Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

εξοφληση μαιου- Συνταγες ναρκωτικων

ριν από λίγα λεπτά, μπήκαν τα χρήματα στους λογαριασμούς ΔΙΑΣ των φαρμακοποιών που αφορούν τις συνταγές ΕΟΠΥΥ του περασμένου Μαΐου.

Πρόκειται για την εξόφληση του μήνα αυτού (β'δόση), αφού δυο εβδομάδες νωρίτερα είχε προηγηθεί το 50% της συνολικής οφειλής.

Επαναλαμβανόμενες συνταγές και «κόκκινες»: Συνεχές δράμα μονής εκτύπωση

Είναι απίστευτο να έχει απασχολήσει το θέμα τον πλέον αρμόδιο, τον ΕΟΦ, να έχει εκδόσει αυτός από τις 21-4-2014 εγκύκλιό του με την υπογραφή του πρώην Προέδρου του κ. Δ. Λιντζέρη (δείτε την ΕΔΩ) με την οποία α) επισημαίνει το πρόβλημα, β) υπενθυμίζει τις βαριές ποινές (300 έως 3.000€) που επισύρει η παράνομη συνταγογράφηση και γ) καλεί τελικά τόσο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο όσο και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να λάβουν μέτρα (υπονοώντας σαφώς τουλάχιστον την ορθή ενημέρωση των μελών τους) αλλά ακόμα και σήμερα που γράφεται αυτό το άρθρο να έχουμε κρούσματα παραβατικής συνταγογράφησης, αλλά ακόμα χειρότερα: διενέξεις και προστριβές μεταξύ των συναδέλφων, παρεξηγήσεις και αντιδεοντολογική συμπεριφορά σχετικά με την ορθή συνταγογράφηση και εκτέλεση μίας νόμιμης συνταγής!

Εκτός όμως από τα αναθέματα κι επειδή μας δίνεται βήμα από το γνωστό ως το πλέον δημιουργικό και δραστήριο μέσο επικοινωνίας του επιστημονικού χώρου, ας περάσουμε στο προκείμενο και ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά:




  • Σύμφωνα με τους Ν.3459/06 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά» και Ν.4139/20-3-13 «Περί εξαρτησιογόνων ουσιών..», κάθε φάρμακο που άπτεται των άνω Νόμων χρειάζεται να συνοδεύεται από την αντίστοιχη συνταγή. Ειδικά τα φάρμακα που περιέχουν κωδεΐνη ή οπϊοειδή (τα οποία και έχουν περιορισμούς δοσολογίας συν τοις άλλοις), αλλά και τα φάρμακα του πίνακα Δ όπως οι βενζοδιαζεπίνες που απλά χρειάζονται συνοδό έντυπο. Θέλοντας να διευκολύνουμε τους συναδέλφους Ιατρούς και Φαρμακοποιούς έχουμε ένα πολύ απλό και αναλυτικότατο άρθρο στο μπλογκ μας ΕΔΩ το οποίο μπορούν να συμβουλεύονται. Οι ποσότητες που μπορούν να συνταγογραφηθούν είναι φανερό ότι είναι κρίσιμο θέμα:Παράδειγμα: ποσότητες κωδεϊνούχων (π.χ. Lonarid) σε 4μηνη επαναλαμβανόμενη δεν μπορεί να καλυφθεί από τη συνήθη μία κόκκινη θεωρημένη συνταγή που συνοδεύει παραδοσιακά αν και λανθασμένα τη συνταγογράφηση. Ξεπερνά κατά πολύ το όριο, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στον πίνακα! Πρέπει λοιπόν να κόβονται μία κόκκινη για κάθε συνταγή!!!

  •  Επίσης σύμφωνα με τους ανωτέρω Νόμους (πιο εύκολα μπορείτε να δείτε ΕΔΩκάθε ηλεκτρονική συνταγή χρειάζεται απαραιτήτως να συνοδεύεται κι από την ειδική αιτιολογημένη συνταγή (μονόγραμμη-δίγραμμη) και γι' αυτό άλλωστε ειδικό κείμενο ετνυπώνεται ηλεκτρονικά σε κάθε συνταγήαπό το σύστημα της ΗΔΙΚΑ. Ειδικά οι επαναλαμβανόμενες συνταγές πρέπει να συνοδεύονται από ξεχωριστή κόκκινη για κάθε εκτέλεση! Αυτό δεν είναι μόνο το νόμιμο αλλά και το πρακτικό: οι ασθενείς που μετακινούνται π.χ. για το καλοκαίρι βρίσκονται με συνταγή φαρμάκου αλλά χωρίς την κόκκινη (την οποία κράτησε το πρώτο φαρμακείο που εκτέλεσε) άρα και χωρίς τη δυνατότητα να προμηθευτούν τα φάρμακά τους! Η τακτική της μίας κόκκινης για όλες τις ποσότητες όλων των συνταγών από το συνταγογράφο Ιατρό υποχρεώνει τον Φαρμακοποιό σε παρανομία: είτε την άρνηση εκτέλεσης συνταγής (και τελικά τη μη χορήγηση του αναγκαίου φαρμάκου) είτε την εκτέλεσή της χωρίς την κόκκινη, αφήνοντας τον Φαρμακοποιό "ανοιχτό" σε βαριά πρόστιμα!  
  • Την τακτική ορισμένων Ιατρών να συμβουλεύουν τους ασθενείς ώστε να προβαίνουν στην προμήθεια όλωντων επαναλαμβανόμενων συνταγών από το φαρμακείο τους και όχι στην ορθότερη επαναλαμβανόμενημηνιαίως εκτέλεσή τους κατά σειρά εγγραφής στο σύστημα, σε όποιο φαρμακείο της χώρας τύχει να βρεθούν, θέλουμε να πιστεύουμε ότι είναι ατυχής τακτική μεμονωμένων περιπτώσεων κυρίως λόγω άγνοιας, διότι τους ενημερώνουμε ότι είναι στα όρια της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και εμπίπτει σε ισχυρές διατάξεις του ΠΔ 121/08 αλλά και του Κώδικα Δεοντολογίας. Θέλουμε να παραμείνουμε στο πεδίο συζήτησης περί της ταλαιπωρίας του ασθενή, την οποία ζούμε καθημερινά και επιθυμούμε να εξαλειφθεί.
  • Τελευταία θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με το νόμο τα φαρμακεία υποχρεούνται να αριθμούνκαι να διαθέτουν σε κλειστούς φακέλους προς άμεσο έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (π.χ. Δ/ναη Υγείας Περιφέρειας ή ΥΠΕΔΥΦΚΑ), όλες τις συνταγές ειδικής αιτιολογίας σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση. Η τακτική λοιπόν της μίας κόκκινης συνταγής για όλες τις επαναλαμβανόμενες ηλεκτρονικές συνταγές, ειδικά για περιπτώσεις άνω της διμηνιαίας συνταγής (επιτρέπεται μέχρι 6μηνιαίας ως γνωστόν), είναι έμμεση προτροπή και νομικώς επιβολή λόγω δεσπόζουσας διοικητικής θέσης του συνταγογράφου Ιατρού επί του συναδέλφου του Φαρμακοποιού ώστε να παρανομήσει είτε εκτελώντας είτε όχι, είτε γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια είτε όχι! Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό και άπτεται νομοθεσίας πέραν του υγειονομικού χώρου, κάτι που το επισημαίνουμε.
  • Τσιριμπής Δημήτριος, Φ/ός

    Αντιπρόσωπος ΦΣ Κορινθίας στον ΠΦΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου