Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Θέση του Ιωάννη Χαρίση, μέλος του ΔΣ του ΦΣ Τρικάλων

Η παρακάτω θέση είναι προσωπική .

Δεδομένης της προκείμενης ΓΣ του ΠΦΣ με θέμα το ωράριο , θα ήθελα να τονίσω ότι οι προτάσεις μας πρέπει να βασίζονται πάνω στους στόχους που θέλουμε, στόχους που θα προασπίζουν πρώτα το δημόσιο συμφέρον, τον ασθενή και όχι τον επιχειρηματία φαρμακοποιό ή κάποιο άλλο ιδιωτικό συμφέρον.
Καταρχήν θα πρέπει να απαντήσουμε στην εξής ερώτηση. " Ως ασθενείς, πόσα φαρμακεία θέλουμε να έχουμε στην επικράτεια και με ποιον τρόπο να λειτουργούν". Αν η απάντηση μας είναι ότι επιθυμούμε φαρμακεία τύπου Boots, να πουλάνε τα πάντα μέσα , μέχρι ομπρέλες , souvenir κτλ, τότε προφανώς επιθυμούμε ελεύθερο ωράριο που θα οδηγήσει σε λίγα φαρμακεία κεντρικά. Πολυτελείς μονάδες, εμφανισιακά τουλάχιστον, που θα λειτουργούν με τον κανόνα της ελεύθερης αγοράς. Αν η απάντηση μας είναι ότι θέλουμε φαρμακεία-μονάδες υγείας, τότε θα πρέπει να θεσμοθετήσουμε τέτοιους κανόνες, που να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη του πληθυσμού, συνεπώς καθορισμένο ωράριο. Και ίσως στο Κολωνάκι, στο Μαρούσι, στο Σύνταγμα ο "Αθηναίος" να προτιμάει να ψωνίζει την ενυδατική του από ένα κατάστημα με το κύρος του φαρμακείου αλλά λειτουργικώς, το sevice των sephora ,αττικα,  hondos κτλ, ωστόσο ο Έλληνας των ακριτικών περιοχών, των νησιών, της επαρχίας, προτιμάει να βρίσκει "εφημερεύων φαρμακοποιό" και όχι "ανοιχτό φαρμακείο". ΄Οποιος κατάλαβε, κατάλαβε..
 Η θέσπιση του ωραρίου πρέπει να θεσπιστεί παράλληλα και με τις ποινές παράβασης του, Ποινές οι οποίες θα ορίζονται τόσο από τον οικείο ΦΣ, όσο και από το δήμο, όσο και από την επιτροπή Ανταγωνισμού.
Θέση: ΜΗ ενιαίο ωράριο στην επικράτεια, ΕΝΙΑΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ωράριο ανά δήμο.
Επεξηγήσεις:
Δε δύναται το φαρμακείο του Συντάγματος, να είναι ανοικτό τις ίδιες ώρες με το φαρμακείο των Τρικάλων, ούτε το τελευταίο με το φαρμακείο του χωριού, ούτε με το Φαρμακείο της Μυκόνου, ούτε με το Φαρμακείου του Καστελόριζου. Το δε φαρμακείο στις Σπέτσες, δε μπορεί να έχει το ίδιο ωράριο καλοκαίρι και χειμώνα. Κάθε δήμος πρέπει μετά από σύμφωνη γνώμη να ορίζει το δικό του.
Όσον αφορά την πόλη μου, τα Τρίκαλα.
Προτεινόμενο ωράριο δύο ταχυτήτων
ΔΕΥΤΕΡΑ –ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08,00 ΜΕ 14,00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 17,00 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ 21,00 ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕΤΑΤΟΠΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΜΙΣΗ ΩΡΑ τους ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ 08,00- 14,30 *Τρίκαλα - Λάρισα η αγορά είναι κλειστή Τρίτη Πέμπτη απόγευμα ΣΥΝΟΛΟ 40 ΩΡΕΣ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΟΣΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ 8ΜΗΝΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 90ΩΡΕΣ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΕΣ 2,50 /ΕΒΔΟΜΑΔΑ. ΜΕ ΕΝΑ ΣΤΑ 4 ΣΑΒΒΑΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΙ 09-14:00 ΦΘΑΝΟΥΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΑ 44 ΩΡΕΣ/ΕΒΔΟΜΑΔΑ.
Κοινώς

Δηλαδή ή 40ωρο τακτικό ή 44ωρο με εφημερίες.
Γιατί να μην δουλέψουμε παραπάνω ώρες??
Το άνωθεν ωράριο και ο αριθμός των εφημερευόντων φαρμακείων υπερκαλύπτει τις ανάγκες του δήμου μας. ΄Περισσότερες ώρες οδηγούν απλά σε περισσότερα λειτουργικά έξοδα μιας επιχείρησης χωρίς να προσφέρει κάτι στο κοινό. Άλλωστε τα φαρμακεία δεν είναι παραγωγικές μονάδες, αλλά μονάδες υπηρεσίας υγείας. Η λειτουργία τους σε άσκοπες ώρες δεν προσθέτει αξία στην οικονομία της ώρας, αντιθέτως δημιουργεί δαπάνες.

ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΙΩΝ
Δεδομένο ότι τουλάχιστον το 80% των φαρμακείων δουλέυουν με μία άδεια υπεύθυνου φαρμακοποιού, οφείλει να θεσμοθετηθει υποχρεωτικό κλείσιμο τουλάχιστον 10 ημερών ετησίως προς ανάπαυση αυτού. Ακόμα και στα συστεγασμένα, το κλείσιμο θα συμβάλλει στην εναρμόνιση του συνόλου λειτουργίας των φαρμακείων , ώστε και τα πιο μικρά φαρμακεία να παραμείνουν ζωντανά.

Μονοεδρικά:
Θα πρέπει η λειτουργία τους να αποσαφηνιστεί τόσο ως προς τις ώρες λειτουργίας όσο και ως προς τις εφημερίες. Τα όμορα μονοεδρικά είτε βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε στα νησιά , θα πρέπει να καταθέσουν πλάνο ώστε με κοινά αποδεκτό ωράριο να εκτελούν τις υπηρεσίες τους.

Σύνολο ωρών λειτουργίας.
H EE έχει δώσει κατευθυντήρια οδηγία για μέγιστες 48ώρες/ εβδόμαδα με 20 ημέρες ετήσια υποχρεωτική άδεια όσον αφορά τους junior doctors. Σκοπός της είναι να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Τώρα διαλέγουμε αν είμαστε επάγγελμα υγείας ή μπακάλικο.
Σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να μιλήσουμε για άνω των 48 ωρών εβδομαδιαίως, σε καμία περίπτωση για ανεξέλεγκτο ωράριο.

Και με αυτούς που "επένδυσαν" τι κάνουμε??

Όσοι "επένδυσαν" σε μονάδες που να πουλάνε καλλυντικά, τότε σίγουρα δεν επένδυσαν σε "Φαρμακείο", ανεξάρτητα αν αυτή η νέα μορφή φέρνει σε κάποιους χρήματα.  Η μεγαλύτερη επένδυση δεν έγινε από 100 φαρμακοποιούς στην Ελλάδα , αλλά από τους υπόλοιπους 11000 που επένδυσαν σε γνώσεις , έγιναν φαρμακοποιοί και παρέχουν υπηρεσίες υγείας. Ο νόμος άλλωστε τους επιτρέπει να ανοίξουν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση καλλυντικών και να είναι ανοιχτοί όποτε θέλουν.
Όμως και εδώ , οφείλει η επιτροπή ανταγωνισμού να ελέγξει τη νομιμότητα των ανταγωνιστών των υγειών φαρμακείων, τους eshopαδες δηλαδή που πουλάνε σε αρκετές περιπτώσεις "κάτω του κόστους". Οφείλει να γίνει έλεγχος στη νομιμότητα των πωλήσεων αυτών, αν υπάρχουν κρυφές συμφωνίες ή αν γίνεται dumping στις τιμές.
Οφείλει το κράτος να προστατέψει τον όρο "Φαρμακείο" και να μη χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε άλλο παραπλανώντας τον ασθενή. Ο όρος ¨παραφαρμακείο" καταχράζεται το κύρος του φαρμακοποιού και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για εμπορικούς σκοπούς, όταν αυτοί οι χώροι δεν προσφέρουν σε καμία περίπτωση πρωτοβάθμια περίθαλψη ενώ από την άλλη δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Μπορεί να σας κούρασα, και να νομίζουν κάποιοι ότι πλατιάζω, αλλά το θέμα του ωραρίου δεν είναι μονοδιάστατο. Οφείλουμε να το δούμε από όλες τις πλευρές. Επίσης οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, και όχι να περιμένουμε μόνο από τον χψ Λουράντο , Σοφιανόπουλο να πει τις δικές του και μετά να χειροκροτούμε, ή να επιδοκιμάζουμε..
Και μετά από αυτό τι κάνουμε??
Όταν κάτι παίρνεις, κάτι πρέπει να δώσεις. Έτσι είναι το παιχνίδι.
Οπότε εμείς με τη σειρα μας οφείλουμε να παραδώσουμε στον υπουργό
Επαρκές δίκτυο εφημερευόντων φαρμακείων ώστε να καλύπτονται όλοι οι ασθενείς
Ποινές για "τακτικές απουσίες" φαρμακοποιών. Υποχρεωτική φωτογραφία του υπεύθυνου φαρμακοποιού στην πρόσοψη του φαρμακείου.
Επικοινωνιακή ενίσχυση των εφημεριών, ενσωμάτωση στον ΕΣΠΑ προγραμμάτων για οθόνες εφημεριών σε όλη την επικράτεια, κλειστούς σταυρούς όταν τα φαρμακεία είναι κλέιστά.
Τυπική Αποζημίωση μεταμεσονύχτια ώστε μόνο ο ασθενής που πραγματικά έχει ανάγκη να εξυπηρετείται από το φαρμακείο. επίδειξη συνταγής και ταυτότητας για λόγους ασφάλειας
ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΕΣΠΙΣΜΕΝΕΣ και ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ
1) μετρηση πίεσης
2) μέτρηση ΣΑΚΧΆΡΟΥ
3) εμβολιασμός
4) χορήγηση ενέσιμων φαρμάκων, σε ασθενείς που έχουν πάρει το φάρμακο από το αυτό φαρμακείο και αφού έχει προηγηθεί εκπαίδευση των φαρμακοποιών μέσω σεμιναρίων για την ορθή άσκηση των πρακτικών αυτών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου