Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

Αλλάζει η διαδικασία με τα ναρκωτικά

Οδηγίες για τη συνταγογράφηση των ναρκωτικών εξέδωσε σήμερα ο ΕΟΠΥΥ. Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων, βάσει του άρθρου 90 του νέου νόμου 4600 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Τεύχος Α’ 43/09.03.2019, "από τις 2 Μαΐου 2019 για τη χορήγηση ναρκωτικών προβλέπεται ότι η συνταγή ναρκωτικών ιδιοσκευασμάτων ή σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες που περιλαμβάνονται στους πίνακες Α-Δ’ του άρθρου 1 του ν. 3459/2006 και της παρ. 8 του άρθ. 1 του ΠΔ 148/2007, καταχωρείται ηλεκτρονικά και φέρει ειδική σήμανση με αναγραφή της φράσης «ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ». Κάθε συνταγή περιλαμβάνει μόνο ιδιοσκευάσματα ή σκευάσματα που περιέχουν τις ουσίες του ίδιου πίνακα.




Αυτό σημαίνει ότι καταργείται η υποχρέωση των ιατρών να εκδίδουν παράλληλα και χειρόγραφη συνταγή, η οποία συνοδεύει την ηλεκτρονική συνταγή. Συνεπώς καταργείται η χειρόγραφη ειδική συνταγή ναρκωτικών (μονόγραμμη και δίγραμμη) και οι δέσμες (μπλοκ) που φέρουν διπλότυπες συνταγές ναρκωτικών του ν. 3459/2006.
Οι φαρμακοποιοί πρέπει να εκτυπώνουν αντίγραφο της ηλεκτρονικής «ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ», το οποίο φυλάσσουν επί τριετία από την καταχώρησή της σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Επίσης, σύμφωνα με το νόμο 4600 και το έγγραφο του ΕΟΠΥΥ, προβλέπονται αλλαγές και στις ημερήσιες δόσεις των ναρκωτικών ουσιών του Κρατικού Μονοπωλίου και στη συνταγογράφηση οπιοειδών για την αντιμετώπιση του πόνου νεοπλασματικής αιτιολογίας.






Πηγή: eopyy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου