http://www.fortunegreece.com/article/ponokefalos-gia-tin-ellada-ta-13-dis-evro-gia-2015/
Όλα τα λεφτά στην τελευταία πρόταση! Έμεις παλι φταίμε!
Όλα τα λεφτά στην τελευταία πρόταση! Έμεις παλι φταίμε!
Μετά τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή που πέτυχε η Ελλάδα το 2013, το μεγάλο θέμα που μπαίνει στο τραπέζι είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τα ποσά που θα χρειαστεί η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, στην έκθεση την οποία παρουσιάζει το «ΒΗΜΑ», για το 2014 έχει καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, το οποίο στην έκθεση προσδιορίζεται λίγο πάνω από 5 δισ. ευρώ. Το ζήτημα προκύπτει για το 2015, όταν η ελληνική οικονομία θα χρειαστεί συνολικά 13 δισ. ευρώ.
Σε αυτήν την περίπτωση η πρώτη λύση είναι η χορήγηση ενός νέου δανείου για την Ελλάδα, αν και η κυβέρνηση ελπίζει σε μια διευθέτηση του χρέους με βάση τις αποφάσεις του Eurogroup στις 22 Νοεμβρίου του 2012. Δηλαδή, από τη στιγμή που έχει αποκλειστεί ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, να υπάρξει τουλάχιστον ελάφρυνση μέσω επιμήκυνσης του χρόνου εξυπηρέτησης των δανείων και κυρίως με τη μείωση των επιτοκίων, ώστε οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους να βαίνουν μειούμενοι.
Επιτυχία το πρωτογενές πλεόνασμα – Αποτυχία οι μεταρρυθμίσειςΚατ’ άλλα στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Τρίτης, η τρόικα αποδίδει τα εύσημα στην Ελλάδα για την επίτευξηπρωτογενούς πλεονάσματος. Επιβεβαιώνει ότι ο προϋπολογισμός του 2013 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, μετά και τη στήριξη των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με επιπρόσθετα κονδύλια 500 εκατομμυρίων ευρώ και προσδιορίζει ως στόχο της Ελλάδας για το 2014 το να επιτύχει πρωτογενές πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ, κάτι που θεωρείται εφικτό, αφού τα μέτρα περικοπής δαπανών, μισθών και συντάξεων υπεραποδίδουν.
Για το 2014 δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, άρα δεν απαιτείται κανένα νέο μέτρο, αλλά για τον προυπολογισμό του 2015 το κενό εκτιμάται σε 2 δισ. ευρώ και για το 2016, οπότε και εκπνέει το μνημόνιο, στα 4 δισ. ευρώ.
Ο Τόμσεν όμως καυτηρίασε και πάλι την Ελλάδα για τις μεγάλες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων το οποίο για μια ακόμη χρονιά (την τρίτη στη σειρά) έπεσε έξω στις προβλέψεις και τους στόχους για τα έσοδα. Ειδικά για εφέτος υπολογιζόταν έσοδα 3 δισ. ευρώ, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ ούτε το ένα τρίτο.
Σε τέσσερις δόσεις η δόσηΚατόπιν τούτων οι τεχνοκράτες, εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών, εισηγήθηκαν την καταβολή των δόσεων της βοήθειας πρός την Ελλάδα ως εξής:
-6,4 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Απριλίου,
-3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ εντός του Μαίου,
-1,2 δισ. ευρώ από το ESM τον Ιούνιο, και
-1 δισ. ευρώ από το ESM εντός του Ιουλίου.
Προκειμένου να εκταμιευθούν οι δόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει ακόμη δύο δεσμεύσεις:
- Να θεσμοθετήσει κώδικα αντιμετώπισης της διαφθοράς στο δημόσιο (αφορά κρατική μηχανή, κόμματα και τους πολιτικούς), και
- Να μελετήσει εκ νέου τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων.