Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

"Λέσχες,lobbies".. Δύσκολοι γρίφοι..

Μία φορά και έναν καιρό λοιπόν , κάποιοι επιστήμονες συγκεντρώθηκαν και δημιούργησαν μια λέσχη, μια λέσχη σχεδόν ίδια με τις άλλες λέσχες που υπήρχαν. Τα μέλη της συγκεντρωνόταν σε πριβέ χώρους, με κανονισμό ενδυμασίας, συμπεριφοράς , συζητούσαν τα προβλήματα που είχαν , έπαιρναν αποφάσεις, κάπνιζαν τα πούρα τους και διασκέδαζαν.
Υπήρχε όμως μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τις υπόλοιπες. Για να μπεις, δεν ήθελες χρήμα, ήθελες γνώσεις και τιμή. Έτσι και ιδρύθηκε.
Με το πέρασμα του χρόνου, η λέσχη λειτουργούσε άψογα. Η αρτιότητα των μελών της, την αναβάθμισε, της έδωσε δύναμη και αναγνωρισιμότητα, ενώ ταυτόχρονα τα οικονομικά των εργατικών μελών της, βελτιωνόταν συνεχώς. 
 Μέχρι που η σούπα άρχισε να χαλάει.. Τα ιδρυτικά μέλη μεγάλωναν και αποχωρούσαν από τη λέσχη. Στη θέση τους ήθελαν να βάλουν συγγενείς τους, που απλά ήταν ή φαίνοταν οικονομικά επιφανείς, χωρίς όμως να έχουν την αρτιότητα των γνώσεων και της τιμής, χωρίς να είναι επιστήμονες. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και για "νέους επιστήμονες", που αν και η πλειονότητα αυτών είχαν  γνώση, η τιμή τους κρύφτηκε κάτω από το πέπλο της γρήγορης αναρρίχησης όχι στις αξίες της λέσχης, αλλά στην απόκτηση  οικονομικής επιφάνειας. 
Οι γενιές περνούσαν , και ολοένα και περισσότερο, το νόημα της λέσχης χανόταν. Η σημαντική διαφορά σταμάτησε να υπάρχει, η λέσχη έγινε καθαρά οικονομική , ένα καθαρά οικονομικό λόμπι, δυνατό μεν , αλλά με πολλούς αντιπάλους δε. Τα οικονομικά λόμπι άλλωστε πάντα βρισκόταν σε πόλεμο, δεν υπάρχει τιμή, δεν υπάρχουν κανόνες. Ο πόλεμος δε γινόταν μόνο σε επιστημονικό επίπεδο, ή οικονομικό , αλλά ήταν πολυδιάστατος , με τα πολιτικά λόμπυ να προσπαθούν να είναι ρυθμιστές της ροής. Πόλεμος όμως γινόταν και μέσα στην ίδια τη λέσχη, μιας και το επιστημονικό πεδίο παραγκωνίστηκε, , και τα συμφέροντα δεν ήταν κοινά..
Η αρχική εικόνα της λέσχης δε θύμιζε τίποτα τη σημερινή της κατάντια. . Οι αλλαγές συνεχόμενες, και αυτό που κάποτε ήταν μοναδικό, τώρα είναι ξεπεσμός. Δεν υπάρχουν κανονισμοί, δεν υπάρχουν κουστούμια, μόνο χρήμα..
Κάποιοι προτιμούσαν το πιο gay, το "σύγχρονο", το "ανοιχτόμυαλο".. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το σωστό, αυτό φέρνει χρήμα, αυτό κερδίζει στη eurovision.

Πλήρης απογοήτευση ?? Όχι βέβαια. Υπάρχουν ακόμα επιστήμονες, υπάρχουν ακόμα μέλη με κώδικα τιμής, υπάρχουν άτομα που αγωνίζονται, φορούν κουστούμια και παντελόνια  και ματώνουν. Ελπίζω, στις επόμενες εκλογές του ΠΦΣ, να μας εκπροσωπήσουν αυτοί. Πείτε με οπισθοδρομικό, αλλά οι δύο αρχικές εικόνες μου αρέσουν περισσότερο από την τελευταία...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου