Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Οργιαζουν οι φήμες για ZARA κ Έλληνα φαρμακοποιο

Φήμες που γίνονται ολοένα κ πιο έντονες θέλουν τον ceo της αλυσίδας zara να ζητάει τη βοήθεια έλληνα φαρμακοποιού για το τμήμα marketing...
Οι επιχηρειματιες του κλάδου έχουν γίνει γνωστοι παγκοσμίως κ στελέχη απο εταιρίες κολοσσούς ερχονται για υποστηρικτική βοήθεια...
Οι νεες προτάσεις θέλουν τα zara να
Πουλανε με 1% mark up , να έχουν τιμες στο σάιτ κάτω του κοστους κ νανξεκινησουν εκπτώσεις στα καλοκαιρινά απο το Μαρτιο... Όπως κανουν κ οι ίδιοι μέ τα αντηλιακά!!
(Η παραπανω ιστορία στο 99% είναι μουφα)

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

ΠΦΣ ΓΙΑ ΩΡΑΡΙΟ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΑΘΗΝΑ 28.3.2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου της 28ης Μαρτίου 2015, αποφάσισε να ζητήσει από την Κυβέρνηση την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και διατάξεων που αφορούν την ίδρυση και λειτουργία των φαρμακείων.

Για τον λόγο αυτό ο ΠΦΣ υπέβαλε στην Κυβέρνηση σειρά νομοτεχνικών διατάξεων και ζητά την άμεση ψήφιση τους.

Οι Φαρμακοποιοί  ζητούν ακόμη τη θεσμοθέτηση σειράς ρυθμίσεων  σχετικά με την διακοπή της συνεχούς αφαίμαξης ύλης από τα φαρμακεία και την στήριξη του φαρμακείου της γειτονιάς που είναι η ραχοκοκαλιά του φαρμακευτικού χώρου.

Mετά από πέντε  χρόνια μνημονιακών νόμων που οδήγησαν και τον φαρμακευτικό κλάδο στην εξαθλίωση, ήλθε η ώρα η κυβέρνηση να αποκαταστήσει τις αδικίες και το χάος στον χώρο.


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ


Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Θέση του Ιωάννη Χαρίση, μέλος του ΔΣ του ΦΣ Τρικάλων

Η παρακάτω θέση είναι προσωπική .

Δεδομένης της προκείμενης ΓΣ του ΠΦΣ με θέμα το ωράριο , θα ήθελα να τονίσω ότι οι προτάσεις μας πρέπει να βασίζονται πάνω στους στόχους που θέλουμε, στόχους που θα προασπίζουν πρώτα το δημόσιο συμφέρον, τον ασθενή και όχι τον επιχειρηματία φαρμακοποιό ή κάποιο άλλο ιδιωτικό συμφέρον.
Καταρχήν θα πρέπει να απαντήσουμε στην εξής ερώτηση. " Ως ασθενείς, πόσα φαρμακεία θέλουμε να έχουμε στην επικράτεια και με ποιον τρόπο να λειτουργούν". Αν η απάντηση μας είναι ότι επιθυμούμε φαρμακεία τύπου Boots, να πουλάνε τα πάντα μέσα , μέχρι ομπρέλες , souvenir κτλ, τότε προφανώς επιθυμούμε ελεύθερο ωράριο που θα οδηγήσει σε λίγα φαρμακεία κεντρικά. Πολυτελείς μονάδες, εμφανισιακά τουλάχιστον, που θα λειτουργούν με τον κανόνα της ελεύθερης αγοράς. Αν η απάντηση μας είναι ότι θέλουμε φαρμακεία-μονάδες υγείας, τότε θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε τέτοιους κανόνες, που να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού, συνεπώς καθορισμένο ωράριο. Και ίσως στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στο Σύνταγμα ο "Αθηναίος" να προτιμάει να ψωνίζει την ενυδατική του από ένα κατάστημα με το κύρος του φαρμακείου αλλά λειτουργικώς, το sevice των sephora ,αττικα,  hondos κτλ, ωστόσο ο Έλληνας των ακριτικών περιοχών, των νησιών, της επαρχίας, προτιμάει να βρίσκει "εφημερεύων φαρμακοποιό" και όχι "ανοιχτό φαρμακείο". ΄Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε..
 Η θέσπιση του ωραρίου πρέπει να θεσπιστεί παράλληλα και με τις ποινές παράβασης του, Ποινές οι οποίες θα ορίζονται τόσο από τον οικείο ΦΣ, όσο και από το δήμο, όσο και από την επιτροπή Ανταγωνισμού.
Θέση: ΜΗ ενιαίο ωράριο στην επικράτεια, ΕΝΙΑΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ωράριο ανά δήμο.
Επεξηγήσεις:
Δε δύναται το φαρμακείο του Συντάγματος, να είναι ανοικτό τις ίδιες ώρες με το φαρμακείο των Τρικάλων, ούτε το τελευταίο με το φαρμακείο του χωριού, ούτε με το Φαρμακείο της Μυκόνου, ούτε με το Φαρμακείου του Καστελόριζου. Το δε φαρμακείο στις Σπέτσες, δε μπορεί να έχει το ίδιο ωράριο καλοκαίρι και χειμώνα. Κάθε δήμος πρέπει μετά από σύμφωνη γνώμη να ορίζει το δικό του.
Όσον αφορά την πόλη μου, τα Τρίκαλα.
Προτεινόμενο ωράριο δύο ταχυτήτων
ΔΕΥΤΕΡΑ –ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08,00 ΜΕ 14,00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 17,00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ 21,00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ τους ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ 08,00- 14,30 *Τρίκαλα - Λάρισα η αγορά είναι κλειστή Τρίτη Πέμπτη απόγευμα ΣΥΝΟΛΟ 40 ΩΡΕΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ 8ΜΗΝΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 90ΩΡΕΣ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ 2,50 /ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑ 4 ΣΑΒΒΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΙ 09-14:00 ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑ 44 ΩΡΕΣ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Κοινώς

Δηλαδή ή 40ωρο τακτικό ή 44ωρο με εφημερίες.
Γιατί να μην δουλέψουμε παραπάνω ώρες??
Το άνωθεν ωράριο και ο αριθμός των εφημερευόντων φαρμακείων υπερκαλύπτει τις ανάγκες του δήμου μας. ΄Περισσότερες ώρες οδηγούν απλά σε περισσότερα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης χωρίς να προσφέρει κάτι στο κοινό. Άλλωστε τα φαρμακεία δεν είναι παραγωγικές μονάδες, αλλά μονάδες υπηρεσίας υγείας. Η λειτουργία τους σε άσκοπες ώρες δεν προσθέτει αξία στην οικονομία της ώρας, αντιθέτως δημιουργεί δαπάνες.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Δεδομένο ότι τουλάχιστον το 80% των φαρμακείων δουλέυουν με μία άδεια υπεύθυνου φαρμακοποιού, οφείλει να θεσμοθετηθει υποχρεωτικό κλείσιμο τουλάχιστον 10 ημερών ετησίως προς ανάπαυση αυτού. Ακόμα και στα συστεγασμένα, το κλείσιμο θα συμβάλλει στην εναρμόνιση του συνόλου λειτουργίας των φαρμακείων , ώστε και τα πιο μικρά φαρμακεία να παραμείνουν ζωντανά.

Μονοεδρικά:
Θα πρέπει η λειτουργία τους να αποσαφηνιστεί τόσο ως προς τις ώρες λειτουργίας όσο και ως προς τις εφημερίες. Τα όμορα μονοεδρικά είτε βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στα νησιά , θα πρέπει να καταθέσουν πλάνο ώστε με κοινά αποδεκτό ωράριο να εκτελούν τις υπηρεσίες τους.

Σύνολο ωρών λειτουργίας.
H EE έχει δώσει κατευθυντήρια οδηγία για μέγιστες 48ώρες/ εβδόμαδα με 20 ημέρες ετήσια υποχρεωτική άδεια όσον αφορά τους junior doctors. Σκοπός της είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Τώρα διαλέγουμε αν είμαστε επάγγελμα υγείας ή μπακάλικο.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να μιλήσουμε για άνω των 48 ωρών εβδομαδιαίως, σε καμία περίπτωση για ανεξέλεγκτο ωράριο.

Και με αυτούς που "επένδυσαν" τι κάνουμε??

Όσοι "επένδυσαν" σε μονάδες που να πουλάνε καλλυντικά, τότε σίγουρα δεν επένδυσαν σε "Φαρμακείο", ανεξάρτητα αν αυτή η νέα μορφή φέρνει σε κάποιους χρήματα.  Η μεγαλύτερη επένδυση δεν έγινε από 100 φαρμακοποιούς στην Ελλάδα , αλλά από τους υπόλοιπους 11000 που επένδυσαν σε γνώσεις , έγιναν φαρμακοποιοί και παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Ο νόμος άλλωστε τους επιτρέπει να ανοίξουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση καλλυντικών και να είναι ανοιχτοί όποτε θέλουν.
Όμως και εδώ , οφείλει η επιτροπή ανταγωνισμού να ελέγξει τη νομιμότητα των ανταγωνιστών των υγειών φαρμακείων, τους eshopαδες δηλαδή που πουλάνε σε αρκετές περιπτώσεις "κάτω του κόστους". Οφείλει να γίνει έλεγχος στη νομιμότητα των πωλήσεων αυτών, αν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες ή αν γίνεται dumping στις τιμές.
Οφείλει το κράτος να προστατέψει τον όρο "Φαρμακείο" και να μη χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε άλλο παραπλανώντας τον ασθενή. Ο όρος ¨παραφαρμακείο" καταχράζεται το κύρος του φαρμακοποιού και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εμπορικούς σκοπούς, όταν αυτοί οι χώροι δεν προσφέρουν σε καμία περίπτωση πρωτοβάθμια περίθαλψη ενώ από την άλλη δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Μπορεί να σας κούρασα, και να νομίζουν κάποιοι ότι πλατιάζω, αλλά το θέμα του ωραρίου δεν είναι μονοδιάστατο. Οφείλουμε να το δούμε από όλες τις πλευρές. Επίσης οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, και όχι να περιμένουμε μόνο από τον χψ Λουράντο , Σοφιανόπουλο να πει τις δικές του και μετά να χειροκροτούμε, ή να επιδοκιμάζουμε..
Και μετά από αυτό τι κάνουμε??
Όταν κάτι παίρνεις, κάτι πρέπει να δώσεις. Έτσι είναι το παιχνίδι.
Οπότε εμείς με τη σειρα μας οφείλουμε να παραδώσουμε στον υπουργό
Επαρκές δίκτυο εφημερευόντων φαρμακείων ώστε να καλύπτονται όλοι οι ασθενείς
Ποινές για "τακτικές απουσίες" φαρμακοποιών. Υποχρεωτική φωτογραφία του υπεύθυνου φαρμακοποιού στην πρόσοψη του φαρμακείου.
Επικοινωνιακή ενίσχυση των εφημεριών, ενσωμάτωση στον ΕΣΠΑ προγραμμάτων για οθόνες εφημεριών σε όλη την επικράτεια, κλειστούς σταυρούς όταν τα φαρμακεία είναι κλέιστά.
Τυπική Αποζημίωση μεταμεσονύχτια ώστε μόνο ο ασθενής που πραγματικά έχει ανάγκη να εξυπηρετείται από το φαρμακείο. επίδειξη συνταγής και ταυτότητας για λόγους ασφάλειας
ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΕΣ και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ
1) μετρηση πίεσης
2) μέτρηση ΣΑΚΧΆΡΟΥ
3) εμβολιασμός
4) χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων, σε ασθενείς που έχουν πάρει το φάρμακο από το αυτό φαρμακείο και αφού έχει προηγηθεί εκπαίδευση των φαρμακοποιών μέσω σεμιναρίων για την ορθή άσκηση των πρακτικών αυτών.


Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Ζόρικο το Bactrimel για όσους είναι σε αγωγή με Αναστολείς ΜΕΑ και Ανταγωνιστές Υποδοχέων Αγγειοτενσίνης

Now and again, a study comes along that changes how health care professionals think about prescribing. Recently, research released by the British Medical Journal implicated trimethoprim/sulfamethoxazole as a cause for increased risk of sudden death in specific populations. This particular study gathered data for more than 17 years, from 1994 through 2012, and included patients aged 66 years or older who were being treated with either an angiotensin-converting enzyme (ACE) inhibitor or angiotensin receptor blocker (ARB) and then suddenly died within 7 or 14 days of starting treatment as an outpatient with an oral antibiotic.  Of the more than 1.5 million patients included in the study, nearly 40,000 died suddenly after beginning oral antibiotic treatment. The results showed that, in this specific patient population, 3 of every 1000 individuals taking either ACE inhibitors or ARBs who then begin treatment with trimethoprim/sulfamethoxazole will die suddenly within 7 to 14 days. Those results are significant when compared with the control cohort, which recorded only 1 sudden death per 1000 patients.  Previous research has shown that older patients treated with trimethoprim/sulfamethoxazole who are concurrently taking ACE inhibitors or ARBs have an increased risk for hospitalization due to hyperkalemia. The authors of that prior study theorized that such increased risk of sudden death in the cohort was associated with the quick and clinically significant rise in potassium, which then caused an unrecognized arrhythmic death. The authors also implied that sudden death in those patients might be inappropriately attributed to something other than hyperkalemia, such as an underlying cardiovascular disease. With more than 250 million prescriptions for ACE inhibitors and ARBs annually, and more than 20 million prescriptions for trimethoprim/sulfamethoxazole dispensed each year in the United States, chances are that the 2 will be prescribed together. When appropriate, it is prudent for clinicians to evaluate alternative antibiotic regimens, consider a decreased duration of treatment, or closely monitor serum potassium levels in this particular patient population. - See more at: http://www.pharmacytimes.com/contributor/steve-leuck-pharmd/2015/01/common-antibiotic-combination-causes-sudden-death/#sthash.4goA7mHy.dpuf