδύνους προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνέχεια της περίθαλψης, ιδίως στους ευάλωτους, και να διατηρήσουν μια ισχυρή και αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού φαρμάκων και ιατρικών προϊόντων, καθώς και να παρέχουν πολύ απαραίτητες συμβουλές και υπηρεσίες», δήλωσε ο πρόεδρος της FIP Dominique Jordan.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας πρόσθεσε πως τα μέτρα της FIP απαιτούν επίσης τη θέσπιση κατάλληλων υπηρεσιών για την υποστήριξη της ψυχολογικής υγείας των φαρμακοποιών και του προσωπικού των φαρμακείων καθώς όλοι όσοι εμπλέκονται στην πανδημία εμφανίζουν συχνά έντονο στρες και άλλα ψυχικά νοσήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου