Όπως είπε, τα rapid tests, διενεργούνται και σε άλλες χώρες, με τους φαρμακοποιούς να κάνουν την εξέταση έξω από τον χώρο του φαρμακείου.
Σε σχέση με το self test, τόνισε πως δεν είναι δυνατό να διενεργηθεί εντός του φαρμακείου, για μία σειρά από λόγους. Απαιτείται, επίσης, η τήρηση προδιαγραφών, όπως της καταγραφής τυχόν θετικών αποτελεσμάτων.
Σύμφωνα με τον κ. Βαλτά, η ανακοίνωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή, διαμορφώνει μία σειρά από ερωτήματα, τα οποία χρήζουν απάντησης. Πρόκειται - είπε - για ένα μεγάλο εγχείρημα, καθώς 30 έως 40 εκατομμύρια τεστ θα πρέπει να διανεμηθούν πανελλαδικά.
Εκτίμησε πως η εμπλοκή των φαρμακείων στη διαδικασία, θα αυξήσει σημαντικά την κίνηση μέσα σε αυτά. Σε 50 τετραγωνικά μέτρα κάθε φαρμακείου, εξυπηρετούνται σήμερα 2 άτομα.
Όταν θα γίνονται και τα self tests, θα αυξηθεί η κίνηση κατά 5 φορές, αυξάνοντας παράλληλα την επικινδυνότητα. "Αν γίνει αυτό, θα δούμε ουρές και μεγάλες", επισήμανε.
Το αποτέλεσμα του τεστ βγαίνει σε μισή ώρα, ενώ οι πολίτες θα επικοινωνούν σίγουρα με το φαρμακείο για πληροφορίες ή για τη δήλωση της θετικότητας.
"Θα δεχτούμε σίγουρα τηλεφωνήματα", τόνισε ο κ. Βαλτάς, λέγοντας πως πολλοί θα είναι εκείνοι που θα ρωτούν για θέματα που σχετίζονται με το τεστ.
Δημ.Κ.
πηγή: iatronet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου