Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

NΕΟ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΝ ΠΑΣΧΟ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΝΙΖΟΜΕΝΟ ΡΟΛΟ

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_30/09/2010_1292751

Επιστολή του ΟΓΑ για τα 89 φάρμακα υψηλού κόστους

Ο ΟΓΑ έστειλε διευκρινιστική απιστόλη για τη χορήγηση των 89 Φαρμάκων.
Στο έντυπο του ΟΓΑ-συγκεντρωτική κατάσταση κάτω από τη γραμμή 26 που αναγράφονται τα αναλώσιμα θα αναγράφεται το πλήθος των εν λόγω συνταγών στο πεδίο Α/Α τελευταίας συνταγής κ το ποσό αυτό στο 0% χωρίς να ξανααθροίζεται
 Οι συνταγές αριθμούνται κ εκτελούνται κανονικά όπως οι υπόλοιπες. Κατά την παράδοση του φακέλου (ζητήθηκε προφορικώς) μία απλή επιστολή του φαρμακείου με το ΑΜ του φαρμακείου στην οποία να αναγράφεται ότι εκτελέστηκαν χ αριθμός συνταγών, με χ ποσό κ φωτοτυπία των συνταγών αυτων εσώκλειστες. Φωτοτυπίες πρέπει να κρατάμε κ εμείς για 2 χρόνια. Κατά τα άλλα , το φάρμακο πρέπει να γράφεται απο ιατρό νοσοκομείου ή κλινικής της αυτής ειδικότητας,να είναι εντός ενδείξεων ΕΟΦ κ να συνοδεύεται απο το έντυπο- Ιατρική Βεβαίωση στο οποίο να φαίνεται υπογραφή -σφραγίδα ιατρού, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής , στρόγγυλη σφραγίδα του Ιατρου. Η συνταγή έχει ισχύ μέγιστη ενός έτους, τα δε αντίγραφα αυτών πρέπει να είναι θεωρημένα από το ΚΕΠ.....

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση ΠΦΣ με πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, θα πραγματοποιήσει αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 13.00, σύσκεψη με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) στην αίθουσα συνεντεύξεων του υπουργείου (Αριστοτέλους 17).
Βασικά θέματα, που θα συζητηθούν στη σύσκεψη θα είναι η απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, η εξόφληση των οφειλών του ΟΠΑΔ προς τα φαρμακεία, καθώς επίσης η συμμετοχή των φαρμακείων στη προσπάθεια για τη μείωση της φαρμακευτικής κατανάλωσης. "

Αναβάλλεται για τον Οκτώβριο η έκδοση του διορθωτικού δελτίου

Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναβάλλεται η έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων, αναβολή που σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται και στις ενστάσεις για τις ισχύουσες τιμές που ακόμη καταθέτουν φαρμακευτικές εταιρείες.
Η αναβολή της έκδοσης του δελτίου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου).

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστολή Διοικητή ΟΑΕΕ προς τους Συμβεβλημένους Ιατρούς – Φαρμακοποιούς - 17/9/2010


Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι από τις 18/10/2010 αρχίζει για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ η πανελλαδική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων. Το έργο αυτό, το οποίο θα υλοποιήσουμε μαζί, αποτελεί ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής φαρμακευτικής περίθαλψης, κυρίως όμως θα συμβάλει στον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών, διατηρώντας παράλληλα σε υψηλά επίπεδα τις παροχές αυτές για τον ασθενή. Ως εκ τούτου, θα αποτελέσουν συμβατική υποχρέωσή σας οι ακόλουθες ενέργειες:
• Να προμηθευτείτε τον απαραίτητο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος συνίσταται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έναν εκτυπωτή και μία ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο.
• Να εγγραφείτε στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ως χρήστες. Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες και τα απαραίτητα βήματα για την εγγραφή σας στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης καθώς και οι οδηγίες χρήσης της εφαρμογής θα βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.e-syntagografisi.gr , από 20/9/2010. Το σύστημα θα δέχεται εγγραφές από την 1/10/2010, μέχρι την έναρξη της εφαρμογής 18/10/2010.
• Να ελέγχετε το βιβλιάριο υγείας εάν είναι θεωρημένο. Οι νομοί Λέσβου, Βοιωτίας και Κορινθίας έχουν επιλεγεί για τη δοκιμή του συστήματος, πριν την πανελλαδική εφαρμογή. Στις 6/10/2010 στη Λέσβο, στις 9/10/2010 στη Βοιωτία και στις 10/10/2010 στην Κορινθία, θα πραγματοποιηθούν τοπικές ημερίδες, προκειμένου να ενημερωθείτε από τους αρμόδιους του Φορέα.
Η επιτυχία του εγχειρήματος εξαρτάται ουσιαστικά από εσάς, όμως θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαστε στη διάθεσή σας όλο το 24ωρο, μέσω του τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να απαντάμε στα ερωτήματα που έχετε και να επιλύουμε τα προβλήματά σας κατά την χρήση της εφαρμογής.

 Ο Διοικητής του ΟΑΕΕ
Γεράσιμος Βουδούρης

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

89 φαρμακα υψηλου κόστους






Νέα ΚΥΑ για τα 89 φάρμακα υψηλού κόστους

10.09.10
Με την αριθμ. πρωτ.Φ80000/ΟΙΚ.22101/2493 (ΦΕΚ 1326 Β΄/27-8-2010) απόφαση των Υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκας Κατσέλη, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδου και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, οι εξωτερικοί ασθενείς ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και των ασφαλιστικών οργανισμών αρμοδιότητας Γ.Γ.Κ.Α. ή οι δικαιούμενοι περίθαλψης δυνάμει ειδικών διατάξεων για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, μπορούν πλέον, να προμηθεύονται τα φάρμακα τους,χωρίς συμμετοχή σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 12 του ν.3816/2010 τόσο από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής:
«…
2.Όλα τα παραπάνω ιδιοσκευάσματα χορηγούνται χωρίς συμμετοχή και μόνο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις και δοσολογία, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη χαρακτηριστικών προϊόντος του φαρμακευτικού προϊόντος σε κάθε μορφή και περιεκτικότητα της δραστικής τους ουσίας, καθώς και σε οποιαδήποτε συσκευασία κυκλοφορούν.
3.Τα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλλουν στον αρμόδιο ασφαλιστικό οργανισμό και τον ΟΠΑΔ τις εκτελεσθείσες συνταγές των ιδιοσκευασμάτων με συγκεντρωτική κατάσταση ασθενών-ασφαλισμένων ανά ασφαλιστικό ταμείο και με το σύνολο της δαπάνης. Τα ιδιωτικά φαρμακεία και τα Νοσοκομεία υποχρεούνται να επικολλούν επί της συνταγής τις αντίστοιχες ταινίες γνησιότητας του ιδιοσκευάσματος.
Η συνταγή συνοδεύεται από την αρχική γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού που έκανε τη διάγνωση σε Κρατικό Νοσοκομείο ή Ιδιωτική κλινική όπου απαιτείται από την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου, συμπληρωμένο το έντυπο ειδικής διάθεσής του.
Για λόγους διευκόλυνσης του ελέγχου και της διαδικασίας εκκαθάρισης και πληρωμών, οισυγκεντρωτικές καταστάσεις με τις συνταγές των εν λόγω φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υποβάλλονται προς τους Φ.Κ.Α, τόσο από τα Νοσοκομεία όσο και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, σε ξεχωριστό φάκελο από τυχόν άλλες απαιτήσεις των τελευταίων από τους Φ.Κ.Α .
4. Η χρέωση στον ΟΠΑΔ και στους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο, υπολογίζεται ως εξής:
Ι)Για τα νοσοκομεία …
ΙΙ)Για τα ιδιωτικά φαρμακεία στη νοσοκομειακή τιμή προσαυξημένη κατά 2,5% ως ποσοστό κέρδους χονδρεμπόρου και επί της τιμής που προκύπτει προσαυξημένης κατά 18% ως κέρδος φαρμακοποιού. Στην τελική τιμή προστίθεται και ο προβλεπόμενος Φ.Π.Α. .
Ο ασφαλιστικός φορέας υποχρεούται στην άμεση καταβολή της δαπάνης και στη συνέχεια αν προκύψουν διαφορές από τον έλεγχο των συνταγών εκκαθαρίζονται στον επόμενο λογαριασμό.
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προμηθεύονται τα φαρμακευτικά σκευάσματα που αναφέρονται στον κατάλογο της παρούσας ΚΥΑ από τα Φαρμακεία του Ιδρύματος. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατή η διάθεση των φαρμάκων αυτών από το Φαρμακείο του Ιδρύματος, τα προμηθεύονται από τα κρατικά νοσοκομεία της περιοχής του ασφαλισμένου.
Θεωρημένα ακριβή αντίγραφα των εν λόγω συνταγών φυλάσσουν τόσο τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων για τη διαχείρισή τους όσο και τα ιδιωτικά φαρμακεία για διάστημα δύο (2) ετών.
Τα κρατικά νοσοκομεία οφείλουν να προγραμματίζουν και να διαθέτουν επαρκή αποθέματα για την εξυπηρέτηση των ασθενών τους και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων των γιατρών του Νοσοκομείου τους.
Η παρούσα τροποποιεί και συμπληρώνει την προηγούμενη ΚΥΑ υπ΄αριθμ.Φ80000/οικ.1135/1394/30-04-2010(ΦΕΚ Β΄669) και ισχύει από την έκδοση του υπ΄αριθμ.04/2010 Δελτίου τιμών φαρμάκων και σύμφωνα με την ισχύουσα αγορανομική διάταξη.
Η απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Αθήνα, 27 Αυγούστου 2010 …»
pigi fskilkis.gr

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Τρέλααα....................

Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων ισχύει από Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010.