Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

ΜΥΣΥΦΑ κ ενδεικτική ΛΤ

Σύγχυση έχει προκαλέσει στον κλάδο η αναγραφή ενδεικτικής ΛΤ. 
Κάποιοι θεωρούν ότι ενδεικτική ΛΤ είναι η τιμή που θα προέκυπτε βάσει της χονδρικής αποδίδοντας στο φαρμακείο ένα προτεινόμενο markup μέγιστο 30% δηλ κοντά στο 20% επί της ΛΤ.
ΟΧΙ. 
ΔΕΝ έχει καμία σχέση η ενδεικτική ΛΤ με τε την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ τιμή μιας και δε συνδέεται με τη τιμή κτίσης αλλά με θεωρητικές τιμές που αναλύονται παρακάτω. Λίγο πολύ η ενδεικτική λιανική τιμή θα ήταν η τιμή που ΘΑ ΙΣΧΥΕ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΩ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ. Αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι στην αλυσίδα.
Με την απελευθέρωση των τιμών σε βάσει χονδρικής τιμής και απελευθέρωση και της λιανικής ο καθένας πουλάει ΟΣΟ θέλει ή ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ. Αμερικάνικο σύστημα. 
Σε άλλη τιμή αγοράζει κάποιος στην Αθήνα, σε άλλη τιμή στο χωριό (άλλες κλίμακες) και κατεπέκταση ο ασθενής που βρίσκεται κοντά σε ένα φαρμακείο ή σουπερμάρκετ μεγάλης δυναμικης θα έχει φθηνότερη πρόσβαση στο φάρμακο από τον ασθενή της επαρχίας. ΠΛΕΟΝ το ΜΥΣΥΦΑ δεν είναι ΦΑΡΜΑΚΟ αλλά εμπόρευμα, όπως γίνεται και στις περισσότερες ευρωπαικές χώρες, όχι με βήμα την ασφάλεια αυτών των φαρμάκων (μιας και είναι ασφαλή μόνο εφόσον δίδονται εν γνώση από χέρι επαγγελματία  υγείας που γνωρίζει τις αντενδείξεις και τις παρενέργειες αυτών),  αλλά για εξοικονόμηση πόρων μέσω της αυτοθεραπείας.
Κ ως εμπόρευμα, η τιμή είναι κυμαινόμενη... ΠΡΟς το παρόν πήραν ήδη φωτιά οι χονδρικές τιμές!!! 20% για πολλά φάρμακα και είμαστε ακόμα στην αρχή...
Παρακάτω παραθέτονται συναφή άρθρα.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για την απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ, η ενδεικτική λιανική τιμή διαμορφώνεται ως εξής:
α) Από τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών – μελών της Ε.Ε., όπου βρέθηκε τιμή.
β) Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η τιμολόγηση του προϊόντος ΜΗΣΥΦΑ με βάση την προηγούμενη περίπτωση, το προϊόν λαμβάνει ως τιμή βάσης, για τον καθορισμό της ενδεικτικής τιμής λιανικής πώλησης, το μέσο όρο των τιμών στα δύο κράτη-μέλη, όπου βρέθηκε τιμή.
γ) Αν το φαρμακευτικό προϊόν ΜΗΣΥΦΑ τιμολογείται σε ένα μόνο κράτος-μέλος, τότε λαμβάνεται η χαμηλότερη τιμή μεταξύ της ισχύουσας τιμής, εφόσον υπάρχει, και της τιμής που έχει στο άλλο κράτος-μέλος, αλλιώς λαμβάνεται η τιμή που έχει στο κράτος-μέλος αυτό.
δ) Αν δεν είναι δυνατή η εφαρμογή της προηγούμενης περίπτωσης, τότε το προϊόν ΜΗΣΥΦΑ τιμολογείται με βάση τη συσχέτιση με όμοια ως προς τις δραστικές ουσίες, τις περιεκτικότητες και τις φαρμακοτεχνικές μορφές προϊόντα στην Ελλάδα. Η συσχέτιση μπορεί να γίνεται και με όμοια συνταγογραφούμενα φάρμακα.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική μνημονιακή δέσμευση υπαγόρευε πλήρη απελευθέρωση, εκτός των τιμών, και των καναλιών διανομής όλων των ΜΗΣΥΦΑ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και επρόκειτο για μια μικρή νίκη των φαρμακοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου