Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

ΟΛΑ ΜΑΖΕΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΑΠΥ


27/02/2017
ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ
ΕΚΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΥ
1)ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΟ ΚΥΤΙΟΥ
2)ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 1500
3)ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 3000

ΕΝΤΟΣ ΦΑΚΕΛΟΥ
1)ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΔΑΠΥ
2) ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ
3) ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ
.

Οι απορίες είναι εκατοντάδες, τα σχόλια πολλαπλάσια. Η συντακτική ομάδα έχει δεχτεί πάρα πολλά μηνύματα και κλήσεις για την καταχώρηση των γνωματεύσεων στο νέο e-ΔΑΠΥ Παροχών.

Οφείλουμε να σας πούμε τα εξής. Καταρχάς δεν υπάρχει λόγος πανικού. 9/10 απορίες υφίστανται γιατί δεν έχουν διαβαστεί σωστά οι οδηγίες καταχώρησης, αλλά και ολοκλήρωσης περιόδου. Πρέπει να τις διαβάσετε ξανά και ξανά. 

Ναι ορισμένα στάδια, ειδικά της ολοκλήρωσης, είναι πολύπλοκα. Μετρήσαμε ούτε ένα ούτε δυο, αλλά... 25 κλικ μέχρι να τελειώσει η διαδικασία ολοκλήρωσης αφού έχουμε καταχωρήσει όλες τις γνωματεύσεις! Απίστευτος αριθμός για ηλεκτρονική διαδικασία!

Ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις όπως βγήκαν από την εμπειρία αναφορών από εκατοντάδες συναδέλφους θα διαβάσετε παρακάτω. Τα περισσότερα είναι ήδη γραμμένα στις οδηγίες, δε θα ήταν όμως κακό να τα ξαναθυμηθούμε:


Μέσα από το e-ΔΑΠΥ δεν θα εκδώσετε τιμολόγιο, δεν το κάνει αυτό η εφαρμογή. Τιμολόγιο θα εκδώσετε είτε από το πρόγραμμα του φαρμακείου σας είτε χειρόγραφα και απλά στο e-ΔΑΠΥ θα καταχωρήσετε τον αριθμό τιμολογίου και την ημερομηνία του κατά τα γνωστά.

- Δεν απαιτούνται αντίγραφα τιμολογίων ούτε αντίγραφα αποδεικτικών ΔΑΠΥ. Απλά το πρωτότυπο τιμολόγιο μπαίνει ΕΝΤΟΣ του φακέλου κάθε κατηγορίας αναλωσίμων (ως γνωστόν κάθε κατηγορία απαιτεί ξεχωριστή υποβολή/ξεχωριστό τιμολόγιο). 

- Απαιτείται φορολογική ενημερότητα για κάθε τιμολογίο άνω των 1500 ευρώ και ασφαλιστική ενημερότητα για ποσά άνω των 3000 ευρώ. Για μικρότερα ποσά δεν χρειάζεται τίποτα.

- Οι κατηγορίες είναι: αναλώσιμο υλικό (εδώ μπαίνουν τα αναλώσιμα διαβήτη, η πιο δημοφιλής κατηγορία), σκευάσματα ειδικής διατροφής, ακουστικα βαρυκοίας/ορθοπεδικά/αναπνευστικά είδη. Επίσης όλα αυτά σε ξεχωριστή κατηγορία αν πρόκειται για Ευρωπαίους ασφαλισμένους.

- Σε κάποια αναλώσιμα όταν δε γνωρίζετε την τιμή αποζημίωσης ή αν δε βγαίνει από το σύστημα τότε πρέπει να συμβουλευτείτε την εταιρεία... Θα σας βοηθήσει επίσης και ο κατάλογος των σκευασμάτων ειδικής διατροφής που έχουμε στο blog μας.

- Εκτυπώνετε κάθε γνωμάτευση που καταχωρείτε. Αν έχετε παραλείψει την εκτύπωση σε κάποια/ες, μπορείτε να επανεκτυπώσετε από το μενού ΜΕΤΑΒΟΛΗ στην αρχική σελίδα

Mετά από το ερωτηματικό επιλέγετε την περίοδο υποβολής που υπάγεται η γνωμάτευση που αναζητείτε, μετά επιλέγετε ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ και αφού βρείτε την επιθυμητή συνταγή κάπου στα δεξιά θα βγει η επιλογή ΕΚΤΥΠΩΣΗ. Επαναλαμβάνετε το ίδιο βήμα για κάθε συνταγή που παραλείψατε να εκτυπώσετε

- Το πρώτο πεδίο στην καταχώρηση είναι η ημερομηνία εκτέλεσης και το δεύτερο ημερομηνία γνωμάτευσης... Προσοχή, κάποιοι τα γράφουν ανάποδα και βγαίνει σφάλμα στη συνέχεια...

- Ημερομηνία έγκρισης και ΑΜΚΑ ελεγκτή δεν χρειάζονται, τα αφήνουμε κενά, στα αναλώσιμα διαβήτη. Σε όλες όμως τις υπόλοιπες γνωματεύσεις απαιτείται ελεγκτής ιατρός και το ΑΜΚΑ του.

- Για αναλώσιμα διαβήτη ΑΜΚΑ Αμεσα, ΑΜΚΑ δικαιούχου βάζουμε τα ίδια. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος βγαίνει ανασφάλιστος, βάζουμε ως ΑΜΚΑ άμεσα το ΑΜΚΑ του συζύγου.

- Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος βγαίνει ανασφάλιστος, τότε υπάρχει πρόβλημα και δεν μπορεί να προχωρήσει η συνταγή. Αναλώσιμα σε ανασφάλιστους προς το παρόν δεν δίνουμε.

- Στο πεδίο ΚΩΔΙΚΟΣ ΥΛΙΚΟΥ δεν βάζουμε κωδικό ΕΚΑΠΤΥ ούτε το barcode του είδους. Με το ερωτηματικό επιλέγουμε τη σωστή κατηγορία (διαβάστε περισσότερα εδώ). Αν δε γράψετε σωστή κατηγορία, τότε θα σας βγάλει σφάλμα ανοίγματος υποβολής περιόδου στη συνέχεια και θα αναρωτιέστε γιατί

- Όταν μας βγάζει πρόβλημα με κάποιο κωδικό null, προσπαθούμε ξανά να αποθηκεύσουμε τη συνταγή... Το δέχεται μετά από 1-2 προσπάθειες, χωρίς να πειράξετε κάποιο άλλο πεδίο.

- Στην ημερομηνία τιμολογίων για αναλώσιμα Ιανουαρίου βάζουμε την 31/1/2017, για τα δε Φεβρουαρίου την 28/2. Ως «ημερομηνία αποστολής κυτίου» που ζητείται στο τέλος βάζουμε την ημέρα που αποστέλουμε τον φάκελο, πχ. την σημερινή.

- Επιλέγετε την σωστή ΥΠΑΔ και την αποθηκεύετε. Υπάρχει ανοιχτό θέμα με τα στοιχεία ΙΒΑΝ. Σε κάποιους εμφανίζεται κενό, σε άλλους βγαίνει άγνωστος ΙΒΑΝ, συνήθως είναι του διανεμητικού λογαριασμού του συλλόγου που ανήκετε. Οι διαβεβαιώσεις που έχουμε είναι να προσπερνάτε και αυτό το θέμα. ΜΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΤΕ ΝΑ
ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΙΒΑΝ, ούτε να πειραματίζεστε με το πεδίο ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. Δεν αντιστοιχεί σε τίποτα προς το παρόν. Υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων που έχουν αναφέρει ότι δε μπορεί να γίνει ολοκλήρωση και κλείσιμο περιόδου αν δε δοθεί ΙΒΑΝ. Αναμένουμε απάντηση από το αρμόδιο τμήμα του e-ΔΑΠΥ για το θέμα.

- Ανοιχτό είναι επίσης και το θέμα με τους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένες περιοχές. Δυστυχώς, το σύστημα σε κάποιες περιοχές έχει μείνει στους παλιούς μειωμένους συντελεστές των νησιών... Δεν υπάρχουν αυτοί πλέον και υπάρχει διαβεβαίωση ότι αυτό θα επιλυθεί στις επόμενες ώρες....

- Το σύστημα φαίνεται ακόμα δοκιμαστικό και ασταθές. Αποφύγετε διορθώσεις, μεταβολές κτλ κτλ..
ΑΦΟΥ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΟ ΓΕΝΑΡΗ, ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΙΕΤΕ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ , ΠΑΤΑΤΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ, ΔΙΑΛΕΓΕΤΕ ΠΑΛΙ ΑΡΙΘΜΟ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 01/2017 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΗΛΩΝΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΠΧ 02/2017 ΚΑΝΟΝΙΚΗ.


Συνοπτικά tips:
1) περνάμε τις γνωματεύσεις. Πατώντας πάνω στον αριθμό υποβολής (Δ14ΧΧΧΧ) βλέπουμε τον συνολικό αριθμό των γνωματεύσεων της υποβολής (όπως παλιά), αλλά ΟΧΙ νούμερο τιμολογίου αν δεν κάνουμε υποβολή! Αλλά πρέπει πριν κάνουμε υποβολή να ρίξουμε ένα τσεκάρισμα
2) πάμε "εμφάνιση παραστατικών" όπου βγαίνουν όλες οι γνωματεύσεις αναλυτικά ΜΕ δίπλα το αιτούμενο. Τσεκάρουμε μία-μία να είναι σωστές σε σύγκριση με το πρόγραμμά μας. Αν ΔΕΝ είναι πάμε (όπως είπαμε πριν), διαγραφή και την ξαναπερνάμε! Αν είναι πάμε για ολοκλήρωση
Κάθε βήμα που ολοκληρώνουμε το νέο εΔαπυ εμφανίζει το καινούριο βήμα στις ενέργειες. Προχωράμε βήμα-βήμα από αριστερά προς τα δεξιά και το.. κυτίο
3) περνάμε τα φορολογικά παραστατικά. Αυτό είναι 2 διαδοχικές αλλά ξεχωριστές εισαγωγές του κάθε ΦΠΑ, μία για το 13, μία για το 23. Σε αντίθεση με το παλιό εΔαπυ το νέο ΔΕΝ κάνει λάθη λεπτών!!! Πάει το κλασικό 7,03 και 7,02 που μας έβγαζε διαφορές!!!
4) αν και ο αριθμός είναι ίδιος (1) και τα ποσά ίδια (έλεγχος φορολ. παραστατικών ο οποίος στην ουσία συγκρίνει το νούμερο που αθροίζει το εΔαπυ από τις γνωματεύσεις με το νούμερο που περάσαμε εμείς στα φορολ. παραστατικά) τότε πάμε παρακάτω. Αν ΔΕΝ είναι γυρνάμε και τσεκάρουμε τα προηγούμενα βήματα και φυσικά πατάμε να δούμε μην έχουμε διπλοπεράσει φορολογικά παραστατικά γιατί τότε το σύστημα δεν έχει τί να συγκρίνει με τί και φυσικά μας βγάζει μήνυμα
5) ολοκληρώνουμε-εκτυπώνουμε κτλ

6) ΔΕΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ. Χρησιμοποιούμε το πληκτρο tab (βελάκια) να προχωράμε και γενικά περιμένουμε σε κάθε κίνηση να ανταποκριθεί το σύστημα (π.χ. στα ΑΜΚΑ να εμφανιστεί το όνομα). Το tab λειτουργεί και σαν enter. Αν απλά περνάς κάτι και πηγαίνεις παρακάτω με το ποντίκι μπορεί να μην έχει περαστεί και όπως είπαμε πριν μπλοκάρει και βγάζει μηνύματα του τύπου «δεν υπάρχει ανοικτή περίοδος υποβολής»

Κατά τα άλλα ισχύουν οι γενικές οδηγίες που σας δόθηκαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Σίγουρα πρόκειται για ένα γιγαντιαίο εγχείρημα, το οποίο προσθέτει ύλη και τζίρο στα φαρμακεία μας. Υπάρχουν όμως πολλά κενά, τα οποία συμπληρώνονται καθημερινά. Ο εκνευρισμός όλων μας για τις ατέλειες του συστήματος είναι απολύτως δικαιολογημένος. Όλοι επιθυμούσαμε ένα πολύ πιο απλοϊκό σύστημα. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες, οι οποίες αποτελούν τον μπούσουλα για να ολοκληρώσετε όλες τις διαδικασίες...

Οδηγός αναλωσίμων Farmakopoioi 2017


Τα τηλέφωνα του help desk σε θέματα eΔΑΠΥ δεν ισχύουν πλέον. Για οποιοδήποτε πρόβλημα σχετικά με την εφαρμογή παρακαλούμε να απευθύνεστε στο email: edapy@eopyy.gov.gr αναφέροντας απαραίτητα:
α) στοιχεία αποστολέα (Επωνυμία, ΑΦΜ, τηλέφωνα επικοινωνίας & κινητό),
β) λεπτομερή περιγραφή του προβλήματος.


  • Για Αναλώσιμα Διαβήτη δείτε ΕΔΩ
  • Για σκευάσματα ειδικής διατροφής/βρεφικά γάλατα δείτε ΕΔΩ
  
  • Για συσκευές γενικά (νεφελοποιητές, συσκευές έγχυσης ινσουλίνης, μέτρησης INR κτλ) δείτε ΕΔΩ

  • Για υλικά περιτοναϊκής κάθαρσης δείτε ΕΔΩ
0340201153 ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ e ΔΑΠΥ ΟΔΗΓΙΕΣ by Δημήτρης Μηνοβγιούδης on Scribd

8/02/2017
ΝΕΟ Οδηγός αναλωσίμων Farmakopoioi

Κωδικοί ΕΚΑΠΤΥ πατήστε ΕΔΩ


 Οδηγίες κατάθεσης συνταγώνΓια να μπείτε στο ΔΑΠΥ Παρόχων και να πάρετε την πρώτη κρυάδα πατήστε στο παρακάτω λινκ


Με τους παλιούς κωδικούς σας που είναι αποθηκευμένοι στον browser θα κάνετε αυτόματη είσοδο

Καλό θα ήταν
 να μη βιαστείτε να καταχωρίσετε γνωματεύσεις παρά μόνο να δείτε τις αλλαγές
ΟΠΟΤΕ , ΑΠΛΑ ΑΝΑΜΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ, ΚΑΙ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΘΑ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΑΙΤ

ΠΡΩΤΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΔΩ
http://www.eopyy.gov.gr/%CE%88%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B1%20%CE%95%CE%9F%CE%A0%CE%A5%CE%A5/%CE%9F%CE%B4%CE%B7%CE%B3%CE%AF%CE%B5%CF%82%20-%20Manuals/e-EOPYY%20Manual%20%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%9F%CE%A7%CE%A9%CE%9D.pdf
ΦΣΑ: Αναλυτικές οδηγίες για το ΔΑΠΥ Παρόχων


Δείτε όλο το έγγραφο εδώ

Οδηγίες χρήσης νέου εΔΑΠΥ πατήστε ΕΔΩ ή δείτε το έγγραφο:


ΤΟ ΔΑΠΥ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΕΙ ΤΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ (το κανετε είτε μεσω προγραμματος ειτε χειρογραφα απο τετραδιο τιμολογιων)
- δεν χρειαζεται ΚΑΝΕΝΑ αντιγραφο τιμολογιου (μονο το πρωτοτυπο δηλαδη και το στελεχος για τον λογιστη)
- δε χρειαζεται κανενα αντιγραφο αποδεικτικου εδαπυ (μονο ενα που μπαινει ΕΝΤΟΣ φακελου μαζι με τα αναλωσιμα και το τιμολογιο)
- δε χρειαζεται κανενα αντιγραφο «εκτυπωσης αυτοκολλητου κυτιου» (μονο το ενα και μοναδικο που επικολλαται στον φακελο

Έχουν βρεθεί προς το παρόν τα εξής προβλήματα που περιμένουν λύση.
- σε πολλους συναδελφους βγαζει λαθος συντελεστες ΦΠΑ. Μαλλον το συστημα διαβαζει φαρμακειο σε νησι και βαζει τους χαμηλους συντελεστες ΦΠΑ. Αυτα ομως last year. Εχει εξισωθει ο ΦΠΑ πλεον, πρεπει ο ΕΟΠΥΥ να το κοιταξει αυτο...
- στα στοιχεια λογαριασμου δεν υπαρχει δυνατοτητα να αλλαξει ο ΙΒΑΝ και η επιλογη «κλειδαριθμος» ειναι ενας αγνωστος Χ συντελεστης.
- στην επιλογη για 2μηνη συνταγη, παρολο που περνα καποιος διμηνη, στην εκτυπωση εμφανιζεται 1μηνας
- οταν διαγραφεις μια συνταγη, το συστημα κραταει τον αυξοντα αριθμο της διεγραμμενης
- υπαρχει θεμα με καποιους ασφαλισμενους που τους εμφανιζει ανασφαλιστους ή ήταν ασφαλισμένοι όταν εκτελεστηκε η συνταγη, αλλα απο τον γεναρη εχουν περασει κοντα 2μηνες (προς το παρον δεν εχει αναφερθει περιπτωση πεθαμενου σημερα, αλλα με συνταγη ιανουαριου που ζουσε)

Αθήνα 1/3/2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Α) Συνεχίζουμε να εκτελούμε χειρόγραφες συνταγές αναλωσίμων Σακχαρώδη Διαβήτη, μέχρις ότου οι γιατροί ενημερωθούν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, και την υποχρέωσή τους, να εκδίδουν πλέον τέτοιου είδους συνταγές.  Καθ’ όλη την διάρκεια του Μαρτίου, εκτελούμε τις συνταγές όπως μέχρι σήμερα, καταχωρώντας τες στο νέο e-ΔΑΠΥ και εκτυπώνοντας μετά την καταχώρησή τους το ηλεκτρονικό έντυπο, το οποίο επισυνάπτουμε πίσω από την γνωμάτευση.
Β) Κλείνοντας τα αναλώσιμα , σκευάσματα ειδικής διατροφής και ιατροτεχνολογικά προϊόντα για τον μήνα Ιανουάριο, εκδίδουμε τιμολόγιο με ημερομηνία 31/1/2017 ή με ημερομηνία εντός του Φεβρουαρίου ανάλογα με το πότε έχουμε εκδώσει το τελευταίο τιμολόγιο. Αν δηλαδή έχουμε εκδώσει στις 10/2/2017 τελευταίο τιμολόγιο, θα εκδώσουμε το νέο τιμολόγιο αναλωσίμων μετά την ημερομηνία αυτή.
Για τον μήνα Φεβρουάριο, θα εκδώσουμε τιμολόγιο με ημερομηνία τιμολογίου από 28/2/2017 και μετά.Γ) Όπως μας γνωστοποιήθηκε σε κάποιες περιπτώσεις κατά την αποθήκευση ενός παραπεμπτικού, δεν αποθηκεύεται και βγαίνει το εξής μήνυμα με κόκκινα γράμματα που αναφέρει: «Δεν βρέθηκε ασφαλιστική ικανότητα. Ανασφάλιστοι του Νόμου 4368». Όπως ενημερωθήκαμε από τον  ΕΟΠΥΥ, είναι πρόβλημα της βάσης δεδομένων του ΕΦΚΑ και του ATLAS  και αναμένεται να επιλυθεί σύντομα.
Εφιστούμε την προσοχή όλων των Συναδέλφων να μην δίνουν βάση σε ανακριβείς «ενημερώσεις» τρίτων που προκαλούν σύγχυση.
Η ορθή ενημέρωση παρέχεται μόνο μέσω των επισήμων ανακοινώσεων του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου