ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Ν.Π.Δ.Δ
Αθήνα, 17 Μαΐου 2019
Αριθμ. Πρωτ. 2012
Προς: 1. Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Φ.Σ.
2. Φαρμακευτικοί Σύλλογοι της Χώρας
Θέμα: «Νομοθετικές ρυθμίσεις περί απαγόρευσης λειτουργίας των φαρμακείων κατά τις αργίες και ορισμού ανώτατου χρονικού ορίου λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων»
Ψηφίστηκε εχθές από την Βουλή τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου», με θέμα: «Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων» με την οποία ρυθμίζονται εκ νέου ζητήματα ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, και αναμένεται η δημοσίευσή του Νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Με την ως άνω τροπολογία προβλέφθηκε αφενός μεν απαγόρευση λειτουργίας των φαρμακείων κατά τις αργίες, αφετέρου δε ανώτατο χρονικό όριο λειτουργίας των διευρυμένων φαρμακείων.
Ως γνωστόν έχουν προηγηθεί το.....
.... άρθρο 257 του Ν. 4512/2018 (ΦΕΚ Α΄ 5/17.01.2018) και κατόπιν το άρθρο 5 παρ. 1 και 2 του Ν. 4558/2018 (ΦΕΚ Α΄ 140/01.8.2018), με τα οποία αντικαταστάθηκε το άρθρο 9 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ Α΄ 138) και ρυθμίστηκε το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ως επίσης και οι εφημερίες και το διευρυμένο ωράριο.
Το πλήρες κείμενο της εν λόγω τροπολογίας έχει ως εξής:
«Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων
1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α’138), αντικαθίσταται ως εξής: «Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.»
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α΄ 138), αντικαθίσταται ως εξής: «Ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακείου, με την σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του ν. 1483/1984 (Α΄ 153) και εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως αυτό καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 23 του ν.2224/1994 (Α΄ 112).»
Δυνάμει των ανωτέρω διατάξεων προκύπτουν τα κάτωθι:
1ον. Προβλέπεται σαφής, ρητή και απόλυτη απαγόρευση λειτουργίας των φαρμακείων (και των διευρυμένων φυσικά) σε όλες τις αναφερόμενες στην διάταξη αργίες, πλην φυσικά των φαρμακείων που έχουν οριστεί να διημερεύουν και να διανυκτερεύουν την ημέρα αυτή.
2ον. Τα φαρμακεία δύνανται να επιλέξουν να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου (ήτοι κατ’ ελάχιστον σαράντα ώρες εβδομαδιαίως, από Δευτέρα έως Παρασκευή εντός της εβδομάδας και από τις 08:00 έως τις 21:00 εντός της ημέρας, με απόφαση του αρμόδιου κατά τόπον Περιφερειάρχη που εκδίδεται ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του οικείου φαρμακευτικού συλλόγου), πλην της Κυριακής.
3ον. Εξαιρείται ρητώς η Κυριακή από τις ημέρες που τα φαρμακεία δύνανται επιλέξουν να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου.
Ως γνωστόν, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 2 και της παρ. 5 του άρθρου 7, του Β.Δ. 748/1966 καθίσταται απολύτως σαφές ότι ΟΛΑ τα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικώς κλειστά την Κυριακή, εκτός των φαρμακείων που εφημερεύουν.
4ον. Η αργία της Κυριακής δεν εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις των παρ. 5 και 6 του άρθρου 22 του Ν. 1483/1984, ήτοι:
i) Η παρ. 5 ορίζει ότι από τις ρυθμίσεις για τα χρονικά όρια λειτουργίας των φαρμακείων, εξαιρούνται τα φαρμακεία που βρίσκονται στους διεθνείς κρατικούς αερολιμένες, τα οποία μπορούν να λειτουργούν συνεχώς, χωρίς περιορισμό, όλο το 24ωρο και καθ’ όλο το έτος.
ii) Η παρ. 6 ορίζει ότι τα φαρμακεία των νησιωτικών περιοχών και ιαματικών λουτροπόλεων δύνανται να λειτουργούν πέραν από τις κανονικές ώρες λειτουργίας και όλες τις ημέρες της εβδομάδας, μετά από σχετική απόφαση του οικείου νομάρχη.
5ον. Τα φαρμακεία που επιλέγουν να λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου, θα λειτουργούν εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως αυτό καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 23 του Ν. 2224/1994.
Με το άρθρο 23 του Ν. 2224/1994 καθιερώνεται, σε εθνική κλίμακα, ενιαίο πλαίσιο ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Το ανωτέρω πλαίσιο ωραρίου καθορίζεται για τις καθημερινές ημέρες μέχρι 21:00, το Σάββατο μέχρι 20:00 και την Κυριακή από 11:00 έως 20:00.
Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει ότι τα διευρυμένα φαρμακεία επουδενί δύνανται πια να δηλώσουν ότι θα λειτουργήσουν πέραν τις 21:00 τις καθημερινές ημέρες, και πέραν τις 20.00 το Σάββατο, όπως ίσχυε με το προγενέστερο καθεστώς.
Σε περίπτωση δε λειτουργίας φαρμακείου, πέραν των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, κατά παράλειψη της δήλωσης ή καθ’ υπέρβαση των δηλωθέντων χρονικών ορίων αυτής, επιβάλλεται πρόστιμο έως τρεις χιλιάδες (3.000) Ευρώ με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη.
6ον. Μετά την 21:00 τις καθημερινές ημέρες και μετά την 20:00 το Σάββατο, και μέχρι την 08:00 την επόμενη ημέρα, λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο τα φαρμακεία που έχουν οριστεί να διανυκτερεύουν.
Ουδέν άλλο φαρμακείο.
7ον. Παραμένει ο άστοχος και εσφαλμένος όρος «νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου», ο οποίος προφανέστατα εντάσσεται στη λογική «απελευθέρωσης» του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων, ως προβλέπεται στο υπ’ αριθμόν 64/2018 Π.Δ., με το οποίο παρέχεται στους ιδιώτες η δυνατότητα να είναι εκείνοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι της επιχείρησης φαρμακείου, και ουχί ο αδειούχος φαρμακοποιός.
8ον. Τα περί λειτουργίας των φαρμακείων ρυθμίζονται από τις διατάξεις της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας. Η Φαρμακευτική Νομοθεσία ανήκει στο Διοικητικό Δίκαιο, καθώς οι διατάξεις αυτές έχουν ως πρωταρχικό και αποκλειστικό σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας, είναι δε οι διατάξεις αυτές κανόνες Δημοσίας Τάξεως και κατά συνέπεια εφαρμόζονται αναγκαστικώς επί όλων των ατόμων, τα οποία περιλαμβάνει το αντικείμενο αυτών. Έτσι, η εφαρμογή των διατάξεων της Φαρμακευτικής Νομοθεσίας είναι κατά κανόνα στενά ερμηνευόμενες, αποκλειομένης της διασταλτικής ερμηνείας και της κατ’ αναλογίαν εφαρμογής.
Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.
Με εκτίμηση
Ηλίας Ανδρ. Δημητρέλλος
Νομικός Σύμβουλος
Π.Φ.Σ.«Τροπολογία νόμου για ανώτατα όρια ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων»
Παραθέτω το παρακάτω κείμενο / τροπολογία που μου απεστάλη αργά εχθές το βράδυ.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου».
ΘΕΜΑ: «Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων»
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Κύρωση της σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και των συνεκτελεστών της διαθήκης της Ελισάβετ Παπαγιαννοπούλου».
ΘΕΜΑ: «Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων»
1. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα δεν είναι ανεξάρτητη από το συντονισμό των φαρμακείων και των ωρών λειτουργίας τους, τόσο κατά το επονομαζόμενο κανονικό ωράριο όσο και κατά τις υπηρεσίες των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων όσο και για το συγχρονισμό και την ίση αντιμετώπισή τους με λοιπά καταστήματα λιανικής πώλησης, να τεθούν ανώτατα όρια λειτουργίας τους, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη. Για τον ίδιο λόγο, επιβάλλεται πλέον ως υποχρέωση για τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά κατά συγκεκριμένες αργίες. Τα παραπάνω ρυθμίζονται με την παρ. 1 της προτεινόμενης διάταξης.
Επιπρόσθετα, ενόψει του γεγονότος ότι το ωράριο της λειτουργίας του φαρμακείου, συνέχεται με την επάρκεια των φαρμάκων και την δυνατότητα παροχής αυτοπρόσωπης εργασίας, με την παρ. 2 της προτεινόμενης διάταξης προβλέπεται ότι τη σχετική δήλωση της επιλογής του ωραρίου την καταθέτει μεν ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.
Με την παρ. 3, θεσμοθετείται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%. Επίσης, ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες. Επιπλέον, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή.
Η απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα δεν είναι ανεξάρτητη από το συντονισμό των φαρμακείων και των ωρών λειτουργίας τους, τόσο κατά το επονομαζόμενο κανονικό ωράριο όσο και κατά τις υπηρεσίες των εφημεριών και των διανυκτερεύσεων. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των φαρμακείων όσο και για το συγχρονισμό και την ίση αντιμετώπισή τους με λοιπά καταστήματα λιανικής πώλησης, να τεθούν ανώτατα όρια λειτουργίας τους, όπως καθορίζονται ανά Περιφέρεια και για τα αντίστοιχα καταστήματα που πωλούν μη φαρμακευτικά είδη. Για τον ίδιο λόγο, επιβάλλεται πλέον ως υποχρέωση για τα φαρμακεία να παραμένουν κλειστά κατά συγκεκριμένες αργίες. Τα παραπάνω ρυθμίζονται με την παρ. 1 της προτεινόμενης διάταξης.
Επιπρόσθετα, ενόψει του γεγονότος ότι το ωράριο της λειτουργίας του φαρμακείου, συνέχεται με την επάρκεια των φαρμάκων και την δυνατότητα παροχής αυτοπρόσωπης εργασίας, με την παρ. 2 της προτεινόμενης διάταξης προβλέπεται ότι τη σχετική δήλωση της επιλογής του ωραρίου την καταθέτει μεν ο νόμιμος εκπρόσωπος του φαρμακείου, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, στην περίπτωση που ο τελευταίος δεν είναι και ο νόμιμος εκπρόσωπος της επιχείρησης.
Με την παρ. 3, θεσμοθετείται περαιτέρω μείωση της συμμετοχής των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη. Συγκεκριμένα το ήδη θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής περιορίζεται κατά το ήμισυ στην περίπτωση φαρμάκων για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης. Έτσι, το 25% περιορίζεται σε 12,5% και το 10% σε 5%. Επίσης, ως προς τα γενόσημα φάρμακα το ποσοστό συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων, αλλά και ταυτόχρονα ελάφρυνση του κόστους που καταβάλουν οι πολίτες. Επιπλέον, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την προτίμηση των γενοσήμων, τα οποία συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην δημοσιονομική εξυγίανση, αφού συνεπάγονται μικρότερο κόστος τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και συνολικά για την ιδιωτική συμμετοχή.
2. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ- ΠΡΟΣΘΗΚΗ
«Άρθρο...
Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων
1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α’138), αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.»
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α’138), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακείου, με την σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ` υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του ν. 1483/1984 (Α’ 153) και εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως αυτό καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 23 του ν.2224/1994 (Α’112).»
3. Στην παρ.1 του άρθρου 19 του ν.1902/1990 (Α’138), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για τα φάρμακα για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ορίζεται στο άρθρο 254 του ν.4512/2018 (Α’5), το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών περιορίζεται στο ήμισυ. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, το ποσοστό της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται για τα γενόσημα φάρμακα.»
«Άρθρο...
Ανώτατα Όρια Ωραρίου Λειτουργίας Φαρμακείων
1. Το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α’138), αντικαθίσταται ως εξής:
«Τα φαρμακεία απαγορεύεται να λειτουργούν στις κάτωθι αργίες εκάστου έτους, με την επιφύλαξη των διατάξεων περί διανυκτερεύσεων και διημερεύσεων: την 25η Μαρτίου, την Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα, την 15η Αυγούστου, την 25η και την 26η Δεκεμβρίου, την 1η Ιανουαρίου, την 6η Ιανουαρίου, την Καθαρά Δευτέρα, την 1η Μαΐου, την 28η Οκτωβρίου και του Αγίου Πνεύματος, την ημέρα εορτής του Πολιούχου Αγίου της πόλης και την ημέρα Απελευθέρωσης της πόλης.»
2. Το πρώτο εδάφιο της παρ.3 του άρθρου 9 του ν.1963/1991 (Α’138), αντικαθίσταται ως εξής:
«Ο νόμιμος εκπρόσωπος κάθε φαρμακείου, με την σύμφωνη γνώμη του υπεύθυνου φαρμακοποιού, δύναται να επιλέξει ωράριο λειτουργίας του φαρμακείου του, καθ` υπέρβαση των χρονικών ορίων της παραγράφου 1, πλην της Κυριακής, με την επιφύλαξη των παραγράφων 5 και 6 του άρθρου 22 του ν. 1483/1984 (Α’ 153) και εντός του χρονικού πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων λιανικής πώλησης, όπως αυτό καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 23 του ν.2224/1994 (Α’112).»
3. Στην παρ.1 του άρθρου 19 του ν.1902/1990 (Α’138), προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Για τα φάρμακα για τα οποία καταλήγει επιτυχώς η διαδικασία διαπραγμάτευσης που ορίζεται στο άρθρο 254 του ν.4512/2018 (Α’5), το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής των ασθενών περιορίζεται στο ήμισυ. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, το ποσοστό της προβλεπόμενης συμμετοχής του ασθενούς μπορεί να μειώνεται για τα γενόσημα φάρμακα.»
Αθήνα, 15 Μαΐου 2019
Οι προτείνοντες βουλευτές
Πάλλης Γεώργιος
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Σιμορέλης Χρήστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου