Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Λουράντος 20/08/2013 - Εκτακτη ενημέρωση

ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 

ΕΤΣΙ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Φ.Σ.Α. συναντήθηκε χθες 19/8/13 με τον Υπουργό Υγείας κ. Α. Γεωργιάδη, με σκοπό την εφ’ όλης της ύλης συζήτηση για τον κλάδο και την ενημέρωση του Συλλόγου για τους σκοπούς της κυβέρνησης σχετικά με το μέλλον των φαρμακείων. Για το σκοπό αυτό είχα ζητήσει στοιχεία και πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον κλάδο μας. Το μέλος του Δ.Σ. του Φ.Σ.Α. κ. Γ. Δαγρές, παρείχε πολύτιμα στοιχεία τα οποία παραθέσαμε στον Υπουργό και διευκόλυναν το έργο μας. 

Στη συνάντηση συζητήθηκαν:

Το ωράριο των φαρμακείων που έχει ανατεθεί στους Δήμους, 

Οι πληρωμές των φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ, 

Τα καθυστερημένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και υφίστανται από το 2011,

Φ.Υ.Κ. 

Η «συνήθεια» του ιατρικού κόσμου να συνταγογραφεί με δραστική ουσία, αλλά να υποδεικνύουν στο φαρμακοποιό το φάρμακο της
εταιρείας που επιθυμούν, αναγράφοντάς το συμπληρωματικά με την εμπορική του ονομασία στο βιβλιάριο του ασθενούς, 

Η συνεχής απομείωση των αποθεμάτων (στοκ) των φαρμάκων του φαρμακείου από τις μειώσεις των τιμών τους, 

Η διαφυγή (;) ύλης του φαρμακείου (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ και συμπληρώματα διατροφής) προς πολυκαταστήματα και 

Το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών. 

Στη συνάντηση παρευρέθησαν (εκτός από εμένα), τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Ρένα Μπογδάνου, Στέλιος Καλογερόπουλος και Κώστας Μανωλόπουλος. Από τη μεριά του Υπουργείου παρόντες ήταν ο Υπουργός και οι σύμβουλοί του Μπάμπης Καραθάνος και Κυριάκος Σουλιώτης. 

Προς ενημέρωση σας, παραθέτω όσο δυνατόν συνοπτικότερα τα αποτελέσματα της συζήτησης:

• Ωράριο Φαρμακείων: Όπως έχει σήμερα η κατάσταση, με το δικαίωμα που παρέχει ο Καλλικρατικός νόμος στους δήμους να εφαρμόζουν δικό τους ωράριο και με την «ελευθερία» να ακολουθεί ο κάθε φαρμακοποιός δικής του εφεύρεσης ωράριο, στα πλαίσια των επιθυμιών του δήμου, ένα είναι σίγουρο: ότι ο κανιβαλισμός θα καταστρέψει τον κλάδο μας, στα πλαίσια του γνωστού γνωμικού «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». 

Η οργάνωση ενός ωραρίου που θα είναι αποδεκτό από όλους, προϋποθέτει την κατάργηση του ως άνω νόμου, που δίνει το δικαίωμα στους δήμους να εφαρμόζουν δικό τους «επικοινωνιακό» ωράριο, πολύ περισσότερο μάλιστα τώρα, που έρχονται οι δημοτικές εκλογές και ο κάθε δήμαρχος θα θέλει να γίνει όσο το δυνατόν δημοφιλέστερος. Είναι ικανός μάλιστα να φτάσει και στο άνοιγμα της Κυριακής. Ο Υπουργός Υγείας, μας υποσχέθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα αφαιρεθεί η δυνατότητα αυτή από τους δήμους και θα υπαχθεί στο Υπουργείο Υγείας όπου, σε συνεργασία με το Σύλλογο μας, θα βρεθεί μια χρυσή τομή. Ο νόμος Λοβέρδου που αφορά ωράριο μνημονίου, δεν μπορεί να καταργηθεί αλλά μπορεί…..να τροποποιηθεί. 

Περισσότερα δεν μπορώ να πω επί του θέματος διότι πολλές φορές στο παρελθόν κάποιοι, για προσωπικούς λόγους, γνωρίζοντας τις κινήσεις μας τις τορπίλιζαν πανεύκολα. 

• ΜΗΣΥΦΑ και Συμπληρώματα Διατροφής: Εκτός των συμπληρωμάτων διατροφής , που κάποια εξ αυτών όντως οδεύουν προς τα πολυκαταστήματα, διότι αυτό απαιτεί η τρόικα, για τα ΜΗΣΥΦΑ η βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας αλλά και όλων των φορέων όπως ελέχθη, είναι να παραμείνουν στο χώρο του φαρμακείου για αρκετούς λόγους. 

Τα 11.000 φαρμακεία αποτελούν μια πανίσχυρη και εξειδικευμένη αλυσίδα σημείων διανομής, εν αντιθέσει με τα 4.000 σουπερ μάρκετ που ούτε περισσότερα είναι, ούτε ελεγχόμενα. Είναι δεδομένη όμως η απελευθέρωση της τιμής τους και επειδή προβλέπεται αύξηση της τιμής αυτής, διότι τούτο επιθυμούν οι εταιρείες, αυτό θα γίνεται σταδιακά με πλαφόν το πολύ 10% ανά έτος, για την επόμενη τριετία. 

Είναι προφανές ότι είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε τα προϊόντα αυτά στα φαρμακεία μας, όχι μόνο δημιουργώντας δικά μας προϊόντα, αλλά επιβραβεύοντας εταιρείες που προτιμούν το φαρμακείο ως σημείο προώθησης των προϊόντων τους, ειδικά αν πρόκειται για συμπληρώματα διατροφής. 

• Πληρωμές φαρμακείων από τον ΕΟΠΥΥ: Γίνεται προσπάθεια σταθεροποίησης των πληρωμών εντός 65-70 ημερών, σε τακτές ημερομηνίες που θα γνωρίζουν οι φαρμακοποιοί και δεν θα αλλάζουν. Οι πληρωμές του ΕΟΠΥΥ με ποσοστά επί των μηνιαίων υποχρεώσεων του δεν μπορεί να συνεχιστεί, αφού ως γνωστόν οι δικές μας υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές μας δεν μπορούν να γίνονται με ποσοστά. 

• Φ.Υ.Κ.: Καταργείται, σύμφωνα με τον Υπουργό, το καθεστώς των 30 ευρώ κέρδους και ειδικά για τα φάρμακα αυτά πάμε σε ένα καθεστώς κλιμακωτού ποσοστού κέρδους σε συνάρτηση με έκπτωση προς τους φαρμακοποιούς από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Υπενθυμίσαμε όμως στον Υπουργό ότι το παρελθόν μας έχει αποδείξει πως οι συμφωνίες για εκπτώσεις ή πιστώσεις από τις φαρμακευτικές εταιρείες, ακόμα κι αν τις έχει συνυπογράψει το συνδικαλιστικό τους όργανο (Σ.Φ.Ε.Ε.), δεν δεσμεύουν καμία εταιρεία, διότι στην ελεύθερη αγορά δεν μπορείς να επιβάλλεις συλλογικούς κανόνες. 

Ένα επιπλέον μέτρο που πρόκειται να εφαρμοστεί για τα φάρμακα αυτά, είναι το πλαφόν ανά φαρμακείο (περίπου 15.000 Ευρώ), όπως επίσης και η απαλλαγή τους από το rebate. Αναφέρεται με ενδιαφέρον η παρουσίαση του συστήματος διοχέτευσης των φαρμάκων αυτών μέσω των φαρμακείων μας, αφού εκτός των άλλων είναι άμεσα συνδεδεμένο με την τακτική πληρωμή τους από τον ΕΟΠΥΥ. 

• Παλαιά χρέη του ΕΟΠΥΥ: ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι χρήματα υπάρχουν και ότι ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έχει θέσει ως προτεραιότητα την εξόφληση των χρεών του ΕΟΠΥΥ. Ρωτήσαμε λοιπόν γιατί δεν επιτυγχάνεται η εξόφλησή τους. Επειδή απάντηση εκ μέρους του Υπουργού δεν υπήρξε, τον ενημερώσαμε ότι ειδικά για το 2011, υπάρχει η οδηγία από τον πάρεδρο (Υπουργείο Οικονομικών) προς τα ταμεία ΔΕΗ και ΟΤΕ, να γίνει….. λεπτομερής καταγραφή ΟΛΩΝ των τιμολογίων των φαρμακοποιών που αφορούν το 2011 και μετά να γίνει η πληρωμή τους. Αυτό σημαίνει ότι 3.000 τιμολόγια των μελών μας στην Αττική Χ 10 μήνες του 2011, δηλαδή 30.000 τιμολόγια, θα πρέπει να καταγραφούν από τον έναν εναπομείναντα υπάλληλο της ΔΕΗ, για να πληρωθούμε μετά από 5 χρόνια! Το ίδιο και στον ΟΤΕ, όπου 3.000 τιμολόγια του Δεκεμβρίου του 2011, που δεν έχουν πληρωθεί, θα πρέπει να καταγραφούν ένα προς ένα. 

Εκτός του ότι αυτό είναι υπερβολικά χρονοβόρο, αποτελεί κραυγαλέα περίπτωση γραφειοκρατίας και προσχήματος για να αποφευχθούν οι πληρωμές και αυτό ακριβώς είπαμε στον Υπουργό. Επίσης, πως είναι δυνατόν να έχουμε συμφωνήσει σαν Φ.Σ.Α. στο ποσό που μας οφείλει η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ και από την άλλη μεριά να ζητείται από τον πάρεδρο να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από την αρχή; Πρόκειται για βεβαιωμένες οφειλές των δυο αυτών ταμείων, που έπρεπε ήδη να έχουν πληρωθεί. 

Αργά το βράδυ ο Υπ. Υγείας επικοινώνησε μαζί μου και μου είπε ότι έλυσε το ανωτέρω πρόβλημα, με την αποστολή εκ μέρους του Φ.Σ.Α. ηλεκτρονικών αρχείων με τα στοιχεία που ζητούνται για όλα τα τιμολόγια των μελών του Φ.Σ.Α. Ήδη σήμερα αυτά τα αρχεία απεστάλησαν στον ΕΟΠΥΥ και αναμένεται άμεσα η εξόφληση των ταμείων αυτών. Όπως μου είπε ο Υπουργός, η ίδια γραμμή θα ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα ταμεία που χρωστούν χρήματα για λογαριασμούς του 2012.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ: Ο Φ.Σ.Α. είχε αποστείλει έγγραφο προς τον τέως αναπληρωτή Υπ. Υγείας κ. Μ. Σαλμά, στο οποίο ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται ότι οι ιατροί παραβιάζουν το νόμο, αναγράφοντας στα βιβλιάρια των ασφαλισμένων την εμπορική ονομασία των φαρμάκων της εταιρείας προτίμησής τους. Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. κ. Γ. Πατούλης, απέστειλε έγγραφο προς τον κ. Σαλμά κατηγορώντας τον πρόεδρο του Φ.Σ.Α. ότι συκοφαντεί τον ιατρικό κόσμο, ότι οι γιατροί δεν παραβιάζουν το νόμο και ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας «ώστε ο πρόεδρος του Φ.Σ.Α. να προβεί σε συγκεκριμένη καταγγελία συγκεκριμένων ιατρών που αποδεδειγμένα παραβιάζουν το νόμο (εφόσον υπάρχουν), άλλως να ανακαλέσει άμεσα την ως άνω επιστολή του που συνιστά μια γενική και αφοριστική συκοφαντική δυσφήμιση του ιατρικού κλάδου στο σύνολο του». 

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για το θέατρο του παραλόγου. Δεν υπάρχει ούτε ένα βιβλιάριο στο οποίο ο γιατρός να έχει γράψει σκέτη τη δραστική ουσία του φαρμάκου. Δεν γνωρίζει τίποτα ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. ούτε καν για τις απειλητικές σημειώσεις των γιατρών επί των συνταγών και ζητά αποδείξεις!!! Φωτοτύπησα λοιπόν συνταγές των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα τα βιβλιάρια τους και τα πήγα στον Υπουργό κ. Γεωργιάδη. Αποδείξεις δεν ήθελε; Αποδείξεις πήγα. 

Ο Υπουργός Υγείας πήρε αμέσως τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ και του ζήτησε να εκδώσει πάραυτα ενημερωτική και υποχρεωτική οδηγία, σύμφωνα με την οποία να απαγορεύει στους ιατρούς την με οποιονδήποτε τρόπο κατεύθυνση των ασθενών προς μια συγκεκριμένη εμπορική ονομασία φαρμάκου. Αυτό ανακοίνωσε είπε σήμερα, όπως με πληροφόρησαν, σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ. Εν όψει των αλλαγών που γίνονται στη συνταγογράφηση στη διάθεση των φαρμάκων και επειδή δεν γνωρίζουμε τι μας περιμένει στο εγγύς μέλλον, είναι απαραίτητο να έχουμε το αντικείμενο της επιστήμης μας στα χέρια μας. 
Πρέπει να υπάρξουν - και θα υπάρξουν - διακριτοί ρόλοι: ο γιατρός στη διάγνωση της ασθένειας και στις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας και ο φαρμακοποιός στο φάρμακο. 

Απομείωση του στοκ των φαρμακείων: Καταστήσαμε σαφές στο Υπουργείο Υγείας αυτό που τόσο καιρό προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους προκατόχους τους. Ότι δηλαδή με τις συνεχείς μειώσεις των τιμών, ο τζίρος των φαρμακείων έπεσε κατακόρυφα και η οικονομική αιμορραγία από το απόθεμα που είχαμε αγοράσει με τις υψηλότερες τιμές και το διαθέταμε με τις χαμηλότερες, είχε συμβάλλει δραστικά στην καταστροφή του κλάδου. Ζητήσαμε λοιπόν σε οποιαδήποτε από τούδε και στο εξής μείωση των τιμών των φαρμάκων, να έχουμε τετραπλάσιο χρόνο διάθεσης του στοκ μας, από ότι οι φαρμακαποθήκες. Και αυτό έγινε αποδεκτό αν όχι στον τετραπλάσιο χρόνο, τουλάχιστον στο τριπλάσιο.

Ποσοστό κέρδους: Είναι αλήθεια ότι η τρόικα επιμένει στην εφαρμογή της διάταξης του μνημονίου που αναφέρεται στο ποσοστό κέρδους του φαρμακοποιού, που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 15%. Για αυτό το θέμα, του οποίου η ανάλυση για ευνόητους λόγους δεν είναι ανακοινώσιμη, έχουμε ήδη συλλέξει και παραθέσει στοιχεία στο Υπουργείο Υγείας και λάβαμε τη δέσμευση ότι θα γίνει προσπάθεια αντιμετώπισης του εγκαίρως. 

Κ. ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου