Κυριακή 24 Μαρτίου 2019

Από 5 Απριλίου κ μετά η πληρωμή ΕΤΕΑΕΠ

Ο ΦΣΑ ανήρτησε αναλυτική ενημέρωση για το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ και την καταβολή των εισφορών του. Διαβάστε την ενημέρωση :

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Αριθ. Πρωτ. 1887
ΑΘΗΝΑ, 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2019

Προς όλα τα μέλη του Φ.Σ.Α.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΘΕΜΑ : «Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.»

Μετά από πολλά ερωτήματα μελών μας σχετικά με το ταμείο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. σας παραθέτουμε μία συνοπτική ενημέρωση γύρω από το ταμείο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π., στο οποίο
ο Τομέας Πρόνοιας Υγειονομικών εντάχθηκε από την 1/1/2017 και διαχωρίστηκε από το ΕΦΚΑ. Λόγω του ότι το ταμείο αυτό με την νέα του πλέον μορφή, κατάφερε τώρα να δημιουργήσει τον
μηχανισμό για την είσπραξη των εισφορών, εκτός από την τακτική εισφορά θα πρέπει να δοθεί και αναδρομικά το ποσό από την ένταξη έως σήμερα. Δηλαδή από 1/1/2017 – 31/12/2018. Το ποσό αυτό που αφορά τα αναδρομικά θα καταβληθεί σε 36 δόσεις ανά έτος. Δηλαδή 36 δόσεις για το ποσό που αφορά το 2017 και άλλες 36 δόσεις που αφορούν το 2018.


Επισημαίνουμε ότι τα φαρμακεία εντάχθηκαν μόνο στον κλάδο ΕΦΑΠΑΞ ΠΑΡΟΧΩΝ καθώς από τον κλάδο για ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ οι Ανεξάρτητα απασχολούμενοι υγειονομικοί (δηλαδή και τα φαρμακεία) εξαιρούνται της επικουρικής ασφάλισης.

Αρχικά σας ενημερώνουμε για την διαδικασία εύρεσης και εκτύπωσης των ειδοποιητηρίων, του ύψους της εισφοράς και πώς αυτή αναλύεται, και στο τέλος υπάρχει μία γενική ενημέρωση για το ταμείο (δημιουργία, σκοπός κ.λ.π.).

ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ

*Σημείωση : η ενημέρωση έχει συνταχθεί με υπολογισμούς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και αφορούν πάντα φαρμακοποιούς με ιδιωτικά φαρμακεία, με μοναδική απασχόληση τους το φαρμακείο.

Που θα βρούμε τα ειδοποιητήρια:
• Στη σελίδα του ΕΤΕΑΕΠ (www.eteaep.gov.gr), στην επιλογή «Εισφορές μη μισθωτών ΕΤΕΑΕΠ» θα βρείτε ανηρτημένα τα ειδοποιητήρια που αφορούν ειδικά το φαρμακείο σας.

Τι κωδικούς θα χρησιμοποιήσουμε για να «κατεβάσουμε» και εκτυπώσουμε τα ειδοποιητήρια:
• Για να εισέλθετε και να εκτυπώσετε το ειδοποιητήριο θα χρησιμοποιήσετε τους κωδικούς TAXISNET.
Πόσα ειδοποιητήρια θα βρούμε:
• Τα ειδοποιητήρια που θα βρείτε θα πρέπει να είναι τρία, καθώς θα αφορούν και τις αναδρομικές εισφορές από την ένταξη των υγειονομικών στο ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή την 1/1/2017.

Τι αφορούν τα ειδοποιητήρια:
• Ειδικότερα τα ειδοποιητήρια αφορούν τις εισφορές μηνός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2019, καθώς και τις δύο πρώτες δόσεις από τις 36 του διαστήματος 1/1/2017 – 31/12/2018.

Συγκεκριμένα :

• το πρώτο με την εισφορά του Φεβρουαρίου 2019 και αναδρομικά τον Ιανουάριο του 2019. Το οποίο σύμφωνα με τα ισχύοντα θα πρέπει να είναι 23,43 ευρώ για τον Ιανουάριο 2019 και 26 ευρώ* για τον Φεβρουάριο 2019.
• το δεύτερο με την πρώτη από τις 36 δόσεις για το διάστημα 1/1/2017 έως 31/12/2017 , το οποίο πρέπει να είναι ύψους 7,81 ευρώ
• το τρίτο με την πρώτη δόση από τις 36 δόσεις του διαστήματος από 1/1/2018 έως 31/12/2018, το οποίο θα αφορά επίσης το ποσό των 7,81 ευρώ.

Σύνολο που θα πρέπει να καταβάλλετε 65,05 ευρώ*.

Οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται σε μηνιαία βάση, με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα.

Ποια είναι η πρώτη ημερομηνία που μπορούμε να πληρώσουμε τα ειδοποιητήρια:
• Ειδικά κατά την πρώτη έκδοση των ειδοποιητηρίων, ως καταληκτική ημερομηνία καταβολής ορίζεται η 12η Απριλίου 2019, με αντίστοιχη εναρκτήρια ημερομηνία πληρωμής την 5η Απριλίου 2019.

Προσοχή : όπως αναφέρουμε και πιο πάνω, επισημαίνουμε ότι η 5η Απριλίου είναι η πρώτη μέρα που θα έχετε την δυνατότητα να εξοφλήσετε τα ειδοποιητήρια σας. Πιο πρίν δεν θα είναι εφικτή η πληρωμή.

*Για τα φαρμακεία που έχουν μόνο εφάπαξ εισφορά (καθώς έχουν εξαιρεθεί από την επικουρική) η ελάχιστη μηνιαία εισφορά για τον μήνα Ιανουάριο 2019 ορίζεται 23,43. Ωστόσο από τον Φεβρουάριο 2019, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού, η εισφορά αναπροσαρμόζεται στα 26 ευρώ.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Ταμείου, ως εξής (αναφέρουμε μόνο τις περιπτώσεις που αφορούν τους φαρμακοποιούς που έχουν ως μοναδική απασχόληση το ιδιωτικό φαρμακείο τους) :
 Όσοι έχουν λήξη ασφάλισης από 1/1/2017 έως 31/12/2018, με διαγραφή από την ΔΟΥ, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τις αναδρομικές δόσεις της εκκαθάρισης έως την διακοπή τους και δεν θα λάβουν υπόψη τους τυχόν ειδοποιητήρια που αφορούν την μετά τη διακοπή τους περίοδο.
 Όσοι αυτοαπασχολούμενοι κατέθεταν εισφορές για το διάστημα από 1/1/2017 μέσω ΑΠΔ, θα πρέπει να ξεκινήσουν να πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους (σύμφωνα με τα ειδοποιητήρια) και τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί θα εκκαθαριστούν και θα συμψηφιστούν.
 Όσοι έχουν καταθέσει τις εισφορές τους απευθείας σε τραπεζικούς λογαριασμούς των πρώην φορέων του ΕΤΕΑΕΠ, θα πρέπει να στείλουν ταχυδρομικώς τα αντίστοιχα παραστατικά της τράπεζας, στη διεύθυνση Φιλελλήνων 13-15, Τ.Κ. 10557 Αθήνα, για να ενημερωθεί ο ατομικός τους λογαριασμός και να εκκαθαριστούν οι υποχρεώσεις τους.

Στις περιπτώσεις που οι ασφαλισμένοι διαπιστώσουν διαφορές στην ασφάλισή τους, ο νέος υπολογισμός των εισφορών τους θα γίνει αφού προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την οριστικοποίηση των διαστημάτων ασφάλισής τους.

Το ταμείο έχει ορίσει ότι για την διευκόλυνση των ασφαλισμένων η κάθε σχετική επικοινωνία δύναται να γίνεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: mmisth@eteaep.gov.gr, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ.

Στην ιστοσελίδα του ταμείου http://www.eteaep.gov.gr/web/ μπορείτε να βρείτε και τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να εξυπηρετηθείτε και τηλεφωνικά.

ΤΑΜΕΊΟ ΕΤΕΑΕΠ – ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Οικονομικό σύστημα λειτουργίας

Το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται:

α) για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013 στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης για το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2015 και εφεξής (δεν αφορά τους φαρμακοποιούς με μοναδική απασχόληση το ιδιωτικό τους φαρμακείο) και
β) για τους ασφαλισμένους στον κλάδο εφάπαξ παροχών μέχρι 31.12.2013 για το χρόνο ασφάλισης από 1.1.2014 και εφεξής.

Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών, ανά κλάδο, τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1.1.2014.

Σκοπός

• Σκοπός του Ταμείου είναι:
α) η παροχή μηνιαίας επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου στους δικαιούχους ασφαλισμένους
β) η καταβολή εφάπαξ παροχών στους δικαιούχους ασφαλισμένους.
Το Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. συγκροτούν δύο (2) κλάδοι, οι οποίοι λειτουργούν με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια:
α) κλάδος επικουρικής ασφάλισης (δεν αφορά τα φαρμακεία γιατί εξαιρούνται , βλ. παραπάνω)
β) κλάδος εφάπαξ παροχών, στους οποίους παρακολουθούνται αυτοτελώς οι εισφορές κάθε κλάδου.

• Στην ασφάλιση του κλάδου εφάπαξ παροχών του Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. υπάγονται υποχρεωτικά:
α. Οι ήδη ασφαλισμένοι των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας που εντάσσονται στο Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π. και
β. όσοι για πρώτη φορά από την κατά τα ανωτέρω ένταξη των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας αναλαμβάνουν εργασία – απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα βάσει των γενικών ή ειδικών ή καταστατικών διατάξεων αυτών.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΣΑ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ : Κ.ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΗΛ.ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου