Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης: Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου

Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης: Η έγκαιρη διάγνωση το κλειδί για την αντιμετώπιση της νόσου

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση της νόσου, αποτελεί το κλειδί για την αντιμετώπιση της Κοιλιοκάκης, επισημαίνει το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Κοιλιοκάκης, όπως έχει οριστεί η 16η Μαΐου. 
  
Όπως αναφέρει, η κοιλιοκάκη είναι μία αυτοάνοση πάθηση που πυροδοτείται από τη γλουτένη σε γενετικά προδιαθετιμένα άτομα. Η γλουτένη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη, προκαλεί σε αυτά τα άτομα καταστροφή των απορροφητικών λαχνών του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να μην μπορεί να απορροφήσει τις απαραίτητες για τη λειτουργία του ουσίες.


  
Αν και η κοιλιοκάκη θεωρείτο σχετικά σπάνια νόσος, τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη ευαίσθητων βιοδεικτών, δηλαδή των αντισωμάτων έναντι του ενδομυσίου και των αντισωμάτων έναντι της ιστικής τρανσγλουταμινάσης, και κυρίως με την γαστροδωδεκαδακτυλοσκόπηση με λήψη βιοψιών από το δωδεκαδάκτυλο, η συχνότητά της μπορεί να αγγίζει παγκόσμια ακόμα και το 1% του πληθυσμού.
Παρά ταύτα, λόγω της ποικιλομορφίας των συμπτωμάτων της, η διάγνωση κατά κύριο λόγο βασίζεται στην ισχυρή κλινική υποψία του γιατρού, που θα πρέπει να αξιολογήσει σε βρέφη και παιδιά τις έντονες γαστρεντερικές διαταραχές και την αναστολή ανάπτυξης ή/και απώλεια βάρους, στους δε ενήλικες την ανεξήγητη αναιμία, διάφορες νευροορμονικές και οστικές διαταραχές, το αίσθημα κόπωσης και συμπτώματα που για πολλά χρόνια χαρακτηρίζονταν ως «ευερέθιστο έντερο».

Η σωστή και έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση ειδικής δίαιτας με τρόφιμα χωρίς γλουτένη, που η μηνιαία οικονομική επιβάρυνση για την προμήθειά τους καλύπτεται από τα ασφαλιστικά Ταμεία, επαναφέρει στο φυσιολογικό τηναπορροφητική ικανότητα του εντέρου, προκαλεί πλήρη υποχώρηση της συμπτωματολογίας και αποτρέπει δυσάρεστες επιπλοκές, όπως λέμφωμα ή καρκίνο, σε περιπτώσεις αδιάγνωστες ή παραμελημένες που δεν τηρούν τις διαιτητικές οδηγίες.

  
Επειδή τα τελευταία χρόνια τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη είναι ιδιαίτερα «της μόδας» και τυγχάνουν ευρείας κατανάλωσης, η υποχώρηση κάποιων συμπτωμάτων με την αποφυγή τροφίμων με γλουτένη δεν παραπέμπει στη διάγνωση της κοιλιοκάκης, η οποία απαιτεί βιοδείκτες και βιοψίες, αλλά στην αποκαλούμενη ευαισθησία στη γλουτένη, που δεν είναι αυτοάνοσο νόσημα αλλά έχει χαρακτηριστικά τροφικής αλλεργίας.
  
Σχετικά με το ΕΛΙΓΑΣΤ

Το Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής (ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ.) είναι κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που δημιουργήθηκε για την προαγωγή της έρευνας και εκπαίδευσης στα νοσήματα του πεπτικού και τη σημασία της διατροφής.
Σκοποί του ιδρύματος είναι η υποστήριξη ερευνητικών προγραμμάτων και κυρίως η διεξαγωγή επιδημιολογικών μελετών στα νοσήματα του πεπτικού και στις επιδράσεις της διατροφής, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων και η ενημέρωση του κοινού σε θέματα υγιεινής διατροφής ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσημάτων. Σημαντική λειτουργία του Ιδρύματος είναι το πρόγραμμα υποτροφιών και η ενίσχυση νέων ερευνητών σε συγκεκριμένα πεδία που αφορούν τα νοσήματα του πεπτικού στον ελληνικό πληθυσμό.
  
Η στενή συνεργασία με φορείς, οργανώσεις και ιδρύματα της χώρας μας αλλά και του εξωτερικού που έχουν ανάλογες ευαισθησίες και σκοπούς, προάγουν το έργο του ΕΛ.Ι.ΓΑΣΤ. και γίνεται ιδιαίτερη προσπάθεια για συμμετοχή στις προσπάθειες ενημέρωσης του κοινού για θέματα υγιεινής διατροφής. Για αυτό το σκοπό, κυκλοφορεί το διμηνιαίο περιοδικό «Ευεξία & Διατροφή» και πλήθος ενημερωτικών φυλλαδίων και διοργανώνει εκδηλώσεις με τη συμμετοχή μαζικών φορέων, για την ενημέρωση του κοινού στα σημαντικά νοσήματα του πεπτικού και στη σημασία της υγιεινής διατροφής.
Επίσης, κάθε χρόνο διοργανώνεται η Εκπαιδευτική Διημερίδα του ΕΛΙΓΑΣΤ «Εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία», που έχει καταστεί θεσμός στα Γαστρεντερολογικά δρώμενα της χώρας μας, με την επιλογή επίκαιρης θεματολογίας και αξιόλογων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που καλύπτουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου