Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΑΓΩΓΗΣ XANAX

Έξι ακόμη φάρμακα προστέθηκαν στη λίστα των φαρμάκων των οποίων απαγορεύονται οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση. Πρόκειται για τα εξής: Epanutin πόσιμο (oral susp. 30 mg/5ml BtX1(Flx125 ml), Accupron tab 20 mg και Xanax tab. των 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg και 2 mg.
Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΟΦ, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης εξαγωγών, επίσης απαγορεύεται και η οποιαδήποτε αποθεματοποίηση των προϊόντων αυτών.
Στη σχετική απόφαση του προέδρου του ΕΟΦ Ιωάννη Μαλέμη, υπενθυμίζεται επίσης ότι η υποχρέωση της διάθεσης αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά ισχύει για όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα που εισέρχονται στην Ελλάδα μετά από έγκριση του Ε.Ο.Φ. για έκτακτη εισαγωγή ή κατ’ εξαίρεση κυκλοφορία με ξενόγλωσση επισήμανση.
Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση των φαρμάκων στους ασθενείς στην εγχώρια αγορά κατά προτεραιότητα από όλους τους συμμετέχοντες στην αλυσίδα διακίνησης (κάτοχοι άδειας κυκλοφορίας, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία) σύμφωνα με τη ζήτηση και τη συνταγογράφησή τους, είναι επιβεβλημένη.
Επιπλέον, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τον κατάλογο των φαρμακευτικών προϊόντων που είναι σε έλλειψη ή περιορισμένη διάθεση. Εφεξής όσα φαρμακευτικά προϊόντα περιλαμβάνονται στον κατάλογο και παρουσιάζουν έλλειψη για διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, απαγορεύονται αυτοδικαίως (χωρίς την έκδοση σχετικής απόφασης) οι παράλληλες εξαγωγές και η ενδοκοινοτική διακίνηση προκειμένου να διασφαλίζεται η περίθαλψη των ασθενών πρωτίστως στη χώρα μας και η προστασία της δημόσιας υγείας γενικότερα.
Τονίζει ακόμη, ότι επιτηρεί την τήρηση των υποχρεώσεων επάρκειας των προϊόντων και ότι η μη επαρκής κάλυψη των αναγκών των ασθενών επισύρει την επιβολή κυρώσεων.


Πηγή: healthmag

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου