Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Ηλεκτονικό τσιγάρο... Κάτι μυρίζει...


Αυστηροί έλεγχοι για να διαπιστωθεί που ακριβώς πωλούνται παράνομα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, ξεκινά την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΦ, το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει επιβλαβείς για τον οργανισμό, ουσίες (και προτείνεται??? η απαγόρευση της διάθεσης του.

Παρενθεσεις Pharma -sfera
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε στις 22 Ιουλίου 2009 πως η εργαστηριακή ανάλυση δειγμάτων ηλεκτρονικών τσιγάρων έδειξε πως περιέχουν γνωστές καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τους χρήστες [1]. Συγκεκριμένα, η ανάλυση 18 δειγμάτων αναλώσιμων φίλτρων από δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ηλεκτρονικών τσιγάρων, έδειξε τα παρακάτω [2]:
  • Ανιχνεύτηκαν καρκινογόνες νιτροσαμίνες (TSNA), τοξικές ουσίες (όπως διαιθυλική γλυκόλη) και προσμείξεις (αναβασίνη, μυοσμίνη, β-νικοτυρίνη)

  • Τα ανταλλακτικά φίλτρα τα οποία διαφημίζονταν ως «χωρίς νικοτίνη» είχαν χαμηλές συγκεντρώσεις νικοτίνης (με την εξαίρεση ενός δείγματος)

  • Τρία φίλτρα (της ίδιας εταιρείας, του ιδίου τύπου) που αναλύθηκαν παρείχαν διαφορετικές ποσότητες νικοτίνης σε κάθε εισπνοή. Τα επίπεδα νικοτίνης κυμαίνονταν από 26,8 έως 43,2 mcg νικοτίνης/100 mL εισπνοή.

  • Ένα από τα φίλτρα υψηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη παρείχε διπλάσια νικοτίνη στον χρήστη απ' ό,τι τα εγκεκριμένα από την FDA προϊόντα για τη διακοπή του καπνίσματος.





  • Οι καταστηματάρχες που το πωλούν στα μαγαζιά τους, κινδυνεύουν με βαριά χρηματικά πρόστιμα.
    (
    Ενημέρωση του ΕΟΦ σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
    Ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarette)
    Με αφορμή δημοσιεύματα και σχετικά ερωτήματα που δέχεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο (e-cigarette), ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό για τα εξής :
    Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα του καπνίσματος και περιέχουν νικοτίνη υπάγονται στα «φαρμακευτικά προϊόντα». Η διάθεσή τους στην αγορά προϋποθέτει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται και το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μέχρι σήμερα ο ΕΟΦ δεν έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας σε ανάλογο προϊόν για την Ελληνική αγορά.
    Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινούν άμεσα, κλιμάκια του Υπουργείου Υγείας, σε όλα τα σημεία πώλησης του Ηλεκτρονικού Τσιγάρου, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Αντώνης Δημόπουλος.Κανέναν έλεγχο στα σχολεία με τα πιτσιρίκια που κάνουν στριφτο απο τα 15, γιατι δεν κάνετε?
    Ο κ. Δημόπουλος διευκρίνησε ότι εδώ και καιρό έχει εκδοθεί απόφαση του ΕΟΦ, η οποία απαγορέυει τόσο την πώληση όσο και τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ιδιαιτέρως εκείνων που περιέχουν σταγόνες νικοτίνης.(ποια εγκύκλιο?? εχει να μας στειλει link! για τα μη νικοτίνης?)
    Εντύπωση επίσης προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να απαγορεύσει τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε κλειστούς Δημόσιους χώρους (κάτι που μέχρι σήμερα δεν ίσχυε), αφού θεωρεί ότι το κάπνισμα με το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επιβλαβές λόγω νικοτίνης αλλά και των άλλων ουσιών και ελαίων που περιέχει.  
    Για ποιο λόγο?? Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δε βλάπτει τα άτομα του περιβάλλοντος χώρου,αλλά μόνο τον ίδιο τον καπνιστη...Εδώ όλοι καπνίζουν κ κανονικό τσιγαρο..
    Iatropedia.gr
    Απαγορεύεται από το υπουργείο Υγείας η διάθεση ηλεκτρονικών τσιγάρων, τα οποία περιέχουν νικοτίνη.
    Την ανακοίνωση αυτή έκανε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, σημειώνοντας ότι η απαγόρευση προκύπτει έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. (ΕΟΦ). Ο κ. Δημόπουλος, επεσήμανε ότι το υπουργείο Υγείας δέχεται εισηγήσεις για αύξηση κατά 20% στην τιμή των τσιγάρων, καθώς το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση της καπνιστικής συνήθειας. Για αυτό λόγω , ή για να φορολογήσει περισσότρο τον εξαρτημένο?
    Ο γενικός γραμματέας έκανε λόγο για αυξημένη προσέλευση στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, σημειώνοντας ότι δεν μελετάται, προς το παρόν, η κάλυψη από τα ταμεία των φαρμάκων που χορηγούνται για τη διακοπή του καπνίσματος.


    Σαν αντικαπνιστης έχω να σχολιάσωα) το ηλεκτρονικό τσιγάρο , μεν περιέχει νικοτίνη κ ΙΣΩΣ σε μικρό ποσοστό τοξικές ουσίες (για αυτο το λόγω μαλιστα δεν το προωθω στο φαρμακείο) αλλά σαφέστατα πολύ λιγότερες παρενέργειες απο το κανονικό τσιγάρο , στο οποίο εισπνέονται καρκινογόνα προιοντα καυσης. Για να μην κοροιδευόμαστε, δεν είναι υγεινό, αλλά αποτελεί το "λιγότερο επιβλαβές"...
    β) 
    Πάντως, αν θέλει κάποιος πραγματικά να κόψει το κάπνισμα, όπως αναφέρει ο κ. Χούλης, μπορεί να καταφύγει σε άλλου είδους θεραπείες. Κυκλοφορούν αποτελεσματικά σκευάσματα, που δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό, ή να καταφύγει στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος. Τα ποσοστά επιτυχίας στα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος ξεπερνούν το 64%.
    γ) Εαν το υπουργείο ενδιαφερόταν πραγματικά για τους ασθενείς θα
              1)χορηγούσε σκευάσματα τύπου champix
              2) θα ενημέρωνε το καταναλωτικό κοινό, πάνω στις ετικέτες τσιγάρων για την ύπαρξη των ιατρείων διακοπής καπνίσματος
              3)θα έκανε αυστηρότερους ελέγχους στους καταστηματάρχες που πουλάνει τσιγάρα σε άτομο κάτω των 18 ετών. Η αγορά καπνού πρέπει να γίνεται μόνο με επίδειξη ταυτότητας...

              4)εφαρμογή την πράξη του αντικαπνιστικού νόμου, ειδικά στη επαρχία
    Αντιθέτως, πάει με τα νερά της παγκόσμιας καπνοβιομηχανιας.. τα ασφαλιστικά ταμεία βουλιάζουν για την κάλυψη των δαπανών ατόμων που πάσχουν απο ΧΑΠ, Ca, καρδιαγγειακά νοσήματα... Λύσεις υπάρχουν , αλλά κύριε Δημόπουλε κοιτάζετε αλλού....
    --> 


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου